Νέο σχέδιο νόμου-Εργασιακά: “αλα κάρτ” οκτάωρο και πληρωμή υπερωριών σε “είδος”

1122
σχέδιο

Δυσμενείς αλλαγές για τους εργαζόμενους έρχονται με το νέο εργασιακό σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ που θα κατατεθεί τέλος Οκτωβρίου.

Στο σχέδιο νόμου σε συνδυασμό με την αλλαγή του καθεστώτος των υπερωριών, μέσω της αύξησης και της δήλωσης τους στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ σε πραγματικό χρόνο, θα προβλέπεται η προσαρμογή του χρόνου εργασίας στις ανάγκες του εργαζομένου και της επιχείρησης. Θα μπορεί δηλαδή ο εργοδότης με τον εργαζόμενο να συμφωνήσουν στις ώρες που θα δουλεύει ο εργαζόμενος μέσα στην ημέρα.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες θα δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότη και εργαζόμενο να συμφωνούν την «κάλυψη» της υπέρβασης του χρόνου απασχόλησης μιας ημέρας με αντίστοιχη μείωση σε άλλη ημέρα, ρεπό, πρόσθετη άδεια κλπ, κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου ή του εργοδότη που ο αντισυμβαλλόμενος μπορεί να αρνηθεί μόνο για σοβαρό λόγο. Ακόμη εξετάζεται η θεσμοθέτηση αλλαγών και στο βιβλίο αδειών.

Γενικότερα σύμφωνα με το σχέδιο νόμου:

Σχεδιάζεται ο διπλασιασμός του ανώτατου ορίου των υπερωριών.

Εξετάζεται η αύξηση του ανώτατου ορίου υπερωριών στις βιομηχανίες σε 6μηνιαία βάση σε 100 ή 120 ώρες. Μια τέτοια αύξηση θα οδηγούσε στη δυνατότητα εργασίας – πέραν του κανονικού 8ώρου – κατά επιπλέον 12 ώρες ανά μήνα ή επιπλέον 3 ώρες ανά εβδομάδα. Αντίθετα, σήμερα το ανώτατο όριο των υπερωριών στη βιομηχανία αντιστοιχεί σε 48 ώρες σε εξαμηνιαία βάση (ή 8 ώρες/μήνα ή 2ώρες/εβδομάδα).

Εξετάζεται να υπάρξει η δυνατότητα πληρωμής των υπερωριών «σε είδος», π.χ. σε επιπλέον μέρες κανονικής αδείας προκειμένου να πέσει το κόστος τους. Σημειώνεται πως το κόστος της υπερωρίας αντιστοιχεί στο 40% του ωρομισθίου. Δηλαδή για κάθε επιπλέον μία ώρα εργασίας πέραν του κανονικού ωραρίου, ο εργαζόμενος πληρώνεται με το 40% της ωρομίσθιας αμοιβής που αναλογεί σε ώρα εργασίας του κανονικού ωραρίου του. Αντ’ αυτού, εισηγήσεις προβλέπουν «πληρωμή» των υπερωριών όχι σε χρήμα, αλλά σε παροχές «σε είδος».

Το ψηφιακό ωράριο και η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας μπαίνουν στη ζωή των εργαζομένων σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αφού αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία.

Σχεδιάζεται η εφαρμογή της ψηφιοποίησης τόσο των Μητρώων Μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων όσο και των συλλογικών διαδικασιών.

Υπενθυμίζεται πως προηγούμενες διατάξεις προβλέπουν πως στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δημιουργείται Γενικό Μητρώο Οργανώσεων Εργοδοτών (ΓΕΜΗΟ) και Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ). Επίσης, αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων και λοιπών οργάνων διοίκησης συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και οργανώσεων εργοδοτών, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων κήρυξης απεργίας, σύμφωνα με τους όρους του νόμου 1264/1982, όπως ισχύει, λαμβάνονται με ψηφοφορία, η οποία μπορεί να διεξάγεται και ηλεκτρονικά και με όρους που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και τη μυστικότητα, όπως θα ορίζεται από το καταστατικό της ή το αρμόδιο όργανο διοίκησης. Ωστόσο, οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως και, έτσι, εξετάζεται η επιτάχυνσή τους μέσω νέων θεσμικών παρεμβάσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας