Οινοτουρισμός: Μια τάση που αυξάνεται εντυπωσιακά το 2018

2775
οινοτουρισμός

Ο οινοτουρισμός είναι ένας τρόπος διακοπών που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε όλη την Ευρώπη. Ήδη στην Μ. Βρετανία, τα δυο μεγαλύτερα τουριστικά γραφεία που ασχολούνται με αυτό (Grape Escapes and Smooth Red ) ανακοίνωσαν αύξηση των επισκεπτών για το 2018 κατά 30% . “Η δομή της τουριστικής αγοράς αλλάζει», λέει η Jenna Jones από το φημισμένο Grape Escapes. «Παλαιότερα οι οινοτουρίστες ήταν κυρίως άντρες και φανατικοί του κρασιού. Σήμερα αν πας στα οινοποιεία μπορείς να δεις επισκέπτες όλων των ηλικιών και κάθε φύλου, παρέες , φίλους οι οποίοι απολαμβάνουν το κρασί, χωρίς να είναι απαραίτητα γνώστες.  Με αφορμή το κρασί, οι τουρίστες απολαμβάνουν τη φύση και τα υπέροχα μέρη στα οποία είναι συνήθως κτισμένα τα οινοποιεία και έρχονται σε επαφή με τη γαστρονομία και την κουλτούρα κάθε περιοχής. Αλλά και οι ίδιοι οι άνθρωποι του κρασιού είναι μια ειδική κατηγορία παθιασμένων, χαμογελαστών ανθρώπων που αξίζει κανείς να ανακαλύψει.”

Ο οινοτουρισμός δεν αναπτύσσεται μόνο ποσοστιαία αλλά συνεχώς διευρύνει τη βάση του. “Ο οινοτουρισμός στην Ευρώπη είχε περιοριστεί σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο”, λέει ο Karl O’Hanlon, του οποίου τα ξενοδοχεία Les Carrasses και St Pierre-de-Serjac μέσα  στο κτήμα «Château Languedoc» είναι πάντα fully booked. « Συνήθως οι επισκέπτες ξεναγούνταν στον αμπελώνα, δοκίμαζαν τα κρασιά σε μια γευσιγνωσία, αγόραζαν μια-δυο φιάλες και αυτό ήταν! Εμείς, έχουμε επεκτείνει την ιδέα. Ουσιαστικά, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν οτιδήποτε έχοντας τους αμπελώνες στο φόντο. Σε αυτό το απίστευτο βουκολικό σκηνικό, μπορούν να κάνουν πικ-νικ, να πιουν κρασί, να κάνουν ποδηλασία ή να περπατήσουν.  Το κρασί είναι ένα εισιτήριο για κάθε είδους απόλαυση.»

Αυτό είναι κάτι που το κάνουν ήδη στη Νάπα της Καλιφόρνια εδώ και πολλά χρόνια. Ο επισκέπτης μπορεί να διασχίσει την κοιλάδα με τα αμπέλια με το wine train που κάνει στάση στα οινοποιεία, μπορεί να ακολουθήσει ποδηλατικές διαδρομές, να κάνει καγιάκ ή ακόμα και να πετάξει με αερόστατο.

Η ισπανική Rioja με φυσικούς κυματιστούς λόφους που καλύπτονται από αμπέλια και το φημισμένο μεσαιωνικό χωριό Laguardia είναι γνωστός οινοτουριστικός προορισμός. Εδώ συζητείται πολύ το ξενοδοχείο του Frank Gehry στο οινοποιείο Marques de Riscal στο Elciego, ένα υπόδειγμα αρχιτεκτονικής που αξίζει κανείς να επισκεφτεί- μια αναμφισβήτητα σύγχρονη προσθήκη σε ένα ωραίο παλιό αμπελώνα. .

Στο Briones, το Museum of Wine Culture στο Vinanco είναι ένα αξιόλογο μουσείο κρασιού, όπως όλα τα άλλα  (φυσικά δεν συγκρίνεται με το αξεπεραστο Cité du Vin στο Μπορντό). Μπορείς να περάσεις αρκετό καιρό στον ισπανικό αμπελώνα απολαμβάνοντας εκδρομές, καλό κρασί και τάπας. Στο Ollauri, το Bodegas Conde de los Andes διαθέτει έκτακτα υπόγεια κελάρια 500 ετών που είναι ανοιχτά σε όλους, ενώ το Bodegas Valdemar στο Oyon είναι child-friendly, με προγράμματα για παιδιά, όπως  τα μαγικά σταφύλια του Count of Valdemar, τα οποία καταλήγουν στο playroom (αντί γευσιγνωσίας) στο οποίο σερβίρεται χυμός σταφυλιού.

Στην Ιταλία, οι θησαυροί της Τοσκάνης είναι φημισμένοι σε όλο τον κόσμο. Ξεχωρίζει το οινοποιείο των Antinori στο Chianti, όπου η 26η γενιά επιβλέπει ένα τριώροφο οινοποιείο που κατασκευάστηκε το 2012. Ξεχωρίζει στο οικιστικό τοπίο της αρχαίας Τοσκάνης και πρόκειται για μία σύγχρονη γκαλερί, όπου εκτός από τα αριστουργήματα Chianti Classico μπορείς να δεις και διάφορα άλλα έργα τέχνης.

Λιγότερο γνωστή είναι η διαδρομή κρασιού Prosecco, στο Βένετο. Ένας στριφογυριστός γραφικός δρόμος οδηγεί από το Conegliano στο απίστευτα γοητευτικό χωριό Valdobbiadene. Μπορεί κανείς να επισκεφτεί το οινοποιείο Garbara στο λόφο Cartizze, που αποτελεί τον πιο ακριβό αμπελώνα στην Ιταλία και το σπίτι των καλύτερων prosecco DOCG. Επίσης, στο Sorelle Bronca, οι αδελφές Antonella και Ersiliana κάνουν κορυφαία prosecco.

Ο οινοτουρισμός δεν είναι πλέον κάτι μονοδιάστατο. Οι βρετανικές επιχειρήσεις wine tour το έχουν καταλάβει. O Adam Stebbings από το πρακτορείο Smooth Red εξηγεί: “Έχουμε λάτρεις του κρασιού που ξέρουν πολλά και θέλουν να μάθουν περισσότερα, Αμερικανούς εξοικειωμένους με το κρασί της Καλιφόρνιας που επιθυμούν να ανακαλύψουν την Ευρώπη – και εκείνους που απλά θέλουν ένα Σαββατοκύριακο με καλό φαγητό και ποτό. Υπάρχουν κι αυτοί που πρώτα θέλουν κρασί και μετά τουρισμό. Προσφέρυμε από εκδρομές με αυτοκίνητο στους αμπελώνες μέχρι πτήσεις με αερόστατο πάνω από την κοιλάδα του Λιγήρα» Στο πρακτορείο ‘Grape Escapes’ κάνουν μαθήματα μαγειρικής στο SaintÉmilion, μαθήματα blending κρασιού στο Bordeaux και προσφέρουν προγράμματα γκολφ στους αμπελώνες της Προβηγκίας. “Είμαστε παθιασμένοι με το κρασί”, λέει η Jenna Jones, “αλλά καταλαβαίνουμε ότι σήμερα οι τουρίστες αναζητούν εμπειρίες”.

 

Πηγή: telegraph.co.uk

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας