ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, Handelsblatt, σύμφωνα με το οποίο Γερμανία και Τουρκία συζητούν -χωρίς την Ελλάδα- για μία νέα συμφωνία στο προσφυγικό.
Επικαλούμενη πληροφορίες των ανταποκριτών της σε Κωνσταντινούπολη και Αθήνα η γερμανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει, ότι «πέντε χρόνια αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, το Βερολίνο και η ‘Αγκυρα διαπραγματεύονται για μία νέα εκδοχή της συμφωνίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, εκτός της καγκελαρίας, το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και το γραφείο του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και προέδρου του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Armin Laschet.
Από τουρκικής πλευράς τη διαπραγμάτευση συντονίζει το γραφείο του αντιπροέδρου Fuat Oktay.
Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι «υπό διαπραγμάτευση είναι και τα σημεία εκείνα, στα οποία θεωρείται μάλλον ανέφικτη μία συμφωνία.
Επιπλέον η Ελλάδα, που επηρεάζεται άμεσα από τη μετανάστευση χιλιάδων ανθρώπων προς την ΕΕ μέσω Τουρκίας, μένει εκτός (διαπραγμάτευσης).
Και αυτό δεν αρέσει καθόλου στην κυβέρνηση της Αθήνας. Ομοσπονδιακή κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχουν απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα της Handelsblatt.
Ούτε η τουρκική κυβέρνηση παίρνει θέση επί του θέματος δημοσίως.
Ωστόσο η συζήτηση συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς στο παρασκήνιο».
Επιβεβαιώνει η Γερμανία
Τα περί μυστικών συζητήσεων με την Τουρκία για το προσφυγικό χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας επιβεβαίωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Steffen Seibert, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις είναι υπόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Μια Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας είναι πάντα μια Δήλωση της ΕΕ, εκπροσωπώντας όλα τα 27 κράτη-μέλη της έναντι ενός τρίτου εταίρου.
Και ακριβώς αυτό ισχύει και για αυτή τη Δήλωση» δήλωσε ο Seibert ερωτηθείς σχετικά με το εάν η Ελλάδα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.Αναφερόμενος στο σχετικό δημοσίευμα της Handelsblatt, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η συμφωνία είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, των κρατών μελών της ΕΕ και της Τουρκίας» και προσέθεσε ότι «η κεντρική ιδέα της είναι να εγγυηθεί στους πρόσφυγες στην Τουρκία κατάλληλη προστασία και να δημιουργηθούν εκεί προοπτικές ζωής ώστε να μην έχουν αφορμή να μεταναστεύουν παράνομα στην ΕΕ».
Από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης, συνέχισε ο εκπρόσωπος, «έχει νόημα η συνέχιση αυτής της -και για τις δύο πλευρές πραγματικά- σημαντικής συμφωνίας».
Οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε, «είναι υπόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλα τα κράτη- μέλη και σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με την Τουρκία».
Υπενθύμισε δε ότι οι σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτού του μήνα.