Νέα μέτρα 1,1 δισ. για το 2018 προτείνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα

2040
δντ

10 δισ. ευρώ ”πάνω” οι φόροι έως και το 2023
Στο 2,9% το πλεόνασμα για το 2018, στο 191,3% το δημόσιο χρέος
Αμφισβητεί την ικανότητα επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το Ταμείο – Νέα διόγκωση του χρέους
Σε… ρωμαϊκή αρένα τείνει να μετατραπεί η Washington για τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, μετά και το δεύτερο κτύπημα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε χρονικό διάστημα ενός 24ωρου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός βρίσκεται στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στην Εαρινή Σύνοδο ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας και φυσικά να έχει επαφές με τους δανειστές της χώρας.
Το γεγονός ότι «παίζει στην έδρα του ΔΝΤ», όμως, μάλλον υποδεικνύει ότι το αποτέλεσμα του αγώνα θα λείψει με… ήττα του φιλοξενούμενου.
Ως άλλος «ταχυδρόμος που χτυπά δύο φορές», το Ταμείο επανήλθε σήμερα (18/4) με την έκθεση Fiscal Monitor, στην οποία αποφαίνεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδα θα φθάσει φέτος στο 2,9%.
Σαφώς πολύ καλύτερη εκτίμηση από το 2,2% που εκτιμούσε στην αντίστοιχη έκθεση τον Οκτώβριο του 2017 αλλά σταθερά χαμηλότερα από τον στόχο που έχει τεθεί από το μνημόνιο και θέλει επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το τρέχον έτος.
Αυτή η φαινομενικά μικρή διαφορά των 0,6 ποσοστιαίων μονάδων μεταφράζεται σε κάτι εξαιρετικά επώδυνο –εάν φυσικά επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του Ταμείου- για τον μέσο Έλληνα πολίτη, καθώς αντιστοιχεί σε νέα μέτρα περίπου 1,1 δισ. ευρώ.
Πιθανώς το Ταμείο προετοιμάζει το έδαφος προκειμένου τα εκ των προτέρων συμφωνηθέντα μέτρα για το 2019 (όπως για παράδειγμα η περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου) να μας… βρουν λίγο νωρίτερα και πιθανώς εντός του β’ εξαμήνου του 2018, ανεξάρτητα εάν πριν θα έχουμε πετύχει την (εν τη σφαίρα της φαντασίας) «καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης.
Αναφορικά με τα επόμενα έτη το Ταμείο εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να φθάσει στο 3,5% του ΑΕΠ για το διάστημα 2019 – 2022 και κατόπιν θα υποχωρήσει στο 1,5% του ΑΕΠ το 2023.

Gaspar: Χωρίς ελάφρυνση του χρέους, «ξεχάστε» το ΔΝΤ

Κατά την παρουσίαση της έκθεση ο Vitor Gaspar, υπεύθυνος του Ταμείου για τη Δημοσιονομική Πολιτική, τόνισε ότι οι πρόσφατες τάσεις στην ελληνική οικονομία είναι θετικές και οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί σημαντικά.
Παρά ταύτα το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο τις απόψεις του για το θέμα της Ελλάδας, καθώς επιμένει ότι θα πρέπει να καλυφθούν δύο δεδομένα: διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους.
Τα εν λόγω δύο δεδομένα θα βοηθήσουν ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο και ως εκ τούτου το Ταμείο να μπορεί να ενεργοποιήσει το δικό του πρόγραμμα με την Ελλάδα.
Τι εκτιμά το ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα (Απρίλιος 2018)
 
κοκ
 
 
Τι εκτιμούσε το ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα (Οκτώβριος 2017)
 
ρςε
 
 
«Καίει» το χρέος – Αναβάθμιση της εκτίμησης
 
Όπως έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη από κορυφαία στελέχη του Ταμείου και φυσικά από τον υπεύθυνο Τύπου, Gerry Rice, ο ένας πυλώνας στον οποίο το ΔΝΤ επιθυμεί να υπάρξει προκειμένου να ενεργοποιήσει την κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα (με χρηματοδότηση 1,6 δισ.) είναι να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Ως εκ τούτου, μάλλον, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Ταμείο είναι ιδιαίτερα επιθετικό ως προς αυτό το θέμα κάτι το οποίο αποδεικνύεται και στο Fiscal Monitor, όπου προχωρά σε αναβάθμιση της εκτίμησής του.
Αναμένει ότι το χρέος θα φθάσει φέτος στο 191,3% του ΑΕΠ, ενώ τον Οκτώβριο του 2017 το τοποθετούσε στο 184,5% του ΑΕΠ.
Ανάλογη η εικόνα και για τα επόμενα έτη, αν και υπάρχουν μικρές αυξομειώσεις των εκτιμήσεων του ΔΝΤ.
Πιο συγκεκριμένα εκτιμά ότι το χρέος θα φθάσει το 2019 στο 181,8% (από 177,9%), το 2020 στο 177% (από 171,4%), το 2021 στο 172,2% (από 165,4%), το 2022 στο 168,7% (161,2%) και το 2023 στο 165,1%.
Με δεδομένα τα παραπάνω ποσοστά ίσως να είναι και… περιττή η αναμονή για την έκδοση της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το Ταμείο, ενώ παράλληλα οι πιέσεις που θα ασκήσει, αυτή τη φορά στους Ευρωπαίους δανειστές και όχι στον κ. Τσακαλώτο, για μία συμφωνία γενναίας ελάφρυνσής του θα είναι κάτι παραπάνω από ισχυρές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας