Σοβαρά εμπόδια βρίσκει η εφαρμογή του σχεδίου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς μόνο τρεις σύλλογοι συμβολαιογράφων μπορούν να τους διενεργούν, ενώ οι άλλοι οκτώ δεν δέχονται να υπογράψουν με την ιδιωτική εταιρεία τη σύμβαση και ζητούν να αναλάβει τη διαδικασία το υπουργείο Δικαιοσύνης…
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», οι συμβολαιογράφοι της περιφέρειας θέλουν να γίνονται ηλεκτρονικά, αλλά δεν δέχονται να υπογράψουν με την ιδιωτική εταιρεία τη σύμβαση για την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Διαφωνούν με τον τρόπο που στήθηκε η διαδικασία, δεν συμμετέχουν στην πιστοποίηση και σε όλες τις προκαταρκτικές των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πράξεις και ζητούν την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Με εξαίρεση τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο της Αθήνας – Πειραιά, Αιγαίου και Δωδεκανήσου που ήδη διαθέτει την πλατφόρμα, οι υπόλοιποι οκτώ συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της χώρας απέχουν είτε από όλους τους πλειστηριασμούς είτε μόνο από τους ηλεκτρονικούς.
Ετσι, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μπορεί να άρχισαν, αλλά προς το παρόν γίνονται μόνο στα γραφεία πιστοποιημένων συμβολαιογράφων της Αθήνας και του Πειραιά. Οι συμβολαιογράφοι της υπόλοιπης χώρας δεν συμμετέχουν, διαφωνούν και θέλουν η ηλεκτρονική πλατφόρμα να ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Γιατί όχι στην ιδιωτική εταιρία
«Οι πλειστηριασμοί αποτελούν το τελικό στάδιο της αναγκαστικής εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων. Το τελικό στάδιο απονομής της Δικαιοσύνης. Μπορείς αυτό το κομμάτι της Δικαιοσύνης να το δώσεις σε ιδιώτη; Νομίζω πως όχι» σημειώνει χαρακτηριστικά στα «Νέα» ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας Γιάννης Κόνσουλας.
«Δεχόμαστε απειλές και πιέσεις για να ενταχθούμε στο νέο σύστημα» υπογραμμίζει, για να προσθέσει με έμφαση ότι «εμείς θέλουμε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Ζητάμε όμως η ηλεκτρονική πλατφόρμα να ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Επίσης διεκδικούμε προστασία της διαδικασίας της διενέργειας πλειστηριασμών και των συμβολαιογράφων αλλά και προστασία της κατοικίας των ευάλωτων – ευπαθών κοινωνικά ομάδων».
Οι συμβολαιογράφοι της περιφέρειας αντιδρούν στην υπογραφή της σύμβασης με τη Newsphone Hellas ή με οποιαδήποτε άλλη εταιρεία που θα μπορούσαν να επιλέξουν οι ίδιοι για να αναλάβει το έργο. Θέλουν το ηλεκτρονικό σύστημα των πλειστηριασμών να ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο θα πρέπει να εποπτεύει την όλη διαδικασία. Οπως λένε, θα μπορούσε το υπουργείο να αγοράσει την πλατφόρμα που στήθηκε, δοκιμάστηκε και βρίσκεται ήδη σε λειτουργία.
Πώς έγινε η ανάθεση στην εταιρεία
Από την πλευρά τους, οι συμβολαιογράφοι της Αθήνας που άρχισαν να διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δικαιολογούν τη στάση των συναδέλφων τους στους υπόλοιπους δήμους. Την αποδίδουν σε οικονομικούς λόγους και συγκεκριμένα στο υψηλό κόστος που καλούνται να πληρώσουν.
Το όλο έργο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κοστολογήθηκε στα 180.000 ευρώ και έχει σπάσει σκανδαλωδώς σε εννέα υποέργα των 20.000 ευρώ το καθένα, γεγονός που επέτρεψε την απευθείας ανάθεσή του στη Newsphone Hellas χωρίς τη διενέργεια διαγωνισμού.
Δηλαδή ο κάθε συμβολαιογραφικός σύλλογος θα πρέπει να πληρώσει 20.000 ευρώ για να διενεργεί ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Και μπορεί για τον Σύλλογο της Αθήνας – Πειραιά, Αιγαίου και Δωδεκανήσου που αριθμεί 1.500 μέλη το κόστος να μην είναι μεγάλο και να είναι διαχειρίσιμο, αλλά για τους υπόλοιπους συλλόγους με πολύ μικρότερο αριθμό μελών θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό.
Ισως στο σημείο αυτό και κυρίως στην παράκαμψη, υποτίθεται, του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, να κρύβεται και η απόφαση που έλαβε πρόσφατα το υπουργείο Δικαιοσύνης για το σχέδιο που θέλει να προωθήσει μια ώρα νωρίτερα στη Βουλή, το οποίο προβλέπει τη διενέργεια μόνο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
*Βασική πηγή: in.gr