Μόνο 3.409 βγήκαν ζωντανοί από τις «ΜΕΘ του θανάτου»!

665

«Μαύρη τρύπα» στην περίθαλψη των ασθενών με Covid αποκάλυψαν τα χθεσινά επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Η κραυγή αγωνίας γιατρών για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία πληθαίνουν καθημερινά. Οι καταγγελίες για επιλογή ασθενών στις ΜΕΘ, για «Εντατικές ράντσων» και για εγκληματικές ελλείψεις στο ΕΣΥ παγώνουν την κοινωνία, που παρακολουθεί φοβισμένη. Χθες έφυγαν από τη ζωή ακόμα 80 συνάνθρωποί μας, χτυπημένοι από Covid. Οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 16.923, όταν πέρυσι στις 16 Νοεμβρίου, δίχως το όπλο των εμβολίων, ήταν 1.165. Η ανησυχία κορυφώνεται, αν ρίξει κάποιος μια ματιά και στα ψιλά γράμματα της χθεσινής ανακοίνωσης του ΕΟΔΥ. Εκεί αναφέρεται ότι από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.409 ασθενείς. Ενας αριθμός που φαντάζει απρόσμενα φτωχός, όταν οι ΜΕΘ επιβαρύνονται σταθερά και εντατικά στο μεγαλύτερο διάστημα αυτής της διετίας.

Η συσκότιση που επικρατεί για τα επιμέρους ποιοτικά στοιχεία της πανδημίας δεν «επιτρέπει» τη δυνατότητα αξιόπιστων συγκριτικών δεδομένων. Ο ΕΟΔΥ δίνει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που επιλέγει, το υπουργείο Υγείας το ίδιο, κι έτσι το ερώτημα πόσοι μπήκαν στις ΜΕΘ και πόσοι απ’ αυτούς βγήκαν ζωντανοί δεν μπορεί να απαντηθεί. Διόλου τυχαία, βέβαια. Ακόμα και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών που έχει ζητήσει από τα νοσοκομεία τα στοιχεία για τις νοσηλείες από την αρχή της πανδημίας δεν έχει λάβει απάντηση. Οπως, βέβαια, δεν θα απαντηθεί ποτέ πόσοι έχουν πεθάνει συνολικά περιμένοντας να μπουν σε μια ΜΕΘ και πόσοι πέθαναν σε ένα ράντσο που βαφτίστηκε ΜΕΘ. Η μόνη ενδεικτική μελέτη που υπάρχει είναι προ της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα κι έγινε από τα Πανεπιστήμια Δυτικής Αττικής και Πελοποννήσου τον Ιούλιο του 2020.

Υπολόγισε πως το 19% των περιστατικών Covid χρειαζόταν νοσηλεία και το 5% των περιστατικών κατέληγε σε ΜΕΘ. Συνολικά στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 847.188 κρούσματα. Ωστόσο, οι σχεδόν 17.000 νεκροί, εκ των οποίων είναι δεδομένο ότι πολλοί κατέληξαν στις ΜΕΘ, δίνουν μια πρώτη εικόνα. Το ίδιο και ο δείκτης θνητότητας, που πλέον είναι από τους χειρότερους στην Ευρώπη, όπως θα δούμε και στη συνέχεια. Κάτι που σημαίνει ότι, αν νοσήσει σοβαρά κάποιος στη χώρα μας, οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ του.
Οι ΜΕΘ δέχονται πίεση από την αρχή της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020. Τον περασμένο Νοέμβριο οι διασωληνωμένοι ξεπερνούσαν τους 600. Το σύστημα παρέμεινε επιβαρυμένο για μήνες, μέχρι το μαύρο ρεκόρ των 819 ανθρώπων σε ΜΕΘ στις 15 Απριλίου.

Χθες ανέρχονταν σε 547. Οι νοσηλείες σε μία ΜΕΘ μπορούν να κρατούν αρκετές εβδομάδες, όμως ο ρυθμός αύξησης κατά τη διάρκεια έξαρσης είναι καταιγιστικός. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρεθεί σ’ αυτή τη θέση. Και -μόνο;- 3.409 κατάφεραν να φύγουν ζωντανοί.
Ωστόσο, πριν από δύο εβδομάδες ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό, μιλώντας στο Mega, ότι το ΕΣΥ είναι θωρακισμένο και προετοιμασμένο να αντεπεξέλθει στην πίεση που δέχεται. Από τότε έχουν μεσολαβήσει πολλά, με κορυφαίο γεγονός την εισαγγελική παρέμβαση για την υψηλή θνητότητα στις ΜΕΘ. Ο ίδιος ο κ. Πλεύρης παραδέχθηκε προχθές με δηλώσεις του στο Open ότι η θνητότητα σε ΜΕΘ στην Ελλάδα λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, και ανεξαρτήτως Covid, είναι διπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Τόσο… θωρακισμένο είναι το ΕΣΥ.

Ενα συνταγματικά κατοχυρωμένο «κοινωνικό συμβόλαιο» έχει διαρραγεί. Κάθε πολίτης, που πληρώνει επί χρόνια εισφορές και φόρους, το μόνο που ζητάει, όταν πρόκειται να νοσηλευτεί, είναι το δημόσιο νοσοκομείο να έχει τα μέσα και να πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να τον κρατήσει στη ζωή. Ποια είναι η κατάσταση στη χώρα μας σήμερα;

• Χθες, ημέρα που καταγράφηκαν περισσότερα από 8.000 κρούσματα, έκλεισε η ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου, αφού δεν υπάρχει πλέον κανένας γιατρός για να τη στελεχώσει.

• Ο διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος επιβεβαίωσε χθες ότι «πεθαίνουν και άνθρωποι εκτός ΜΕΘ, γιατί το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του».

• Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε χθες ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, γίνεται επιλογή ασθενών για ΜΕΘ με ηλικιακά κριτήρια και η θνητότητα εκτός ΜΕΘ αγγίζει πια το 80%.

• Χθες ο Κωνσταντίνος Συρίγος, διευθυντής της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής στο «Σωτηρία», είπε σε συνέντευξή του: «Προσπαθούμε να καθυστερήσουμε τους ασθενείς στα επείγοντα περιστατικά μέχρι να βρούμε κρεβάτι. Έχουμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, σε διαδρόμους και κοινά δωμάτια, περιμένοντας να αδειάσει ένα κρεβάτι. Και ξέρετε πώς αδειάζει ένα κρεβάτι στις 2 το πρωί; Δεν είναι ότι ο άρρωστος γίνεται καλά… Μ’ αυτόν τον τρόπο περιμένουμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς: ο θάνατός σου, η ζωή μου».

Το «θωρακισμένο ΕΣΥ», για τα οποίο διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, είναι κάλπικο και επικίνδυνο. Επειδή ουδέποτε θωρακίστηκε μέσα στα δύο χρόνια πανδημίας. Τη στιγμή που πολίτες πεθαίνουν και σε αυτό το κύμα αβοήθητοι, δίχως καν λίγο οξυγόνο, μέσα σε τριτοκοσμικές συνθήκες ράντσων και, αν είναι τυχεροί, σε ΜΕΘ που φτιάχτηκαν στο πόδι απλά και μόνο για να εξαγγελθούν πανηγυρικά ως απλοί αριθμοί, διαπιστώνουν ότι ζουν σε ένα σκηνικό απελπισίας. «Ο θάνατός σου, η ζωή μου» όπως εύστοχα δήλωσε ο κ. Συρίγος.

Όσο η κυβέρνηση προσπαθεί να νικήσει τον καρκίνο με ασπιρίνες, στέλνοντας χθες… 80 φύλλα πορείας σε ιδιώτες γιατρούς της Θεσσαλίας και της Β. Ελλάδας, και όσο σε έναν τέτοιο πόλεμο χωρίς αύριο αγνοεί εμμονικά 6.000 παροπλισμένο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ο εισαγγελέας ψάχνει να βρει τι συμβαίνει και η θνητότητα στις ελληνικές ΜΕΘ είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε. Τα στοιχεία που παρουσιάζουμε σήμερα και το αποδεικνύουν δεν αμφισβητούνται, αφού προέρχονται από το ECDC, τον πλέον αρμόδιο υγειονομικό φορέα της Ευρώπης.

Το ΕΣΥ καταρρέει, μαζί με το εξαντλημένο προσωπικό του, περιμένοντας μάταια επί διετία εξοπλισμένες κλίνες Covid και ΜΕΘ, αποθέματα οξυγόνου, προσλήψεις και μια σοβαρή στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας. Κι όλα αυτά ενώ κυβερνητικά στελέχη κι επιστήμονες αβανταδόροι με τις καθημερινές τοποθετήσεις τους στα ΜΜΕ προκαλούν σύγχυση και θυμό, σε ένα μακάβριο ρεσιτάλ πολιτικού κομπογιαννιτισμού. Οπως η εξοργιστική δήλωση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου στις αρχές Νοεμβρίου ότι «γιατί να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας, αφού μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ;». Στο παράλληλο κυβερνητικό σύμπαν, δηλαδή, θεωρούν ότι το ΕΣΥ είναι ήδη θωρακισμένο και η σκοτούρα τους είναι να μην το κάνουν… πολυτελές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας