Οι επιπτώσεις AUKUS στην σταθερότητα-ασφάλεια στον Ινδοειρηνικό-Κίνδυνος ανάφλεξης με την Κίνα

580
Οι επιπτώσεις AUKUS στην σταθερότητα-ασφάλεια

Η δημιουργία της “AUKUS” οδήγησε σε αυξημένη αβεβαιότητα στην περιοχή, ωθώντας όλες τις χώρες να προετοιμαστούν για οποιοδήποτε σενάριο τα επόμενα χρόνια

Το “φόρουμ της Ανατολικής Ασίας”  το οποίο είναι μια πλατφόρμα ανάλυσης και έρευνας για την πολιτική, την οικονομία, τις επιχειρήσεις, το δίκαιο, την ασφάλεια, τις διεθνείς σχέσεις και την κοινωνία που σχετίζονται με τη δημόσια πολιτική, με επίκεντρο την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, δημοσίευσε άρθρο-ανάλυση του  Aristyo Rizka Darmawan, Λέκτορα Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Ινδονησίας και Young Leader στο Ειρηνικό Φόρουμ που εδρεύει στη Χονολουλού, με θέμα τις επιπτώσεις του AUKUS στην σταθερότητα και ασφάλεια στον Ινδοειρηνικό, κυριότερα σημεία της οποίας είναι τα ακόλουθα:

“Ήταν δύο δύσκολα χρόνια για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που διεκδικούν τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ενώ αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τη διπλωματία των εμβολίων και να διαχειριστούν την πανδημία του COVID-19, η Κίνα έχει κατηγορηθεί ότι εκμεταλλεύεται την κατάσταση,  καθιστώντας τον εαυτό της  όλο και πιο διεκδικητικό στις αμφισβητούμενες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας,  ασκήσεις από την ακτοφυλακή της Κίνας και ακόμη και το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN) έχουν προκαλέσει το Βιετνάμ, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία.

Ένα από τα πρώτα περιστατικά περιελάμβανε την αποστολή της Κίνας με περιπολικά πλοία έρευνας στην ινδονησιακή Βόρεια Θάλασσα Natuna, συνοδεία ενός αντιτορπιλικού πολεμικού πλοίου PLAN, απειλώντας ντόπιους ψαράδες.

Η στρατιωτικοποίηση της περιοχής έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, με πολλές χώρες να οργανώνουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Η Ινδονησία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διοργάνωσαν τη μεγαλύτερη κοινή τους στρατιωτική άσκηση, την “Garuda Shield”, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 4000 στρατιώτες.

Η Ινδία και το Βιετνάμ πραγματοποίησαν από κοινού ναυτική άσκηση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Φιλιππίνες επανέλαβαν την ετήσια στρατιωτική άσκηση “Balikata”n που είχε αναβληθεί λόγω της πανδημίας.

Παράλληλα , η Κίνα διοργάνωσε επίσης μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις της με τη Ρωσία, στις οποίες συμμετείχαν 10.000 στρατιώτες.

Η στρατιωτική παρουσία χωρών που δεν έχουν διεκδικήσει στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχει επίσης αυξηθεί.

Επίσης με βάση το πρόγραμμα για την ελευθερία της πλοήγησης των ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν στείλει πλοία του πολεμικού ναυτικού στην περιοχή.

Φαίνεται ότι αυτές οι χώρες θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στο Πεκίνο ότι είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Αλλά η πραγματική βόμβα για την περιοχή ήταν η ανακοίνωση στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 της AUKUS, μιας συμμαχίας ασφάλειας και τεχνολογίας μεταξύ της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συμφωνία θα οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσουν την Αυστραλία στην ανάπτυξη ενός προγράμματος υποβρυχίων με πυρηνική ενέργεια.

Στη Νοτιοανατολική Ασία, η υποδοχή ήταν ανάμικτη

Οι χώρες της ASEAN έχουν εδώ και καιρό διαφορετικές θέσεις σχετικά με τη δυτική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και οι απόψεις για το AUKUS ακολούθησαν  παρόμοια γραμμή.

Χώρες που τείνουν να καλωσορίζουν μια δυτική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, όπως η Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες, απάντησαν θετικά, ή τουλάχιστον ουδέτερα, στο AUKUS.

Χώρες όπως η Ινδονησία και η Μαλαισία, που ήταν ήδη καχύποπτες για μια τέτοια κίνηση, ήταν πιο επιφυλακτικές.

Οι στρατιωτικές επιπτώσεις του AUKUS είναι τεράστιες, ειδικά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ενώ οι Φιλιππίνες υποστηρίζουν ότι μια ισχυρότερη δυτική παρουσία θα μπορούσε να αποτρέψει πιο επιθετικές κινήσεις από την Κίνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η Ινδονησία επισημαίνει ότι το AUKUS θα μπορούσε να προκαλέσει μια κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή και να είναι επιζήμια για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Το AUKUS μπορεί να μην απειλεί άμεσα την Ινδονησία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά θα προκαλέσει απάντηση από το Πεκίνο και θα εντείνει τον στρατιωτικό ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας στην περιοχή.

Ένας τέτοιος αυξημένος στρατιωτικός ανταγωνισμός θα φέρει τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας σε ανασφαλή θέση.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, ο υπουργός Άμυνας της Μαλαισίας Χισαμουντίν Χουσεΐν τόνισε την ανάγκη διατήρησης του διαλόγου με την Κίνα. Η απάντηση της Κίνας στο AUKUS θα είναι ένας σημαντικός δείκτης της πιθανότητας πολέμου ή κλιμάκωσης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Μέχρι στιγμής, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian δήλωσε ότι η συμφωνία είναι «εξαιρετικά ανεύθυνη» και «υπονομεύει σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και εντείνει την κούρσα εξοπλισμών».

Ενώ ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο ανοιχτός πόλεμος στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας παραμένει απίθανος, η περιοχή εμφανίζεται να έχει τέτοια δυναμική.

Το 2020, όταν ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping επισκέφτηκε μια στρατιωτική βάση στο Guangdong, ένα από τα βασικά μηνύματά του προς τους στρατιώτες ήταν να «βάλουν όλο το μυαλό και την ενέργειά τους στην προετοιμασία για πόλεμο» και «να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους σε  κατάσταση υψηλού συναγερμού». Η Κίνα φαίνεται να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο. Σε απάντηση στο AUKUS, η χώρα πιθανότατα θα επιταχύνει τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της.

Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση της AUKUS οδήγησε σε αυξημένη αβεβαιότητα στην περιοχή, ωθώντας όλες τις χώρες να προετοιμαστούν για οποιοδήποτε σενάριο τα επόμενα χρόνια.”

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Παναγιώτης Νάστος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας