Υπό την ομπρέλα και το αυστηρό βλέμμα των ΗΠΑ συναντήθηκαν σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας ο Τσίπρας με τον Ζάεφ, με κύριο στόχο να προωθήσουν από κοινού την Νατοϊκή τακτοποίηση της περιοχής και την ακέραιη ένταξή της στους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς, με την διευθέτηση του προβλήματος που εκκρεμεί ανάμεσα στις δύο χώρες.
Τον τόνο στο ζητούμενο της συνάντησης έδωσε με σαφήνεια ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι συμφώνησε με τον Ζ. Ζάεφ «να εντατικοποιήσουν υπό την εποπτεία τους τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη υπό την εποπτεία του ΟΗΕ».
Η δήλωση αυτή υποδηλώνει την βιασύνη με την οποία και οι δύο πρωθυπουργοί αντιμετωπίζουν την διευθέτηση των διαφορών των δύο χωρών και υποδηλώνει ότι ίσως γρήγορα θα έχουμε κάποια κατάληξη.
Στην συνάντηση είναι χαρακτηριστικό ότι και οι δύο πλευρές έδειξαν ένα πολύ εποικοδομητικό πνεύμα, ιδιαίτερα η πλευρά Ζάεφ, ενώ ο Αλ. Τσίπρας, αν και άκομψα, έδωσε την εντύπωση ότι ακολουθεί, έστω με επιφανειακό τρόπο, την γραμμή Λαφαζάνη για ακύρωση πρώτα των θεσμικών αλυτρωτικών βλέψεων της FYROM και μετά να ακολουθήσει η εκκρεμότητα του ονόματος.
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει ρεπορτάζ με τα όσα ελέχθησαν μετά την συνάντηση:
Αλ. Τσίπρας: Όχι απλά λύση στο όνομα – Πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό
«Να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων»
«Κατέστησα σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία, με ισχύ έναντι όλων», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά από τη διάρκειας περίπου 2,5 ωρών συνάντησή του με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός της Ελβετίας.
Tόνισε ότι «δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το ζήτημα της ονομασίας, αλλά να οικοδομήσουμε τις σχέσεις μας σε στέρεες βάσεις» και υπογράμμισε ότι «πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγύησεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο, ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον κ. Ζάεφ, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε υπό την εποπτεία μας τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη υπό την εποπτεία του ΟΗΕ».
Είπε επίσης ότι, τόσο εκείνος, όσο και ο κ. Ζάεφ, «έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα».
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αγωνιζόμαστε και οι δυο να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας, προσπαθώντας παράλληλα να βρούμε λύσεις σε αυτά που μας χωρίζουν».
Όπως ανέφερε, αυτό που χρειάζεται είναι να προωθηθεί μια ατζέντα συνεργασίας, για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Επανέλαβε, δε, ότι προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., πρέπει να βρεθούν λύσεις στο σύνολο των θεμάτων.