Ντράγκι: Εκβιαστικό μήνυμα στην Ιταλία… όπως Ελλάδα

1940
ντράγκι

Ο Ντράγκι εμπροσθοφυλακή των πιέσεων και εκβιαστικών πρακτικών για την επαναφορά του Ιταλικού προϋπολογισμού στην ευρωενωσιακή ορθοδοξία.

Αυστηρό μήνυμα προς την Ιταλία έστειλε ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος κάλεσε τη Ρώμη να σταματήσει να αμφισβητεί το ευρώ και να αποκλιμακώσει την ένταση γύρω από τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στο Μπάλι, ο ισχυρός «άνδρας» της ΕΚΤ παρατήρησε ότι «οι δηλώσεις Ιταλών αξιωματούχων έχουν δημιουργήσει πραγματική ζημιά και όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η αύξηση των ιταλικών spreads οφείλεται σ’ αυτό ακριβώς».

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε βρίσκεται σε ένταση με τις Βρυξέλλες, εξαιτίας του ελλείμματος του 2019, ενώ αρκετά υπουργικά στελέχη της Ρώμης, με προεξέχοντα τον Ματέο Σαλβίνι, δεν παραλείπουν να ασκήσουν δριμύτατη κριτική στα όργανα και τους θεσμούς της Ε.Ε.

Οι ρευστότητα των σχέσεων οδηγεί τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων να έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως μετά τις δηλώσεις περί πιθανής εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει, είναι να πέσουν οι τόνοι. Το δεύτερο είναι να περιμένουμε τα στοιχεία» έσπευσε να προσθέσει ο Ντράγκι, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο δαπανών» για την Ιταλία.

Ωστόσο, ο Ντράγκι δεν παρέλειψε να απαντήσει και στο ιταλικό «κατηγορώ» για τον επικείμενο τερματισμό του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, ο οποίος αναμένεται για τον Δεκέμβριο του 2018.

Σύμφωνα με τη Ρώμη, η αύξηση των ιταλικών αποδόσεων -ακόμη και στο 3,6% για το 10ετές ομόλογο– οφείλεται στον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης και όχι στο θέμα του προϋπολογισμού.

Στο σημείο αυτό, ο Ευρωπαίος τραπεζίτης χρειάστηκε να επικαλεστεί την Ελλάδα, την οποία και επιστράτευσε ως παράδειγμα.

«Η μείωση των spreads μεταξύ της Ιταλίας και της Ελλάδας αποτελεί απόδειξη ότι το πρόβλημα είναι τοπικό, καθώς ενώ η ΕΚΤ αγοράζει ιταλικά ομόλογα, αλλά όχι ελληνικά, η αύξηση των αποδόσεων της Ιταλίας σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με την Ελλάδα υποδηλώνει ότι οι επενδυτές δεν αντιδρούν στην ευρύτερη πολιτική της ΕΚΤ, αλλά σ’ ένα τοπικό ζήτημα» εξήγησε αναλυτικά.

Αναρωτήθηκε τέλος, γιατί η αντίδραση των αγορών δεν έγινε αισθητή τον Ιούνιο, όταν ο ίδιος ανακοίνωσε το επικείμενο τέλος των αγορών ομολόγων, και έγινε τώρα, όταν πυροδοτήθηκε η ένταση μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας