Νέα ηγεσία και ιστορική καμπή για το Κ.Κ. Κίνας

1744
σι

Με την ολοκλήρωση των εργασιών του 19ου Συνεδρίου του Κ.Κ. Κίνας, την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και την επανεκλογή του Σι Τζινπίνγκ στην ηγεσία, οι καθοδηγητές του παγκοσμίως μεγαλύτερου κομματικού μηχανισμού και ηγέτες της πληθυσμιακά μεγαλύτερης χώρας του πλανήτη, θεωρούν πως μπαίνουν σε μια νέα εποχή. Ως “Iskra”, παρουσιάζουμε τις απόψεις τους, χαρακτηριστικές ενός προσανατολισμού που μας βρίσκει αντίθετους. Για μας, ο σοσιαλισμός σε καμιά περίπτωση δεν ταυτίζεται με το κινέζικο μοντέλο ανάπτυξης, στο οποίο κυρίαρχα είναι τα καπιταλιστικά χαρακτηριστικά.

 

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας παρουσίασε την Τετάρτη, τη νέα ηγεσία που θα οδηγήσει το πολυπληθέστερο κράτος του κόσμου προς μια μεγάλη, σύγχρονη, σοσιαλιστική χώρα.

Ο Σι Τζινπίνγκ επανεξελέγη γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και είναι επικεφαλής της επταμελούς Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου. Τα άλλα έξι μέλη της ανώτατης ηγεσίας της χώρας είναι ο Λι Κετσιάνγκ, ο Λι Τζανσού, ο Γουάνγκ Γιανγκ, ο Γουάνγκ Χουνίνγκ, ο Τζάο Λετζί και ο Χαν Τζενγκ.
Οι αξιωματούχοι εξελέγησαν στην πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας της 19ης Κεντρικής Επιτροπής ύστερα από το 19ο Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, σηματοδοτώντας μια νέα ιστορική αφετηρία για το Κόμμα.
Στο συνέδριο, που γίνεται κάθε πέντε χρόνια και ολοκληρώθηκε την Τρίτη, το Κόμμα κήρυξε μια “νέα εποχή” σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά. Ενσωμάτωσε στο καταστατικό του Κόμματος τις “Σκέψεις του Σι Τζινπίνγκ πάνω στον Σοσιαλισμό για μια Νέα Εποχή με Κινεζικά Χαρακτηριστικά” ως νέο στοιχείο των βασικών αρχών του Κόμματος.
Ο Σι εξελέγη γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής για πρώτη φορά κατά την πρώτη ολομέλεια της 18ης Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος στα τέλη του 2012. Στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής το 2016, επικυρώθηκε, ο Σι αναγορεύθηκε “πυρήνας του Κόμματος”. Πριν από τον Σι, ο τίτλος αυτός είχε αποδοθεί στους Μάο Τσετούνγκ, Ντενγκ Σιαοπίνγκ και ο Ζιανγκ Ζεμίν.
Οι νέοι ηγέτες του κόμματος που εξελέγησαν είναι αυτοί που θα οδηγήσουν τους Κινέζους προς τους στόχους της νέας εποχής της χώρας, του να υλοποιήσουν ουσιαστικά το σοσιαλιστικό εκσυγχρονισμό έως το 2035 και να οικοδομήσουν μια μεγάλη, σύγχρονη, σοσιαλιστική χώρα έως τα μέσα του αιώνα.
“Η αναδιάρθρωση της ηγεσίας του Κόμματος, του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος στον κόσμο, είναι μια απάντηση στις ανάγκες του Κόμματος και του έθνους για την επίτευξη των στόχων τους”, δήλωσε ο Γιανγκ Φενγκτσένγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Renmin της Κίνας και ερευνητής της ιστορίας του Κομμουνιστικού Κόμματος. “Οι νέοι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι καλοί στο να μαθαίνουν και είναι τολμηροί στο να εφαρμόζουν”.
Για πρώτη φορά, όλα τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου γεννήθηκαν μετά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949. Ξεκίνησαν την πολιτική τους σταδιοδρομία κοντά στην έναρξη της μεταρρύθμισης και το άνοιγμά της χώρας το 1978. Ως ένθερμος μεταρρυθμιστής, ο Σι έχει εισαγάγει περισσότερα από 1.500 μεταρρυθμιστικά μέτρα τα τελευταία πέντε χρόνια – πρωτοφανή στην έκταση και στο βάθος τους.
Τα άλλα έξι μέλη της Διαρκούς Επιτροπής έχουν επίσης εφαρμόσει στην πράξη πολιτικές μεταρρυθμίσεων και ανοίγματος της χώρας. Είτε στην κεντρική κυβέρνηση είτε σε τοπικό επίπεδο, όλα τα μέλη έχουν προωθήσει μια σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων, έχουν διερευνήσει θεωρίες και έχουν επιλύσει βαθιά ριζωμένα προβλήματα με ανοιχτό μυαλό, προνοητικότητα και καινοτόμο τρόπο σκέψης.
Οι νέοι ηγέτες θεωρούνται ευρέως ότι έχουν σταθερά ιδανικά και πεποιθήσεις, ισχυρή πίστη στο κόμμα και βαθιά αγάπη για τη χώρα. Όλοι τους έχουν λάβει ανώτατη εκπαίδευση και έχουν καταδείξει σε βάθος την κατανόηση της φιλοσοφίας και της στρατηγικής σκέψης, με ένα σχετικά υψηλό επίπεδο θεωρητικής σκέψης. Πολλοί έχουν δημοσιεύσει ακαδημαϊκά έγγραφα, ή ακόμα και βιβλία, κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους.
Οι επτά ηγέτες έχουν αποκομίσει πλούσια πρακτική εμπειρία. Θεωρούνται ότι έχουν συναίσθηση της εποχής τους και φροντίζουν τους ανθρώπους. Ο Σι, για παράδειγμα, ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία πριν από 44 χρόνια. Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει περάσει 151 ημέρες επιθεωρώντας περιοχές σε όλη τη χώρα. Άλλοι ηγέτες έχουν επίσης εκτεταμένη εμπειρία εργαζόμενοι σε τοπικό επίπεδο και έχουν προωθηθεί σε ανώτερες θέσεις λόγω της εξαιρετικής απόδοσης και της καλής φήμης τους. Οι περισσότεροι από τους επτά ηγέτες έχουν εργαστεί τόσο στις παράκτιες περιοχές της ανατολικής Κίνας όσο και στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές στην κεντρική και δυτική χώρα.
Ορισμένοι από αυτούς έχουν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην καταπολέμηση της φτώχειας και έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία δύσκολα και επικίνδυνα ζητήματα στους τομείς της οικονομικής ανάπτυξης, της ευημερίας των πολιτών, της αστικής διαχείρισης, της εκστρατείας κατά της διαφθοράς και του βιομηχανικού μετασχηματισμού. Επιπλέον, οι νέοι ηγέτες έχουν βαθύτερη κατανόηση του ανοίγματος της χώρας και της αμοιβαία επωφελούς ανάπτυξης, με ευρύτερο παγκόσμιο όραμα και μεγάλη εμπειρία στο χειρισμό διεθνών θεμάτων.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, η ηγεσία του Κόμματος θεωρήθηκε ως μια σημαντική κινητήρια δύναμη πίσω από την οικονομική παγκοσμιοποίηση.
“Η νέα ηγεσία του Κόμματος είναι μια ισχυρή, στοχοπροσηλωμένη ομάδα, με επίγνωση των προβλημάτων και ικανότητα να παραμείνει σταθερή στην πράξη”, δήλωσε ο Χαν Τσινγκσιάνγκ, καθηγητής στην Κομματική Σχολή της Κεντρικής Επιτροπής. “Είναι ευέλικτοι και ταυτόχρονα βασίζονται σε αρχές για την αντιμετώπιση προβλημάτων. Δεν έχουν ξεχάσει ποτέ γιατί ξεκίνησαν και πάντα προχωρούν μπροστά όταν βρίσκονται ενώπιον προκλήσεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό”, σημείωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας