ΟΗΕ: Ανησυχία για 2,5 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους στην Ιντλίμπ

1420
οηε

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν σήμερα ανησυχία για την κλιμάκωση των συγκρούσεων και των αεροπορικών επιδρομών στην επαρχία της Συρίας Ιντλίμπ, όπου 2,5 εκατομμύρια άμαχοι δεν “έχουν που αλλού να πάνε” μέσα στην ίδια την πατρίδα τους.

Ο περιφερειακός συντονιστής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Πάνος Μουμτζής κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις να μεσολαβήσουν για την διαπραγμάτευση συμφωνίας με στόχο τον τερματισμό του πολέμου και την αποφυγή ενός αιματοκυλίσματος στην Ιντλίμπ.

“Ανησυχούμε για τους σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί προς την Τουρκία…Δεν υπάρχει άλλη τοποθεσία για να τους μεταφέρουμε (εντός της Συρίας)”, είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, περισσότεροι από 920.000 είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Συρία κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του χρόνου, αριθμός ρεκόρ από την έναρξη του πολέμου πριν από επτά χρόνια.

H Ιντλίμπ, όπως είπε, που συνορεύει με την Τουρκία, έχει γίνει “χωματερή” για τους αμάχους και τους μαχητές που έχουν καταφύγει εκεί προερχόμενοι από άλλες περιοχές που ελέγχονται από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί δραματικά ο πληθυσμός της.

“Με την κλιμάκωση αυτή, την επιδείνωση, ανησυχούμε πραγματικά βλέποντας 2-2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να εκτοπίζονται όλο και περισσότερο προς την μεθόριο με την Τουρκία. Ανησυχούμε επίσης και για τους κατοίκους της Ιντλίμπ, δεν υπάρχει άλλη Ιντλίμπ να τους μεταφέρουμε. Αυτή είναι η τελευταία τοποθεσία”.

Σύμφωνα με τον συντονιστή του ΟΗΕ, μια μεγάλη μάχη για την Ιντλίμπ θα ήταν “πολύ πιο πολύπλοκη και βάρβαρη” σε σχέση με τις συγκρούσεις για το ανατολικό Χαλέπι και την ανατολική Γούτα.

“Δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση, δεν μπορεί να συμβεί. Η ανησυχία μας είναι ότι με την κατάσταση στην Ιντλίμπ πιθανόν να μην έχουμε δει τα χειρότερα στη Συρία”.

Όπως εξήγησε, το Ισλαμικό Κράτος και άλλες ένοπλες οργανώσεις έχουν παρεισφρήσει στον πληθυσμό της Ιντλίμπ, καθιστώντας “υπερβολικά εκρηκτική” την κατάσταση.

Αναφερόμενος στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αστάνα του Καζακστάν, υπό την αιγίδα Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν, ο Πάνος Μουμτζής είπε ότι τόσο αυτοί όσο όλοι οι άλλοι πρέπει “να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Το μήνυμα σήμερα είναι ότι ο συναγερμός δεν έχει λήξει. Εξακολουθούμε να έχουμε μαζικούς εκτοπισμούς, μαζικές ανθρωπιστικές ανάγκες και μεγάλη ανησυχία για την προστασία των αμάχων”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας