Νordic Monitor: «Η Τουρκία προετοιμάζει εισβολή στα ελληνικά νησιά»

1044

Ο Αμπντουλλάχ Μποζκούρτ γνωστός Τούρκος αναλυτής στον ιστότοπο Nordic Monitor θεωρεί πως η Άγκυρα προετοιμάζει μία εισβολή στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και γι’ αυτό προετοιμάζει το κλίμα με σχετικές προκλητικές δηλώσεις από τον Μ.Τσαβούσογλου, τύπου «τελεσίγραφου», περί άμεσης «αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών» γιατί «θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία τους».

Ο Μποζκούρτ εκτιμάει πως κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η επιλογή της Άγκυρας να στρέψει τη ρητορική σε ζητήματα κυριαρχίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία «προετοιμάζει το έδαφος» για μια εισβολή στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Μάλιστα όπως τονίζει, η Άγκυρα δημιουργεί μεθοδικά ένα κλίμα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας όχι μόνο στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά κυρίως στο εξωτερικό.

Ο ίδιος τονίζει πως η Τουρκία δημιουργεί το πρόσχημα για να εισβάλλει στα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στην τουρκική ηπειρωτική χώρα, όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, η Λήμνος ακόμα και η Σαμοθράκη.

Στη συνέχεια αναφέρεται στις ανακοινώσεις, στα σχόλια και στις παρατηρήσεις Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT:

«Αυτά τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και τις Συνθήκες Ειρήνης των Παρισίων του 1947 με την προϋπόθεση ότι [η Ελλάδα] δεν θα τα εξοπλίσει. Αλλά [η Ελλάδα] άρχισε να παραβιάζει {τις διατάξεις] στη δεκαετία του 1960. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν υπό όρους. Εάν η Ελλάδα δεν σταματήσει [να τα εξοπλίζει], η κυριαρχία αυτών των νησιών θα αμφισβητηθεί. Εάν χρειαστεί, θα εκδώσουμε μια τελευταία προειδοποίηση».

Στη συνέχεια ο Τούρκος αρθρογράφος εξηγεί πως η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, γνωστοποιώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πως η Ελλάδα «παραβιάζει» τόσο η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και οι Συνθήκες Ειρήνης των Παρισίων του 1947, που καθιέρωσαν το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, σε μια «προσπάθεια να νομιμοποιήσει διεθνώς μια πιθανή εισβολή [στα συγκεκριμένα αυτά νησιά».

Ειδικότερα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ κατέθεσε επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 13 Ιουλίου 2021, στην οποία έλεγε χαρακτηριστικά ότι «η συνεχιζόμενη, εσκεμμένη, επίμονη και ουσιαστική παραβίαση, που κάνει η Ελλάδα, στις διατάξεις αποστρατικοποίησης των συνθηκών ειρήνης της Λωζάνης και των Παρισίων, οι οποίες είναι βασικές για την εκπλήρωση του αντικειμένου και του σκοπού τους, συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας».

Τούρκος στρατιώτης κατά την διάρκεια αποβατικής άσκησης

Σε δεύτερο βαθμό ο υψηλόβαθμος Τούρκος διπλωμάτης υπογραμμίζει πως αφού «η Ελλάδα παραβιάζει βασικές διατάξεις των συνθηκών, βάσει των οποίων απέκτησε κυριαρχία στα νησιά», εννοώντας δηλαδή την αποστρατιωτικοποίηση τους, «η Ελλάδα δεν μπορεί να επικαλείται απέναντι στην Τουρκία, τις ίδιες συνθήκες και διατάξεις για να προχωρήσει στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».

Ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ ισχυρίστηκε στη συνέχεια ότι η Ελλάδα, ενεργώντας μονομερώς και σωρευτικά από το 1960 και κατά σαφή παράβαση των σχετικών διατάξεων αυτών των συνθηκών, παραβιάζει ουσιωδώς τις υποχρεώσεις της, για αποστρατικοποίηση, με την συγκέντρωση στρατευμάτων, με τη δημιουργία μόνιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων και με την διεξαγωγή πολλών στρατιωτικών ασκήσεων και άλλων δραστηριοτήτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Όπως ήταν αναμενόμενο η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να «κάτσει αμέτοχη» απέναντι στις προκλητικές διπλωματικές ενέργειες της Άγκυρας και η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών απάντησε στην επιστολή του Τούρκου διπλωμάτη, υποστηρίζοντας πως η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν εξαρτάται από οποιαδήποτε υποχρέωση, όπως της αποστρατιωτικοποίησης, ενώ ακόμα αμφισβήτησε τις τουρκικές αξιώσεις λέγοντας:

«Η Ελλάδα απορρίπτει όλους τους τουρκικούς ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στην προαναφερθείσα επιστολή, καθώς και τους ισχυρισμούς ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου εξαρτάται από την αποστρατιωτικοποίησή τους, ως εντελώς αβάσιμες και αυθαίρετες με κακή πίστη».

«Προετοιμάζοντας το έδαφος» με διεθνή και εσωτερική νομιμοποίηση

Εκτός όμως από την σκληρή ελληνοτουρκική διπλωματική αντιπαράθεση, το θέμα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου βρίσκεται, σκόπιμα κατά τον Αμπτουλλάχ Μποζκούρτ, στην ατζέντα της κυβέρνησης που προωθεί στον εγχώριο Τύπο και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Τουρκίας, με αξιωματούχους, κομματικά στελέχη και προπαγανδιστές να βγαίνουν δημόσια και να αμφισβητούν συχνά το καθεστώς αυτών των νησιών.

Στο σημείο αυτό ενδεικτικό είναι ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το οποίο επικαλείται ο Τούρκος αναλυτής για να υπερασπιστεί το κεντρικό επιχείρημα του άρθρου του περί ενδεχόμενης τουρκικής επίθεσης:

«Οι Έλληνες βλέπουν απειλή από την Τουρκία και γι’ αυτό  παραβίασαν την διάταξη περί αποστρατικοποίησης. Υπάρχει κάποια διάταξη [περί εξοπλισμού των νησιών σε περίπτωση απειλής] στη συνθήκη; Όχι! Άντε, ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μια απειλή [από την Τουρκία]. Θα νόμιζες ότι θα μπορούσες να αποτρέψεις αυτή την απειλή με λίγους στρατιώτες και όπλα που βάζεις στα νησιά αυτά;».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας