Κυνική ομολογία Juncker: Τα μνημόνια δεν υπακούουν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο

2107
Juncker

Ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος για την τήρηση της ευρωπαϊκής νομιμότητας Jean Claude Juncker, με απίστευτη κυνικότητα και χωρίς καμιά αιδώ, δείχνει το μέγεθος της ευρωενωσιακής υποκρισίας.
Στην ουσία, ο Juncker μας λέει ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο εφαρμόζεται όπου συμφέρει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι ο θεματοφύλακας του και όπου δεν την συμφέρει το γράφει στα παλιά της τα παπούτσια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράδειγμα βγαίνει από τα ρούχα της για υπερβολικά ελλείμματα αλλά κάνε το κορόιδο για τα υπερβολικά πλεονάσματα της Γερμανίας, που εξίσου παραβιάζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ντροπή σας κύριοι.
Μόνο η ανατροπή και η διάλυση σας αξίζει.
Και κάτι ακόμα: Οι σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές πότε κατάλαβαν ότι τα μνημόνια κάνουν κουρελόχαρτο το ευρωπαϊκό κεκτημένο;
Ενόψει εκλογών;
Μια ζωή ”σοσιαλδημοκράτες” δηλαδή με όλους και με όλα και όπου φυσάει ο άνεμος.
Τη θέση ότι τα μέτρα που συμφωνούνται στο πλαίσιο ενός Μνημονίου δεν είναι υποχρεωτικό να είναι συμβατά με το κοινοτικό κεκτημένο, διατυπώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, απαντώντας με επιστολή του στο αίτημα δύο μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ζητούν την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απαντητική επιστολή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις ευρωβουλευτίνες της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Maria Joao Rodriguez (Πορτογαλία) και Utah Steinrook (Γερμανία), ο Jean-Claude Juncker επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Υπενθυμίζει ότι στο Μνημόνιο για το Πρόγραμμα Στήριξης και Σταθερότητας που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015, η Ελλάδα όντως συμφώνησε να ευθυγραμμίσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συλλογικές απολύσεις και τα πλαίσια των βιομηχανικών δράσεων με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Για να διευκολυνθεί αυτός ο στόχος, η Επιτροπή πρότεινε, και όλες οι πλευρές το δέχτηκαν, αυτές οι μεταρρυθμίσεις να βασιστούν σε μια διαδικασία ευρείας διαβούλευσης που θα περιλαμβάνει μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων και τις απόψεις διεθνών οργανισμών, εκ των οποίων ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO).Οι κοινωνικοί εταίροι στην Ελλάδα, επίσης διαβουλεύθηκαν σε αυτήν τη διαδικασία. Η Ομάδα εμπειρογνωμόνων κατέθεσε την έκθεσή της το Σεπτέμβριο του 2016 και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών ως προς το ποιες προτάσεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Επιπλέον, ο Jean-Claude Juncker στην επιστολή του υπογραμμίζει ότι κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του Μνημονίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδρασε με πλήρη συμμόρφωση με τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των πτυχών που αφορούν τον σεβασμό στο δικαίωμα των εργοδοτών και των εργαζομένων να διαπραγματεύονται και να καταλήγουν σε συλλογικές συμφωνίες, αλλά συγχρόνως αναζήτησε ενεργά τις απόψεις των δύο πλευρών της βιομηχανίας μέσα από αφοσιωμένες διμερείς συναντήσεις.
Ωστόσο, ο Jean-Claude Juncker στην επιστολή του σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει επιβεβαιώσει πως τα Μνημόνια είναι δράσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, οι οποίες βρίσκονται εκτός της έννομης τάξης της ΕΕ. Επομένως, συμπληρώνει, ο Jean-Claude Juncker όταν υιοθετούνται εθνικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου, η Ελλάδα δεν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ως εκ τούτου ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δεν ισχύει ως έχει στα ελληνικά μέτρα.
Προφανώς, καταλήγει στην επιστολή του ο Jean-Claude Juncker, η Επιτροπή γνωρίζει πολύ καλά το καθήκον της και είναι δεσμευμένη με τις κοινές αξίες και αρχές που ενσωματώνονται στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ειδικότερα. «Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι ως μέρος των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα αναδυθούν ως ένα ισχυρό και αποτελεσματικό εργαλείο που θα βοηθήσει την Ελλάδα να προωθήσει έξυπνα τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις ποιοτικές θέσεις απασχόλησης, την κοινή ευημερία και την κοινωνική συνοχή».
Στην επιστολή τους με ημερομηνία 1η Δεκεμβρίου 2016, προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, , Jean-Claude Juncker, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, οι ευρωβουλευτίνες Maria Joao Rodriguez και Utah Steinrook εκφράζουν την πεποίθηση ότι το υπάρχον σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα δεν είναι συμβατό με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, ούτε με τις βασικές συμβάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO).
«Κατά την άποψή μας, είναι σημαντικό να επανέλθει η αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ούτως ώστε οι Έλληνες εργαζόμενοι να μπορούν να έχουν αξιοπρεπείς μισθούς για να ζήσουν», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους οι δύο ευρωβουλευτίνες των Σοσιαλιστών και προσθέτουν: «Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ΕΕ, με βάση το Άρθρο 28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι υποχρεωμένοι να το σεβαστούν».
Στη συνέχεια, οι ευρωβουλευτίνεςMaria Joao Rodriguez και Utah Steinrook επισημαίνουν στην επιστολή τους ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπενθύμισε πρόσφατα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υποχρεωμένη, βάσει της Συνθήκης του ESM, να διασφαλίσει ότι το Μνημόνιο στο οποίο θα καταλήξει ο ESM θα είναι συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πως η Επιτροπή διατηρεί στο πλαίσιο της Συνθήκης του ESM το ρόλο της ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, βάσει του Άρθρου 17 (1) της Συνθήκης της ΕΕ.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας