Οι Δωδ/νήσιοι κατά εκατοντάδες μεταβαίνουν στη Μαρμαρίδα για τα ψώνια τους!

4480
ψώνια

Διέξοδο στην τοπική αγορά της Τουρκίας βρίσκουν στα τελευταία χρόνια εκατοντάδες Ρόδιοι, και γενικότερα Δωδεκανήσιοι, που επισκέπτονται την γειτονική χώρα κατά… καραβάνια για να κάνουν τα ψώνια τους, από είδη ένδυσης και υπόδησης, λευκά είδη, έπιπλα μέχρι και τρόφιμα!

Δεν πρόκειται σίγουρα για καινούριο φαινόμενο, καθώς αποτελεί χρόνια πληγή στην τοπική αγορά, όμως στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η τουρκική λίρα έχει απωλέσει ένα τεράστιο ποσοστό της αξίας της, πολλοί Έλληνες καταφεύγουν στα τεράστια εμπορικά κέντρα της γείτονος για να ψωνίσουν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές μια ευρεία γκάμα προϊόντων.

Η εικόνα των επιβατών που μεταβαίνουν από τη Ρόδο στο Μαρμαρίς ή στο Φετιγιέ μεταφέροντας άδειες βαλίτσες, που στην επιστροφή είναι… παραγεμισμένες είναι γνώριμη στους ανθρώπους του Τελωνείου τόσο στο λιμάνι της Ρόδου όσο και στα απέναντι τουρκικά παράλια.

Το πλοίο της γραμμής αναχωρεί από τη Ρόδο και σε περίπου μια ώρα φτάνει στο Μαρμαρίς, όπου εκατοντάδες επιβάτες, αρκετοί για πολλοστή φορά, σπεύδουν στο εμπορικό κέντρο για να κάνουν τα ψώνια τους και να επιστρέψουν το απόγευμα. Ρούχα, παπούτσια, λευκά είδη, δερμάτινα, αξεσουάρ, καλλυντικά, κοσμήματα, νυφικά, δομικά υλικά είναι από τα είδη που προτιμούν να αγοράζουν από την Τουρκία, ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα σε σχέση με αυτά που θα ξόδευαν αν αγόραζαν τα ίδια προϊόντα στην αγορά της Ρόδου.

Ο ανταγωνισμός είναι σχεδόν αδύνατον να αντιμετωπιστεί από τους τοπικούς εμπόρους, που αναγκάζονται να επιχειρούν σε ένα εχθρικό οικονομικό περιβάλλον προσπαθώντας να επιβιώσουν, όταν στα απέναντι τουρκικά παράλια τα ίδια προϊόντα διατίθενται έως και 70% φθηνότερα.

Οικογένειες, συνταξιούχοι, ηλικιωμένοι, χαμηλόμισθοι αλλά και νέοι άνθρωποι που τα έσοδά τους δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους εκμεταλλεύονται την κοντινή απόσταση και έχουν κάνει το δρομολόγιο πολλές φορές μέχρι σήμερα.

Η 68χρονη Χ.Κ. ταξίδεψε την περασμένη Κυριακή με τις εγγονές της στο Μαρμαρίς για να ψωνίσουν ρούχα και παπούτσια και η ίδια αγόρασε διάφορα είδη για το σπίτι, ακόμα και τυρί. «Με μια σύνταξη των 500 ευρώ στη Ρόδο δεν μπορείς να συντηρήσεις σπίτι, να πληρώσεις λογαριασμούς να φας και να ντυθείς. Οποτε βρω εισιτήρια σε προσφορά έρχομαι στο Μαρμαρίς για να κάνω τα ψώνια μου. Φέτος ήρθα δύο φορές, τώρα έφερα και τις εγγονές μου για να ψωνίσουν ρούχα για το σχολείο. Οι γονείς τους, μισθωτοί και οι δύο, με τις τιμές της Ρόδου θα ήταν αδύνατον να αγοράσουν ρούχα και στις τρεις, εδώ όμως είναι πολύ χαμηλές οι τιμές», λέει η 68χρονη.

Μια νεαρή κοπέλα δήλωσε στη «δ» ότι αποφάσισε να επισκεφθεί το Μαρμαρίς για να αγοράσει το νυφικό της, η διαφορά στις τιμές όπως λέει είναι τεράστια και τα οικονομικά του ζευγαριού δεν επιτρέπουν σπατάλες. Ο μελλοντικός σύζυγος επίσης αγόρασε το κοστούμι από την Τουρκία ξοδεύοντας πολύ λίγα χρήματα.

Οι καταστηματάρχες του Μαρμαρίς, από την δική τους πλευρά, εκτιμούν τους Έλληνες πελάτες «γιατί ξοδεύουν χρήματα» και κάθε φορά που φθάνει το ημερόπλοιο με τους εκατοντάδες Ρόδιους που έχουν τη βαλίτσα ανά χείρας, ξέρουν ότι θα γεμίσουν τα ταμεία τους.

Οι τοπικοί παραγωγοί δηλώνουν ότι οι Έλληνες βρίσκουν στην Τουρκία πολύ φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα και είδη ένδυσης, ενώ λόγω των παρόμοιων συνηθειών, οι γεύσεις και επιλογές Ελλήνων και Τούρκων δεν απέχουν πολύ. Με ένα ποσό της τάξεως των 15 ευρώ, οι Έλληνες πελάτες εξασφαλίζουν τα ψώνια μιας ολόκληρης εβδομάδας, διατείνονται ντόπιοι καταστηματάρχες ενώ με 100 ευρώ μπορεί να ντυθεί μια τετραμελής οικογένεια.

Όπως δήλωσε στη «δ», εργαζόμενος σε κατάστημα του Μαρμαρίς οι Ρόδιοι κατακλύζουν την αγορά στην έναρξη της σχολικής περιόδου αλλά και στο τέλος της τουριστικής σεζόν προκειμένου να κάνουν τα απαραίτητα ψώνια του χειμώνα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που το καλοκαίρι λόγω και της συχνότερης συγκοινωνίας, επιλέγουν αντί να κάνουν τη βόλτα τους στη Ρόδο, να μεταβούν στο Μαρμαρίς. «Εχουμε πολύ καλές σχέσεις με τους Ελληνες τα αδέλφια μας. Με πολλούς πελάτες έχουμε γίνει καλοί φίλοι και έρχονται κάθε χρόνο όχι μόνο για τα ψώνια τους αλλά και για τις διακοπές τους. Δυστυχώς για εμάς δεν είναι εύκολο να πάμε στη Ρόδο, είναι πολλά τα χρήματα για τη βίζα αλλά και πολύ ακριβά απ΄ότι ακούμε.

Μόνον οι πλούσιοι έχουν την ευκαιρία να πηγαίνουν απέναντι. Εμείς είμαστε καρντάσια, αγαπάμε τους Έλληνες. Τι κάνουν οι πολιτικοί είναι δικό τους θέμα, να το γράψετε αυτό», λέει ο Ιξάν, που όνειρό του είναι να καταφέρει κάποια στιγμή να μαζέψει χρήματα για να έρθει στη χώρα μας για διακοπές.

Τους καλοκαιρινούς μήνες οι τουρίστες που κάνουν τις διακοπές τους στα Δωδεκάνησα, ενημερώνονται για την αγορά της Τουρκίας και τις πολύ χαμηλές τιμές και σπεύδουν να επωφεληθούν, αφήνοντας πολλά χρήματα στην «απέναντι» αγορά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, όπως λέει στη «δ» η Μπακιέ, που διατηρεί κατάστημα με δερμάτινα είδη και αξεσουάρ πως πολλοί Έλληνες είδαν ως χρυσή ευκαιρία την υποτίμηση της λίρας για να αγοράσουν από εκεί επώνυμα προϊόντα μεγάλων οίκων του εξωτερικού.

Η κίνηση προς το Μαρμαρίς και το Φετιγιέ από τη Ρόδο, περιορίζεται στη διάρκεια του χειμώνα λόγω του μικρού αριθμού ακτοπλοϊκών δρομολογίων και κυρίως επειδή δεν εκτελούνται αυθημερόν δρομολόγια.

Το τελευταίο αυθημερόν δρομολόγιο εκτελέστηκε πριν από μερικές ημέρες και το καταμαράν ήταν ασφυκτικά γεμάτο από Ρόδιους που έσπευσαν να το εκμεταλλευτούν σε συνδυασμό με την χαμηλή αξίας της τουρκικής λίρας ως προς το ευρώ αυτή την περίοδο η ισοτιμία της οποίας διαμορφώνεται σε έξι προς ένα.

* Πηγή: www.dimokratiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας