Το μεγάλο διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι κατά πόσο θα εκπροσωπηθούν οι δυνάμεις της ανυπότακτης Αριστεράς, δήλωσε ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Ν. Χουντής.
«Το μεγάλο διακύβευμα (των ευρωεκλογών) είναι κατά πόσο θα ενισχυθούν, θα εκπροσωπηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -και στην ελληνική Βουλή αργότερα- οι δυνάμεις της ανυπότακτης Αριστεράς, μιας δύναμης που στήριξε και στηρίζεται στους αγώνες, αποκαλύπτει το νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα των επιλογών εντός της ΕΕ, έχει εναλλακτική πρόταση και είμαστε ανιδιοτελείς, όπως απέδειξε το 2015, που δεν συμβιβαστήκαμε και δεν υποταχθήκαμε», τόνισε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Η πρόταση (της ΛΑΕ) είναι να ενισχυθούν αυτές οι δυνάμεις προκειμένου να υπάρχουν δυνάμεις πραγματικής αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης, που να θυμίζει ότι οι δύο μεγάλοι τσακώνονται ενώ συμφωνούν στην ίδια μνημονιακή κατεύθυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χουντής.
Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων για το συνταξιοδοτικό, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, που είναι εκ νέου υποψήφιος στις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής, σχολίασε: «Επειδή γίνεται η μάχη για το συνταξιοδοτικό, ουδείς εκ των δύο (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) μιλάει ότι υπάρχει δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, όπως υπάρχει δέσμευση στο πολυετές πλαίσιο, ότι θα έχουμε μείωση κατά 10,6% των δαπανών για την υγεία. Αυτό χάνεται μέσα σε μια αντιδικία που έχει το αντικείμενό της αλλά δεν βγάζει και την ουσία του ζητήματος. Γι’ αυτό είμαστε αντίθετοι στο ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση επί της ουσίας είναι μια αναμέτρηση μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη επί μνημονιακών διαχειρίσεων».
Κληθείς να σχολιάσει πώς εισέπραξε η ΛΑΕ το κάλεσμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου, ο κ. Χουντής είπε: «Ως ένα πολιτικό θράσος, τη συνέχιση της ύβρις και της προσβολής στην ιδέα της Αριστεράς και της εναλλακτικής πρότασης καθώς με αυτή την πρόταση και τα βήματα που έγιναν στη συγκρότησή της και την εμφάνισή της στο ευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο, πρόσωπα και δυνάμεις που ευθύνονται για τη μνημονιακή πολιτική “ξεπλύθηκαν”, με την έννοια ότι δεν έχουν καμιά ευθύνη. Με αυτή την τακτική έγιναν νοικοκυραίοι η νεοφιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία και εμφανίζονται προοδευτικοί πολιτικοί όπως ο κ. Μπούλμαν, οι οποίοι έχουν σημαντικότατη ευθύνη για το αντιδημοκρατικό, αυταρχικό νεοφιλελεύθερο πρόσωπο που έχει διαμορφώσει η ΕΕ. Έχουν σημαντικότατη ευθύνη για τον τρόπο που αυτοί οι μηχανισμοί συμπεριφέρονται προσβλητικά στον ελληνικό λαό, θεωρώντας πως δεν έχει καμιά αξιοπρέπεια […] Με τέτοια υλικά δεν γίνεται προοδευτική συμμαχία».
Αναφερόμενος στα μνημόνια, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ τόνισε ότι «αυτό το σχέδιο που φτιάξαμε -αυτό που ονομάσαμε 1ο, 2ο, 3ο μνημόνιο και στη συνέχεια μεταμνημονιακή κανονικότητα -δεν έχει σκοπό, δεν αποβλέπει να μειώσει το χρέος, δεν αποβλέπει να σώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία και τη φτώχεια». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, όλο αυτό «αποβλέπει στον συλλογισμό και σ’ αυτό που συμπλήρωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ […] ο οποίος είπε πως όλος αυτός ο μεταμνημονιακός μηχανισμός που έχει φτιαχτεί στην ΕΕ, έχει γίνει για να σωθούν οι γερμανικές, οι γαλλικές τράπεζες και το ευρώ. Επομένως, όταν φτάνεις σχεδιασμό για να σώσεις τις γερμανικές, γαλλικές τράπεζες και το ευρώ θα κάνεις λάθος στους υπολογισμούς, λέγοντας ότι σώζεις την ελληνική οικονομία».
«Μνημόνιο», υπογράμμισε ο κ. Χουντής, «σημαίνει αυτή η διαδικασία να μπορέσουν να πάρουν τα χρήματά τους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Μνημόνιο και κανονικότητα δεν επιτρέπει διαγραφή του χρέους που θα μας ανακούφιζε, μνημόνιο και μεταμνημονιακή εποπτεία δεν επιτρέπει να ξεφύγουμε κάποτε από αυτή τη δαμόκλεια σπάθη. Ένας μοχλός πίεσης και εξάρτησης είναι. Το πρόβλημα είναι γιατί υπάρχουν ελληνικές κυβερνήσεις που δέχονται αυτό να διαιωνίζεται».