Δραματική προειδοποίηση απευθύνει ο ΟΗΕ μέσω της νέας του έκθεσης, τονίζοντας πως ο κόσμος απομακρύνεται από τον στόχο του να ελέγξει την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη, καθώς διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και στους φιλόδοξους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως οι εκπομπές το 2030 μπορεί να είναι από 13 δισεκατομμύρια μέχρι 15 δισεκατομμύρια τόνους περισσότερες από το επίπεδο που χρειάζεται για να κρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας αυτόν τον αιώνα μέχρι τους 2 βαθμούς Κελσίου.
Για να κρατηθεί η άνοδος του υδραργύρου κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, τα κράτη θα πρέπει να τριπλασιάσουν το συνολικό επίπεδο της δέσμευσής τους σε σχέση με τις υποσχέσεις που δόθηκαν το 2015 κατά τη διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα (COP21), υπογραμμίζει το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP).
Οι δεσμεύσεις των κρατών θα πρέπει να πενταπλασιασθούν ώστε η άνοδος της θερμοκρασίας να μην υπερβεί τον 1,5 βαθμό Κελσίου, επίπεδο από το οποίο ήδη υπάρχει κλιματική απορρύθμιση, προστίθεται σ’ αυτή την 9η έκθεση για την κλιματική δράση, η οποία δημοσιοποιήθηκε πέντε ημέρες πριν από την έναρξη στην Πολωνία της 24ης παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα (COP24).
«Είναι η πιο ανησυχητική είδηση: η απόσταση (ανάμεσα στη σημερινό επίπεδο των εκπομπών και το απαραίτητο επίπεδο) είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φίλιπ Ντροστ, ο οποίος συντόνισε την έκθεση του UNEP.
Το 2017, οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σημείωσαν και πάλι άνοδο, έπειτα από τρία χρόνια που παρέμεναν σχετικά σταθερές. Και το 2018 αναμένεται η ίδια τάση, καθώς αναμένεται αύξηση των εκπομπών του τομέα της ενέργειας (3/4 του συνόλου), έχει ήδη προειδοποιήσει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.
Το σενάριο του UNEP είναι πιο «σκοτεινό» απ’ ό,τι πέρυσι και επειδή οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως δεν πρέπει να υπολογίζουμε σε μια εκτεταμένη και ταχεία ανάπτυξη τεχνολογιών απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2).