Νεολαία

672
populi suprema lex esto
Στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2021 σε σύνολο 92.090 υποψηφίων εισήχθησαν 56.942 στα ΑΕΙ και 8594 σε ΔΙΕΚ(με παράλληλο μηχανογραφικό το οποίο πρώτη φορά εφαρμόστηκε),ενώ αντιστοίχως το 2020 με σύνολο υποψηφίων 94.928 είχαν εισαχθεί 73.560 αποκλειστικά σε ΑΕΙ(www.tovima 27-8-2021). Δηλαδή 16.618 λιγότεροι φοιτητές εισήλθαν το 2021 σε ΑΕΙ,ποσοστό μικρότερο  κατά 22,59% που είναι πλέον υψηλότερο καθώς οι υποψήφιοι το 2021 ήταν λιγότεροι κατά 2.838.
Ως αποτέλεσμα αυτών των εξετάσεων ήταν  αρκετές σχολές να έχουν από κανέναν έως και ελάχιστους εισαγόμενους και σε άλλες να έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός αυτός. Το θέμα φυσικά είναι τι κατεύθυνση, σε επίπεδο σπουδών,θα ακολουθήσουν οι 16.618 που δεν εισήλθαν στα ΑΕΙ. Οι επιλογές τους είναι συγκεκριμένες και αφορούν ιδιωτικές σχολές και φοίτηση στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου εξυπακούεται ότι απαιτείται, σε καιρούς χαλεπούς,πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες που θελήσουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Ωστόσο εκ των πραγμάτων οι δυνατότητες των περισσοτέρων είναι περιορισμένες και αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ο ταξικός χαρακτήρας του εκπαιδευτικού συστήματος. Φυσικά τα καλύτερα μυαλά αυτής της γενιάς,αλλά και των επερχομένων,έχοντας εδώ και πέραν της δεκαετίας διαπιστώσει το ανέφικτον της όποιας επαγγελματικής σταδιοδρομίας στην Ελλάδα,οδηγήθηκε στην οικονομική μετανάστευση και στην αναζήτηση επαγγελματικών ευκαιριών στο εξωτερικό καθώς ουδεμία οικονομική ανάπτυξη υπήρξε στην πατρίδα τους όλα αυτά τα έτη και ούτε επί μακρόν ακόμη χρονικό διάστημα αναμένεται να υπάρξει.
Ένας γηρασμένος πληθυσμός,καθώς πλην της υπογεννητικότητος,οι νέοι-και όχι μόνον όσοι έχουν σπουδάσει- εγκαταλείπουν τούτη την απρόσφορη χώρα η οποία βουλιάζει στην εσωστρέφεια,στην αύξηση της ανεργίας,στους χαμηλούς μισθούς,στην μείωση της αυτοαπασχόλησης,στα λουκέτα,στην μείωση της κατανάλωσης και τους τελευταίους μήνες εμφανίζονται και φαινόμενα στασιμοπληθωρισμού(αύξηση και ανεργίας και τιμών βασικών αγαθών).
Οπότε η αυτονόητη ορμητική λογική των νέων για δημιουργία,για επαγγελματική σταθερότητα και προσωπική ανάπτυξη είναι,τις περισσότερες φορές,μονόδρομος με κατεύθυνση το εξωτερικό. Η νεολαία της χώρας αναζητά και βρίσκει το μέλλον της σε άλλες χώρες. Ένα μέλλον το οποίο δεν είναι μόνον επαγγελματικό,αλλά μέλλον ζωής με ό,τι τούτο συνεπάγεται για την ίδια,τις οικογένειές τους και την Ελλάδα καθώς ουδεμία βεβαιότης επιστροφής υπάρχει εντός ενός αδήλου οικονομικού περιβάλλοντος,κοινωνικής  μη συνοχής και πολιτικών ανακολουθιών.
Μία Ελλάδα η οποία ουσιαστικά διώχνει την νεολαία της αφού αδυνατεί να ορθοποδήσει σε όλα τα επίπεδα,αποπνέει αφερεγγυότητα, ασόβαρη και ασυνεπής,αδύναμη να εμπνεύσει,να καλλιεργήσει ελπίδες,που δημιουργεί μόνον αηδία και αποκρουστικότητα και αυτές οι αναφορές φυσικά δεν αφορούν τους ήρωες πολίτες της,παρά ένα σύστημα που από το 2010 και άνευ ορατού πέρατος,έχει ξεπουλήσει τα πάντα και αναμένει το θέρος να λάβει αναιμικές οικονομικές ανάσες και αυτές από τουρίστες των οποίων το επίπεδο,έτος με έτος,φθίνει σε σχέση με παρελθούσες δεκαετίες.
Η νεολαία αντλεί αιδιοδοξία ζώντας πλέον εκτός Ελλάδας και χαίρεται την πατρίδα της εντός προγραμματισμένων ολιγοήμερων επισκέψεων,εξαιρώντας φυσικά εκείνο το τμήμα της,το οποίο ακόμη και όταν έχει την δυνατότητα  να την επισκεφτεί συνειδητώς δεν την επιλέγει,καθώς αλλού περνάει καλύτερα. Το δυστύχημα βεβαίως είναι ότι αυτή η κατάσταση ούτε άμεσα αναστρέψιμη είναι-όπως δείχνει η ανύπαρκτη οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία-ούτε προβλέπεται να αναστραφεί στο εγγύς μέλλον. Διότι ως προς το να συμβεί τούτο απαιτείται πολιτική βούληση η οποία όχι μόνον δεν υφίσταται,αλλά ούτε θέλει και μπορεί και τούτη αναλώνεται σε ευτελή,μικροπρεπή,άπνοα,ξέψυχα και γλοιώδη περιστατικά,τα οποία ως τέτοια βουλιάζουν την ελπίδα,την αισιοδοξία,την προοπτική,τα πρότυπα και τους θεσμούς.
Ευχόμαστε μόνον ούριους ανέμους στα πανιά της νεολαίας μας!
Υ.Γ. Καλό μήνα….
” ‘[….] Εμφανίστηκε ένα πολύ πλατύ κίνημα αρνησιών συνείδησης. Καμία κατανάλωση. Επιστροφή στην φύση.
Πόσο μου αρέσει να πετάω. Πόσο μου αρέσει να πετάω.
Επιστροφή στην κουλτούρα. Μάλιστα,στην κουλτούρα. Δεν μπορείς να καταναλώσεις και πολλά αν κάθεσαι ήσυχος και διαβάζεις βιβλία[….] ‘
Κάλλιο να πετάς παρά να μπαλώνεις.
Η ηθική και η φιλοσοφία της υποκατανάλωσης…'[….]”
(Άλντους Χάξλευ ” Θαυμάσιος καινούργιος κόσμος” Εκδόσεις ” Πασχάλη” 1984,σελ. 61,63).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας