Νέος ισχυρός μετασεισμός 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 07:48 στο Ηράκλειο της Κρήτης, την ώρα που ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας προειδοποιούσε για πιθανή μετασεισμική ακολουθία που θα ξεπεράσει τα 5 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος στα 13,9 χιλιόμετρα, και το επίκεντρο βρίσκεται στην ίδια περιοχή με τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ και τους δεκάδες μετασεισμούς. Με λίγα λόγια, χτυπά και πάλι το Αρκαλοχώρι αλλά και άλλα χωριά του Ηρακλείου.
Οπως ανέφερε ο Ε.Λέκκας λίγη ώρα πριν σημειωθεί ο ισχυρός μετασεισμός των 5,3 Ρίχτερ «θα ακολουθήσουν μετασεισμοί οι οποίοι μπορεί να υπερβούν και τους 5 βαθμούς, να φτάσουν το 5,1 -5,2 Ρίχτερ». Έκανε λόγο μάλιστα για κοινή εκτίμηση όλων των Ελλήνων επιστημόνων σχετικά με το μέγεθος των μετασεισμών που θα ακολουθήσουν.
Τελικά ο Ε.Λέκκας επιβεβαιώθηκε μετά από λίγα λεπτά, μόνο που ο σεισμός ήταν ακόμα πιο ισχυρός απ’ ότι είχε ο ίδιος προβλέψει, καθώς έφτασε τα 5,3 Ρίχτερ.
Ο καθηγητής προέτρεψε τον κόσμο να μην πλησιάζει τα σπίτια, ενώ όπως αποκάλυψε, ενόσω ήταν με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, κατέρρευσαν δύο κτίρια μπροστά τους.
Για τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη αλλά και τις υπόλοιπες περιοχές που ανησυχούν τους σεισμολόγους στην Ελλάδα μίλησε το μέλος της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος κάνοντας ειδική αναφορά στη Θήβα.
Τα σεισμικά δεδομένα σε όλη τη χώρα αρχίζουν και αλλάζουν προς το χειρότερο είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημειώνοντας ότι η περιοχή που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες είναι η Θήβα. «Η Θήβα μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι 6,5 Ρίχτερ», τόνισε χαρακτηριστικά στο MEGA ο κ. Παπαδόπουλος.
Όσον αφορά τον σεισμό στην Κρήτη ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «ήταν μεγάλος και πολύ ισχυρός, και αυτό δικαιολογεί τον μεγάλο αριθμό μετασεισμών».
Όπως είπε «ενδέχεται οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν να είναι μεγέθους 5 Ρίχτερ. Ήδη η καταστροφή είναι εκτεταμένη, με λιγότερες ή μεγαλύτερες βλάβες, και τα κτήρια είναι ευάλωτα σε επόμενους μετασεισμούς».
Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο η έντονη μετασεισμική ακολουθία μετά τον ισχυρό σεισμό της Κρήτης θα συνεχιστεί για τουλάχιστον έναν μήνα.
Ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε «αιφνιδιασμένος» από τον σεισμό στην Κρήτη
Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «αλλάζει το σεισμικό τοπίο στην Ελλάδα».
Ο Γ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι «ο σεισμός στην Κρήτη είναι ο πρώτος από το 1900 επάνω στο νησί, είναι ένα ρήγμα που δεν γνωρίζαμε και δείχνει ότι σεισμικές δονήσεις μπορούν να γίνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».
«Η Κρήτη έγραψε ιστορία. Είχαμε την εντύπωση ότι οι δονήσεις θα ήταν μόνο υποθαλάσσιες» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου «έβλεπε» τα επικίνδυνα σημάδια.
Εκτίμησε ότι τα 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη, «μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός, καθώς εξελίσσεται ομαλά η πλούσια μετασεισμική ακολουθία», και κάλεσε τους κατοίκους να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους, εάν δεν γίνει ο απαραίτητος έλεγχος.
Παπαδόπουλος: Ανησυχία για τη σεισμική δραστηριότητα στη Θήβα
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στον προβληματισμό που υπάρχει κυρίως για τη Θήβα, όπου υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα.
«Δεν σας κρύβω ότι η περίπτωση της Θήβας εξετάστηκε και αυτή μαζί με του Αρκαλοχωρίου, στην έκτακτη συνεδρίαση επιτροπής σεισμικού κινδύνου στις 21 Ιουλίου. Νομίζω λοιπόν ότι και η περιοχή αυτή χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή».
«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και εκπαίδευση των κατοίκων σε όλη την Ελλάδα» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.