Οι αυξήσεις ρεύματος ήρθαν για να μείνουν-Κ.Σκρέκας:«Άγνωστη η διάρκεια ενεργειακής κρίσης»

776
\Οι αυξήσεις ρεύματος ήρθαν για να μείνουν

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Σκρέκας, από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας μίλησε πανηγυρικά για τις κινήσεις του ΔΕΔΔΗΕ την περίοδο της κακοκαιρίας “Ελπίδα” και ειδικότερα σε σχέση με την περσινή “Μήδεια” αλλά έδειξε ουσιαστικά ότι οι αυξήσεις ρεύματος ήρθαν για να μείνουν.

Αυτά γίνονται όταν μετατρέπεις την χώρα από παραγωγό ενέργειας σε καταναλωτή και έρμαιο διεθνών εξελίξεων.

Παρέλειψε, ωστόσο, να αναφέρει την ιδιωτικοποιήση του ΔΕΔΔΗΕ που πραγματοποιήθηκε το περασμένο φθινόπωρο, με την οποία η αυστραλιανή εταιρεία Macquarie εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΔΔΗΕ με ποσοστό 49% και αυξημένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ.

Η ιδιωτικοποίηση κοινωφελών υπηρεσιών και οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε τομείς δημοσίων αγαθών, ειδικά και μετά το φιάσκο της Αττικής Οδού και τον αποκλεισμό της κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας, είναι κάτι το οποίο ο κ.Σκρέκας προσπέρασε σαν ατυχές περιστατικό και στάθηκε μόνο στις επενδύσεις και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε πρόσφατα ο ΔΕΔΔΗΕ.

Στο ζήτημα της ακρίβειας της ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στη διεθνή ενεργειακή κρίση και την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου σαν αποκλειστικούς παραγόντες για την άνοδο των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Εύχεται να είναι παροδική αλλά τόνισε ότι ο ίδιος δε ξέρει πόσο θα κρατήσει.

Τεχνηέντως απέφυγε να αναφερθεί στο χρηματιστήριο ενέργειας και στο γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αντ΄αυτού, μίλησε για την “φιλεύσπλαχνη” Ευρωπαϊκή Ένωση που χρηματοδοτεί τα κυβερνητικά προγράμματα για τα οριζόντια μέτρα οικονομικής στήριξης και τα επιδόματα, στα οποία η Ελλάδα έχει τη μερίδα του λέοντος σε σχέση με τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη. (Αυτή η χρηματική στήριξη αποπειράται να αντισταθμίσει τις συνέπειες από το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως μέσα από μια δουλική σχέση υποχρέωσης και εξάρτησης μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ).

Και όλα αυτά μετά την μανία του Κ.Μητσοτάκη να κλείσει άρον-άρον τα λιγνιτικά εργοστάσια που κρατούσαν χαμηλά τις τιμές και δεν μετέτρεπαν την χώρα σε ακόμα έναν τομέα καταναλωτή και τους πολίτες να υφίστανται τις εξωφρενικές τιμές ρεύματος στα σπίτια τους εν μέσω του χειμώνα. 

Δεν ήταν τυχαίο ότι προκειμένου μάλιστα να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση λόγω της κακοκαιρίας, ο διαχειριστής του συστήματος ΑΔΜΗΕ επιστράτευσε τη λειτουργία αρκετών λιγνιτικών μονάδων αλλά και πάλι σημειώθηκε αύξηση κατά 15% της τιμής εκκαθάρισης της αγοράς στα 243 ευρώ/MWh. γιατί πλέον είναι λιγότερα τα εργοστάσια και αυξημένη η χρήση φυσικού αερίου (εισαγόμενου).

Πάντως οι δηλώσεις του Κ.Σκρέκα δείχνουν ότι μόνο “επιτελικά” δεν δουλεύει το κράτος Κ.Μητσοτάκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας