Με υποθέσεις Λιγνάδη-Φουρθιώτη συνδέουν τη δολοφονία Καραϊβάζ οι Γάλλοι.Ερωτήματα-Από Γερμανούς

1793
Ερωτήματα-Από Γερμανούς
Στο γεγονός πως ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ που δολοφονήθηκε την περασμένη Παρασκευή ερευνούσε θέματα που άγγιζαν τη λειτουργία του κράτους, όπως την υπόθεση Λιγνάδη και την υπόθεση Φουρθιώτη στέκεται δημοσίευμα της γαλλικής Liberation, ενώ αρκετά είναι τα ερωτήματα που διατυπώνουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, συνοψίζοντας στο «Γιατί έπρεπε να πεθάνει ο Γιώργος Καραϊβάζ».

«Η βαρβαρότητα με την οποία κινήθηκαν οι δράστες προκύπτει σαφώς από την έκθεση αυτοψίας (…) Έξι σφαίρες στο στήθος, δύο στο κεφάλι, μία στο λαιμό και μία στην παλάμη – με συνολικά δέκα πυροβολισμούς ο ερευνητικός δημοσιογράφος Καραϊβάζ κυριολεκτικά εκτελέστηκε» αναφέρει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ της γερμανικής ραδιοφωνίας Deuschlandfunk, σε δημοσίευμα με τίτλο «Γιατί έπρεπε να πεθάνει ο Γιώργος Καραϊβάζ».

Ακόμα, όπως σημειώνει η deutsche welle, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως «ακόμη δεν είναι σαφές γιατί σκοτώθηκε ο 52χρονος. Σύμφωνα με το υπ. Προστασίας του Πολίτη ενδέχεται η δολοφονία του Καραϊβάζ να σχετίζεται με το οργανωμένο έγκλημα (…) Και ειδικοί θεωρούν ότι πίσω από τη δολοφονία μπορεί να κρύβεται το οργανωμένο έγκλημα». Μάλιστα, στο ρεπορτάζ φιλοξενείται και η άποψη του ποινικολόγου Σπύρου Δημητρίου, ο οποίος εκτιμά πως η βιαιότητα και η ωμότητα των δραστών «δείχνουν ότι για λόγους που δεν είναι ακόμη σαφείς δεν ήθελαν απλώς να στείλουν ένα μήνυμα στον Γιώργο Καραϊβάζ, αλλά να τον εξοντώσουν».

Ο Καραϊβάζ θεωρούνταν έμπειρος αστυνομικός ρεπόρτερ (…) Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο ερευνητικός δημοσιογράφος είχε ασχοληθεί πρόσφατα πολύ με αθέμιτες μηχανορραφίες διεφθαρμένων αξιωματούχων. Μεταξύ άλλων είχε κάνει αποκαλύψεις για εκβιασμούς για παροχή προστασίας από αστυνομικούς. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Καραϊβάζ ανέφερε αρκετές φορές ότι εγκληματικές συμμορίες κερδίζουν ολοένα μεγαλύτερη δύναμη στην Ελλάδα και επηρεάζουν ακόμη και αποφάσεις για επιλογή προσωπικού στην αστυνομία» συμπληρώνεται ακόμα, ενώ ακολούθως, ο Σπ. Δημητρίου αναφέρεται στον «φόβο» του πως «ακόμα κι αν οι δράστες – που σε τέτοιες περιπτώσεις προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό – συλληφθούν και φυλακιστούν, θα είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί ποιοι βρίσκονται πίσω από το έγκλημα -αυτοί δηλαδή που ανέθεσαν τη δολοφονία. Αυτό με ανησυχεί».

Λίγες ώρες νωρίτερα, αντίστοιχο δημοσίευμα, με αναφορές ακόμα και στην κυβέρνηση και τις έρευνες του δημοσιογράφου για υποθέσεις που αφορούν στελέχη της, φιλοξένησε η γαλλική Liberation, με τίτλο «Στην Ελλάδα, δολοφονία δημοσιογράφου παίρνει πολιτική στροφή», και υπέρτιτλο «Ελευθερία του Τύπου».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα τελευταία θέματα που εξέτασε ο Καραϊβάζ «άγγιζαν στενά τη λειτουργία του κράτους στην Ελλάδα, όπως η υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, η οποία για αρκετές εβδομάδες, υπονόμευσε το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, πολλά από τα μέλη του οποίου λέγεται, ότι διατηρούσαν προσωπικούς δεσμούς με τον άνδρα του θεάτρου, διορισμένου χωρίς διαφάνεια, έξι εβδομάδες μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ».

Επίσης, στο ρεπορτάζ του, ο ανταποκριτής του γαλλικού μέσου στην Αθήνα, Fabien Perrier, σημειώνει πως «ο Γιώργος Καραϊβάζ ο οποίος δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στην Αθήνα την Παρασκευή, διερευνούσε αρκετές υποθέσεις που αφορούσαν μέλη του κυβερνώντος κόμματος και τη νυχτερινή ζωή. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε μια γρήγορη έρευνα».

Στο δημοσίευμα γίνεται ακόμα αναφορά στην υπόθεση Φουρθιώτη, ενώ τονίζεται πως «για πολλούς παρατηρητές, ο Λιγνάδης είχε πολιτική προστασία, ενώ μία ημέρα πριν από τη δολοφονία του, ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε προχωρήσει περισσότερο, ισχυριζόμενος στην τηλεόραση, ότι είχε δοθεί χρόνος στον Δημήτρη Λιγνάδη για να διαγράψει ουσιαστικά στοιχεία».

Πηγή:The Press Project

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας