Προσφυγή κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού όσον αφορά την προσαρμογή των θεσμοθετημένων τριετιών κατέθεσε ο ΣΕΒ, μετά από πέντε μήνες καταβολής του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ από την 1η Φεβρουαρίου 2019. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι βιομήχανοι αναφέρονται σαφώς σε παραβίαση της μνημονιακής νομοθεσίας.
Η προσφυγή έφτασε στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 2 Ιουλίου, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές και η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στις 8 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣΕΒ, η σχετική εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας στις 18 Φεβρουαρίου είναι άκυρη, καθώς, πέρα του ότι δεν είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, με βάση την μνημονιακή νομοθεσία (ν.4172/2013 και 4093/2012), ο κατώτατος μισθός ορίζεται ως μοναδιαία αξία (ποσό) αναφοράς και οι τριετίες δεν πρέπει να αυξηθούν έως ότου το ποσοστό της ανεργίας υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό.
Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, ελήφθη χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Σημειώνεται ότι στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται ο καθορισμός του κατώτατου μισθού με βάση τις τριετίες, ως εξής: Για τους έχοντες 0-3 έτη προϋπηρεσίας, 650 ευρώ, για τους έχοντες 3-6 έτη προϋπηρεσίας 715 ευρώ, για τους έχοντες 6 – 9 έτη προϋπηρεσίας, 780 ευρώ και για τους έχοντες άνω των 9 ετών προϋπηρεσία, στα 845 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΒ και επτά περιφερειακοί βιομηχανικοί σύνδεσμοι είχαν αντιδράσει έντονα και τον Φεβρουάριο μέσω ανακοίνωσης που ανέφερε ότι «με την εγκύκλιο που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας στις 18/2/2019, ενώ εμφανίζεται να διευκρινίζει ή να ερμηνεύει νομοθετικές διατάξεις, στην ουσία τις ανατρέπει, αναβιώνοντας προσαυξήσεις σε εργαζόμενους και εργατοτεχνίτες που έχουν καταργηθεί δια νόμου».