Νέος ψυχρός πόλεμος: Η μεγαλύτερη ΝΑΤΟϊκή άσκηση στα σύνορα της Ρωσίας

1456
σύμμαχοι

Η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ,  από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, διεξάγεται στον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό και κοντά στις Νορβηγικές ακτές. Στην νατοϊκή άσκηση με την επωνυμία «Trident Juncture 2018», που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 7 Νοεμβρίου, συμμετέχουν 60 χιλιάδες  στρατιώτες, 12 χιλιάδες οχήματα διαφόρων τύπων (ερπυστριοφόρα και τροχοφόρα), 250 αεροσκάφη και 75 πλοία από 31 διαφορετικές χώρες. Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης Trident Juncture 2018,  θα προσομοιώνεται μια επίθεση από μια μη Νατοϊκή χώρα (σ.σ. ΡΩΣΙΑ), που θα πραγματοποιεί αμφίβια απόβαση στις Νορβηγικές ακτές της Αρκτικής με εγγύς αεροπορική υποστήριξη. Οι Συμμαχικές δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις σε αέρα, θάλασσα, ξηρά και στον κυβερνοχώρο, προκειμένου να εξουδετερώσουν την επιθετική ενέργεια και το «εχθρικό» προγεφύρωμα. Στην άσκηση θα συμμετάσχει και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman, με 90 μαχητικά αεροσκάφη επί του πλοίου, όπου σήμερα το πρωί προσνειώθηκε ελικόπτερο, που μετέφερε τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, προκειμένου να παρακολουθήσει την άσκηση. Στην άσκηση μετέχει και η Ελλάδα με 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16 που βρίσκονται ήδη σε αεροπορική βάση στην Νορβηγία και αριθμός επιτελών του τομέα της πληροφορικής και σχεδιασμού αεροπορικών επιχειρήσεων. Κύριος σκοπός της άσκησης είναι η επίδειξη της επιχειρησιακής αξιοπιστίας, της στρατιωτικής αποτροπής και της ενότητας της Συμμαχίας.

Η άσκηση του ΝΑΤΟ  έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της  Ρωσίας. Και ως πρώτη αντίδραση είναι η παρουσία, στην  περιοχή της άσκησης, πλοία του Ρωσικού Στόλου. «Η στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά μας έχει φτάσει σε επίπεδο το οποίο δεν έχει προηγούμενο από τις ημέρες του Ψυχρού Πολέμου. Η πολιτική της συμμαχίας αποσκοπεί στην ενίσχυση της προηγμένης στρατιωτικής παρουσίας στην ανατολική πλευρά», δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού.

Η άσκηση του ΝΑΤΟ γίνεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις  των ΗΠΑ με την Ρωσία είναι στο χειρότερο σημείο της μεταψυχροπολεμικής περιόδου, ειδικά μάλιστα μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντοναλντ Τραμπ οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη συνθήκη του 1987 την INF, με την οποία αποσύρθηκαν οι βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού και μέσου βεληνεκούς, που είχαν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και εκτοξεύονταν από χερσαίες εγκαταστάσεις ή οχήματα από το έδαφος της Ευρώπης. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, δήλωσε, ότι η Ρωσία θα είναι αναγκασμένη να βάλει στο στόχαστρό της όποια ευρωπαϊκή χώρα δεχθεί να φιλοξενήσει στο έδαφός της πυρηνικούς πυραύλους των ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα σκοπεύει να αποσύρει τη χώρα του από μια συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς που είχε συναφθεί την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Κατά το χρόνο διεξαγωγής της  νατοϊκής άσκησης, ο ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένος θα βρίσκεται στην Μόσχα προσκεκλημένος του Ρώσου ομολόγου του. Ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού θεωρείται ως «νούμερο 2» με τη μεγαλύτερη επιρροή μεταξύ των συνεργατών του Προέδρου της Ρωσίας Βλ. Πούτιν, κάτω μόνο από τον προσωπάρχη του Ρώσου προέδρου Σεργκέι Ιβανόφ (πρώην Υπουργό Άμυνας). Μάλιστα ο Economist τοποθετεί το Σ. Σοϊγκού στον «μικρό» κατάλογο των πιθανών διαδόχων του Προέδρου της Ρωσίας. Ο Υπουργός άμυνας της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των ελληνορωσικών στρατιωτικών και διπλωματικών σχέσεων,  σύμφωνα με πληροφορίες, να προτείνει διευρυμένη συνεργασία των δυο χωρών, στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, θα εκφράσει την ανησυχία του για την προσήλωση της Ελλάδας στην αμερικανονατοϊκή επιθετική πολιτική με την παραχώρηση στρατιωτικών βάσεων επί ελληνικού εδάφους, ενώ θα επαναλάβει την πάγια ρωσική άποψη για το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ και την αντίθεση της Ρωσίας στην δρομολογούμενη από τους Αμερικανούς, ένταξη της π.Γ.Δ.Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας