Μυκηναϊκά Ανάκτορα: λύθηκε το μυστήριο της κατασκευής τους (;)

2095
μυκηναϊκά

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα μυστήρια της αρχαιολογίας, στον ελλαδικό χώρο, είναι η κατασκευή των μυκηναϊκών ανακτόρων της Εποχής του Χαλκού. Συγκεκριμένα, το ερώτημα που προβληματίζει τους αρχαιολόγους είναι το πώς οι εργάτες της εποχής αυτής κατάφεραν να κόψουν αυτούς τους πέτρινους ογκόλιθους.

Απάντηση σε αυτό το μυστήριο φαίνεται να δίνει ο Nicholas Blackwell, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. Ο Blackwell θεωρεί ότι οι κατασκευές αυτές έγιναν με τη χρήση ενός πριονιού-εκκρεμές μεγάλου μεγέθους. Και για να το αποδείξει, κατασκεύασε ένα.

Το πρόβλημα ήταν ότι κανείς σήμερα δεν έχει δει ένα τέτοιο πριόνι της Εποχής του Χαλκού. Ούτε έχουν βρεθεί σε ανασκαφές κάποιος σκελετός ή λεπίδες. Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι πριν από 30 χρόνια άρχισαν να υποψιάζονται πως ένας μηχανισμός ικανός να λειτουργήσει κοφτερές μεταλλικές πλάκες, με την καθοδήγηση ανθρώπου, θα πρέπει να είναι αυτό που έχει δημιουργήσει καμπύλες τομές σε μεγάλα λίθινα κομμάτια της εποχής του Μυκηναϊκού Πολιτισμού. Τέτοιες τομές υπάρχουν στην κατασκευή ανακτόρων, σχεδόν 3.300 χρόνια πριν και μέχρι την κατάρρευση του πολιτισμού των Μυκηναίων, μαζί με άλλους πολιτισμούς της Εποχής του Χαλκού.

Σύμφωνα με τον Blackwell μόνο ένα τέτοιο εργαλείο θα μπορούσε να είχε την απαραίτητη ταχύτητα και δύναμη για να κόψει τους βράχους που οι Μυκηναίοι χρησιμοποιούσαν για υποστυλώματα, θύρες και κατώφλια σε ανάκτορα και μεγάλους τάφους.

Ορισμένοι μελετητές συνεχίζουν να θεωρούν ότι πριόνια χειρός θα ήταν περισσότερο πιθανό να υπήρχαν από ό,τι μια λεπίδα ενός πριονιού-εκκρεμές. Αλλά η επιστημονική άποψη άρχισε να μεταβάλλεται, καθώς παρόμοια σημάδια βρέθηκαν και σε λίθινες εργασίες σε διάφορες μυκηναϊκές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της οχυρωμένης πόλης και ακρόπολης των Μυκηνών. Ξεχωριστές αναφορές τη δεκαετία του 1990 από γερμανούς αρχαιολόγους προέβαλλαν την άποψη για ένα μηχάνημα εκκρεμές το οποίο παρήγε σημάδια στην μυκηναϊκή τοιχοποιία.

Ως προς το μέγεθος αυτού του μηχανισμού, έχουν δοθεί διάφορες εκτιμήσεις. Ένας ερευνητής υπολογίζει να είχε μεταξύ 3 και 8 μέτρα ύψος. Ο Blackwell αμφισβητεί το ύψος των 8 μέτρων. Για να το ελέγξει έκανε τα σχετικά πειράματα, τα οποία περιέγραψε τον Φεβρουάριο στο περιοδικό Antiquity. Κατέληξε ότι ένα μηχάνημα περίπου 2 ½ μέτρα ύψους μπορούσε να δημιουργήσει σημάδια όπως αυτά που έχουν εντοπιστεί. Με τον Blackwell συμφωνεί και ο Joseph Maran, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία.

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι, παρά το πείραμα του Blackwell, υπάρχουν αρχαιολόγοι που συνεχίζουν να θεωρούν ότι τέτοιο μηχάνημα δεν υπήρχε.

Πηγή: ScienceNews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας