Μπαράζ πτωχεύσεων και κατασχέσεων: Βέτο από ΕΚΤ στις ρυθμίσεις κόκκινων δανείων

1009
Μπαράζ πτωχεύσεων και κατασχέσεων

Έρχεται μπαράζ πτωχεύσεων και κατασχέσεων, καθώς όσοι εντάχθηκαν στο μέτρο αναστολής πληρωμών λόγω κρίσης θα καταβάλλουν πλέον ολόκληρη τη δόση

Φρένο» στις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις δανείων βάζει ο εποπτικός μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας SSM, που διαμηνύει στις ελληνικές τράπεζες ότι πρέπει να τεθούν όρια στην ευελιξία που έχουν επιδείξει λόγω της πανδημίας.

Η Φρανκφούρτη φαίνεται πως θέτει βέτο σε νέες ρυθμίσεις δανείων, κυρίως όσων είχαν «κόκκινο» δάνειο στο παρελθόν, εντάχθηκαν σε κάποια ρύθμιση με τις τράπεζες, αλλά λόγω της πανδημίας δεν κατάφεραν να καταβάλουν τις δόσεις τους. Ο SSM επισημαίνει προς τις ελληνικές τράπεζες ότι θα πρέπει να σταματήσουν τις συνεχείς, μεταβατικές ρυθμίσεις δανείων, αφού με αυτόν τον τρόπο παρατείνουν τον χρόνο αποπληρωμής ενός δανείου, το οποίο αλλάζει συχνά… χρωματισμό και από «κόκκινο» γίνεται «πράσινο» και αντίστροφα.

Επί της ουσίας, ο εποπτικός μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν απαγορεύει τις ρυθμίσεις τραπεζικών δανείων, αλλά θέτει εμμέσως θέμα κατάργησης των μεταβατικών ρυθμίσεων που επιτρέπουν την αύξηση του αριθμού των δόσεων και κατ’ επέκταση τη μείωση της μηνιαίας δόσης. Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε ένα «moratorium» εννέα μηνών για την αναστολή πληρωμής της δόσης δανείων για όσους επλήγησαν από την υγειονομική κρίση.

Για τη μεγαλύτερη μερίδα των δανειοληπτών το ενιάμηνο «moratorium» ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2020 και πλέον υποχρεούνται να επιστρέψουν στις καταβολές των δόσεων ολόκληρου του ποσού.

Ο SSM έχει διαμηνύσει στις τράπεζες πως όσα δάνεια είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση στην προ-Covid εποχή και εντάχθηκαν στο μέτρο αναστολής πληρωμής των δόσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης θα αναγράφονται στο εξής στους ισολογισμούς των τραπεζών ως μη εξυπηρετούμενα, στην περίπτωση που ενταχθούν ξανά σε κάποια ρύθμιση.

Με αυτόν τον τρόπο πολλοί δανειολήπτες θα μείνουν εκτός ρύθμισης, με ορατό τον κίνδυνο κατασχέσεων και πλειστηριασμών μόλις ανοίξουν τα δικαστήρια της χώρας. Επίσης, φέρεται ότι οι θεσμοί -σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα– πιέζουν ασφυκτικά τις τράπεζες για τις υποθέσεις δανειοληπτών που μπαινοβγαίνουν σε ρυθμίσεις δανείων.

Φαίνεται πως απώτερος στόχος είναι να οδηγήσουν σε ένα μπαράζ πτωχεύσεων εταιριών και φυσικών προσώπων, με βάση και τον νέο πτωχευτικό νόμο, που τίθεται σε ισχύ τον Μάρτιο για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τον Ιούνιο για τα νοικοκυριά.

Η πανδημία έχει οδηγήσει σε νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ, ενώ τραπεζικά στελέχη δεν αποκλείουν μια ενδεχόμενη αύξησή τους στα 15 δισ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα οι τράπεζες έχουν αποκτήσει μεγάλο πονοκέφαλο λίγο πριν από τα τεστ αντοχής που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της γηραιάς ηπείρου, τον προσεχή Μάρτιο, προκειμένου να διαπιστώσει τις αντοχές των τραπεζών λόγω Covid.

Ο πονοκέφαλος γίνεται ακόμα μεγαλύτερος για τις τράπεζες, αν προστεθεί και το «βέτο» του SSM για τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις δανείων, που μπορεί να οδηγήσουν σε νέο γύρο «κόκκινων» δανείων. Πληροφορίες αναφέρουν πως το κυρίως πρόβλημα εντοπίζεται στα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία διογκώνονται μήνα με τον μήνα.

Άλλωστε, αυτός είναι ο λόγος που το οικονομικό επιτελείο βάζει άρον άρον στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές την επέκταση του προγράμματος «Γέφυρα» και στα επιχειρηματικά δάνεια, ώστε να επιδοτηθεί η δόση των δανείων για ένα διάστημα εννέα μηνών. Στόχος είναι να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος έως το τέλος του 2021.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας