Μουντιάλ 2018: Ουρές από φιλάθλους στο μαυσωλείο του Λένιν

1553
μουντιάλ

Οι ξένοι φίλαθλοι εκτός από το ενδιαφέρον που δείχνουν για τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου δείχνουν, όπως φάνηκε, και μεγάλο ενδιαφέρον να επισκεφθούν το Μαυσωλείο του Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία. Στέκονται σε τεράστιες ουρές, που κάνουν ολόκληρα ζιγκ-ζαγκ και στις οποίες περιμένουν επί ώρες για να δουν τη σορό του ηγέτη του παγκόσμιου προλεταριάτου. Οι Μοσχοβίτες είχαν να δουν μια τέτοια εικόνα στο κέντρο της πόλης από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, όταν κάθε χρόνο στις 7 Νοεμβρίου οι ουρές κατέληγαν στο Κήπο του Αλεξάνδρου .

Οι φωτογραφίες από τις τεράστιες αυτές ουρές για τον Λένιν κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι τεράστιες αυτές ουρές σχηματίζονται πρώτον καθημερινά, είτε κάνει πολύ ζέστη, είτε ο καιρός είναι λίγο πιο ψυχρός, και δεύτερον ότι στις ουρές αυτές στέκονται μόνο ξένοι και κανένας Ρώσος. Για να μπει κανείς στο Μαυσωλείο πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μία ολόκληρη ώρα.

Γιατί όμως τέτοιο ενδιαφέρον; Ο ιστότοπος και ραδιοφωνικός σταθμός business FM έκανε ρεπορτάζ στην Κόκκινη πλατεία και ρώτησε διάφορους ξένους που περίμεναν στην ουρά να δούν τον Λένιν. Όπως ο Φρέντερικ από την Δανία : «Ο Λένιν; Ναι θέλω να επισκεφθώ το Μαυσωλείο γιατί πότε άλλοτε θα βρεθώ στην Μόσχα. Πρέπει να τον επισκεφθώ. Γιατί όχι; Στο σχολείο μας έλεγαν ότι είναι ο ηγέτης του κομμουνιστικού συστήματος, Πριν πόσα χρόνια; Πριν εκατό. Είμαι αδύναμος στην ιστορία». Η Βερένα από την Βραζιλία λεέι ότι «θέλει να δεί το μαυσωλείο από περιέργεια», ενώ ο Ματίας από την Γερμανία, λεέι ότι αποφάσισε να επισκεφθεί το Μαυσωλείο επειδή ήθελε ο αδερφός του.

Αλλά και οι ξεναγοί διαπιστώνουν μια ιδιαίτερα μεγάλη κοσμοσυρροή στο Μαυσωλείο . Οι ίδιοι λένε ότι το Μαυσωλείο είναι ό,τι απέμεινε από την χώρα των Σοβιέτ και γι αυτό προκαλεί ενδιαφέρον όχι μόνο των φιλάθλων και των ξένων τουριστών , αλλά ακόμη και των ξένων εργαζομένων στα μουσεία του εξωτερικού, αλλά και των φωτογράφων και ιστορικών της τέχνης. Μια μάλιστα συνεργάτης μουσείου της Μόσχας η Μαρία, δηλώνει, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται ένα αυξημένο ενδιαφέρον για κάθε τι που θυμίζει τη σοβιετική εποχή.

Ανεξάρτητα όμως από το ενδιαφέρον που δείχνουν οι ξένοι φίλαθλοι και τουρίστες για το Μαυσωλείο του Λένιν, το ζήτημα της ταφής της σορού του Λένιν δεν παύει να αποτελεί κατά περιόδους αντικείμενο συζήτησης στους κόλπους της ρωσικής κοινωνίας. «Οι συζητήσεις και οι διαφωνίες υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν έως ότου η αρχές δεν πάρουν μια τελική απόφαση» λέει ο γνωστός δημοσιογράφος και ιστορικός Νικολάι Σβανίτζε, ο οποίος επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Οι αρχές φοβούνται μήπως θίξουν κάποιους. Στο κέντρο της Μόσχας, της πρωτεύουσας μας, βρίσκεται ένας τάφος με μια μούμια. Φυσικά αυτό είναι κάτι που προκαλεί το ενδιαφέρον των τουριστών, επειδή τους φαίνεται κάτι το εξωτικό. Είναι όμως δυνατόν στο κέντρο της πόλης να υπάρχει μια μούμια! Δεν είναι όμως αυτό το ενδιαφέρον το οποίος αναβαθμίζει το διεθνές μας κύρος. Παρόλα αυτά πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουμε αν θα τον αφήσουμε ή όχι στο κέντρο της πόλης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας