Οι καταναλωτές δουλεύουν για να πληρώνουν – όσο μπορούν τουλάχιστον – λογαριασμούς και φόρους. Ακόμη και όταν ψωνίζουν οι δαπάνες αφορούν κυρίως σε βασικά είδη διατροφής.
Πολύ δύσκολη εξακολουθεί να είναι η καθημερινότητα για τα ελληνικά νοικοκυριά με σχεδόν 1 στα 3 να μην μπορεί να πληρώσει εγκαίρως τους λογαριασμούς του.
Οι πιέσεις που δέχονται τα ελληνικά νοικοκυριά αποτυπώνονται σε όλες τις σχετικές έρευνες της Eurostat και ειδικά στα στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι το ποσοστό των Ελλήνων σε κίνδυνο φτώχειας και αποκλεισμού είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ε.Ε. των 28 κρατών μελών (πάνω από 34%), μετά από εκείνο σε Βουλγαρία και Ρουμανία.
Τα νοικοκυριά και οι πληρωμές
Η Ελλάδα πετυχαίνει δε και μία αρνητική πρωτιά άκρως ενδεικτική για την καθημερινή πάλη μεγάλης μερίδας των πολιτών να τα βγάλουν πέρα.
Πρόσφατη έρευνα της Eurostat έδειξε ότι το 2018 το ποσοστό των νοικοκυριών, που δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν το λογαριασμό των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας (ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, θέρμανση, νερό κτλ) εγκαίρως ήταν 35,6%– δηλαδή περίπου πέντε φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο στην Ε.Ε. των 28 κρατών- μελών.
Συγκεκριμένα στο σύνολο της κοινότητας το 7% των νοικοκυριών δεν είχαν τη δυνατότητα το 2018 να να πληρώσουν εγκαίρως τους λογαριασμούς, με το ποσοστό να έχει μειωθεί από πάνω από 10% το 2013. Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για οικογένειες με παιδιά και ειδικά για τις μονογονεϊκές, στις οποίες το ποσοστό φτάνει στο 14%.
Μετά την Ελλάδα το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό (30%) καταγράφεται στη Βουλγαρία, ενώ ακολουθούν Κροατία (17,5%), Ρουμανία (14,4%), Σλοβενία (12,5%). Ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα και η Κύπρος, όπου το 12,2% των νοικοκυριών αδυνατούσαν να πληρώσουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους. Στον αντίποδα σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Τσεχία, η Σουηδία και η Αυστρία το ποσοστό κινείται κοντά στο 2%.
Τι γίνεται με τον ΦΠΑ;
Ακόμη μια έρευνα για τον ΦΠΑ αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην Ευρωζώνη, μαζί με την Φινλανδία, και στην πέμπτη θέση, αν η σύγκριση γίνει με όλα τα μέλη της ΕΕ.
Στην έρευνα χαρακτηρίζονται ως θετικές οι μειώσεις στον ΦΠΑ σε «ευαίσθητα» προϊόντα (βρεφικές πάνες, παιδικές τροφές, παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου κ.λπ). Παρά ταύτα, λόγω του υψηλού ΦΠΑ τα ελληνικά νοικοκυριά δείχνουν να είναι από τα πλέον επιβαρυμένα στην Ευρώπη.
Οι χώρες της ΕΕ με τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ είναι η Ουγγαρία (27%), και η Κροατία, η Δανία και η Σουηδία (25%).
Το Λουξεμβούργο επιβάλλει το χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ (17%) ακολουθούμενο από τη Μάλτα (18%), την Κύπρο, τη Γερμανία και τη Ρουμανία (19%).
Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα ελληνικά νοικοκυριά τα βγάζουν πέρα με το ζόρι.
Από τη μία τα εισοδήματά τους έχουν περιοριστεί σημαντικά και από την άλλη η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης εντάθηκε και εξακολουθεί να «καλπάζει.