Ο τουρισμός στη χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία για το άνοιγμα της φετινής σεζόν με το βλέμμα των φορέων του κλάδου να είναι στραμμένο στην σταδιακή άρση των περιορισμών που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.
Μπορεί ο κοροναϊός να εξακολουθεί να προβληματίζει τους ειδικούς, πλην όμως ο εμβολιασμός έχει αναπτερώσει σε μεγάλο βαθμό τις ελπίδες για την τουριστική βιομηχανία με την Ελλάδα, να χαλαρώνουν τους περιορισμούς για τους ξένους ταξιδιώτες.
Ο τουρισμός στη χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία για το άνοιγμα της φετινής σεζόν με το βλέμμα των φορέων του κλάδου να είναι στραμμένο στην σταδιακή άρση των περιορισμών που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.
Παρά το γεγονός ότι το test των επόμενων ημερών θεωρείται κρίσιμο για την διαδικασία της επανεκκίνησης του κλάδου, γεννά χαμηλές προσδοκίες στους επιχειρηματίες του τουρισμού τουλάχιστον για τον Απρίλιο και τον Μάιο, αφού για αυτούς τους μήνες οι κρατήσεις παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Ο τουρισμός και το crash test
Από τη Δευτέρα η Ελλάδα προχωρά σε άρση υποχρεωτικής καραντίνας για ταξιδιώτες, επιχειρώντας πιλοτικό άνοιγμα της τουριστικής αγοράς, πριν το επίσημο άνοιγμα της τουριστικής σεζόν στις 14 Μαΐου.
Ειδικότερα, η Ελλάδα θα άρει την υποχρεωτική καραντίνα επτά ημερών για τους ταξιδιώτες από την Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ τη Σερβία το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αρχής γενομένης από τις 19 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλης.
Οι επισκέπτες εντούτοις θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ για Covid εντός 72 ωρών πριν την άφιξή τους στη χώρα μας.
Άλλωστε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αναφερόμενη στο πιλοτικό άνοιγμα του τουρισμού από την ερχόμενη εβδομάδα για ορισμένες χώρες, τόνισε ότι οι επισκέπτες θα έρχονται με αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού.
«Οι επισκέπτες θα υφίστανται τους ίδιους περιορισμούς που έχουν και οι έλληνες πολίτες».
Από τη Δευτέρα, οπότε και λήγει η προηγούμενη οδηγία και η σχετική notam της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι ταξιδιώτες από την Ε.Ε. συν τις πέντε αυτές χώρες θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα μέσω εννέα αεροδρομίων και να κάνουν αμέσως τις διακοπές τους χωρίς καραντίνα, πάντοτε υπό την προϋπόθεση πως θα έχουν πιστοποιητικό από την αρμόδια αρχή της χώρας τους για εμβολιασμό ή αρνητικό μοριακό τεστ των τελευταίων 72 ωρών.
Τα εννέα αεροδρόμια για τα οποία θα ισχύει αυτός ο διακανονισμός είναι αυτά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Ρόδο, Κω, Μύκονο, Σαντορίνη και Κέρκυρα. Επιπλέον, οι ίδιοι όροι θα ισχύσουν και για όσους έρχονται οδικώς στη χώρα από τις δύο βασικές συνοριακές πύλες της.
Η περίοδος μέχρι και τις 14 Μαΐου θεωρείται μεταβατική και το «soft opening» που δρομολογείται θα δώσει ένα πρώτο στίγμα για τις προθέσεις των ταξιδιωτών, ενώ θα υποδείξει και τυχόν αστοχίες που πρέπει να έχουν διορθωθεί μέχρι και το καλοκαίρι, περίοδος για την οποία ήδη υπάρχουν οι πρώτες κρατήσεις.
Παράγοντες του τουριστικού χώρου αναφέρουν ότι το πιλοτικό αυτό άνοιγμα, αφενός μπορεί να δείξει κάποια πρώτα σημάδια για το πώς θα διαμορφωθεί η ταξιδιωτική ζήτηση για τη χώρα μας, αφετέρου μπορεί να δώσει μια πρώτη τονωτική ένεση στις επιχειρήσεις του κλάδου. Εντούτοις, όπως εξηγούν, καλύτερη τουριστική ροή θα υπάρξει μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, την επανέναρξη των μετακινήσεων και το άνοιγμα της εστίασης, με ασφάλεια πάνω από όλα.
Σύμφωνα πάντως με τους ξενοδόχους, περισσότερες κρατήσεις και καλή τουριστική ροή αναμένεται από τον Ιούνιο και μετά, και από τα μέσα του μήνα αυτού εκτιμάται πως θα ανοίξει ο κύριος όγκος των καταλυμάτων.
Σε κάθε περίπτωση οι όποιες προβλέψεις απαιτούν ρεαλισμό αφού το 2021 αποτελεί μια χρονιά «υβριδική» όπως την χαρακτήρισε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος κατά την τοποθέτησή του στην εκδήλωση «Τάσεις και προοπτικές στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία» που διοργάνωσε ο η Παγκόσμια Τράπεζα και το IOBE.
O ίδιος τοποθέτησε τον πήχη στο 40-50% των εσόδων του 2019, δηλαδή μεταξύ 7,5 και 9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο τα ισχύοντα δεδομένα μας φέρνουν πιο κοντά στα 7,5 δισ., αλλά οι εξελίξεις είναι δυναμικές και δεν αποκλείουν το καλό σενάριο.
Η επίσκεψη στη Ρωσία
Πέρα από το πιλοτικό άνοιγμα, το υπουργείο Τουρισμού συνεχίζει τις διμερείς επαφές με πιο πρόσφατο σταθμό τη Ρωσία.
Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στη ρωσική πρωτεύουσα, ο υπουργός είχε σειρά επαφών με εξέχοντες παράγοντες του τουριστικού κλάδου, υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα (tour operators κ.ά.)
Συνοψίζοντας επιγραμματικά το ταξίδι του στη Ρωσία, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επισήμανε ότι «ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική η επίσκεψή μου στη Ρωσία. Το 2019 φιλοξενήσαμε στην Ελλάδα πάνω από 500.000 Ρώσους ταξιδιώτες και με το φετινό άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε κάθε Ρώσο τουρίστα που επιθυμεί να περάσει αξέχαστες, απολύτως ασφαλείς διακοπές στη χώρα μας».
Συνεχίζονται τα θετικά μηνύματα
Η TUI Russia υπολογίζει να στείλει 300 χιλιάδες Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εάν η σεζόν ξεκινήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και η εναέρια κυκλοφορία αποκατασταθεί χωρίς περιορισμούς, όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Taras Demura μετά από συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.
Εκατό χιλιάδες θέσεις από και προς την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο θα προσφέρει την καλοκαιρινή σεζόν η ΤUI Γερμανίας από το αεροδρόμιο της Βασιλείας, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Stefan Baumert.
Οι γερμανικές εταιρίες κρουαζιέρας TUI και Aida σχεδιάζουν να ξεκινήσουν και πάλι τη λειτουργία της μεσογειακής κρουαζιέρας στην Ελλάδα από τα μέσα Μαΐου, όπως ανακοίνωσαν οι ίδιες. Η TUI Cruises θα ξεκινήσει τις κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά στις 13 Μαΐου από την Κρήτη, με σταθμούς είτε στη Ρόδο, τον Πειραιά και τα Χανιά, είτε στην Κέρκυρα, το Κατάκολο και τον Πειραιά. Υπάρχουν έξι ανοιχτές ημερομηνίες για τις οποίες μπορούν να γίνουν ήδη κρατήσεις.