Λίγο πριν κλείσει η Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν ακόμη δύο φωτογραφικές τροπολογίες λίγο πριν κλείσει η Βουλή – Διαγράφονται τελωνειακές παραβάσεις εταιρείας του Ιβάν Σαββίδη γεγονός που προκαλεί μη προσδιοριζόμενη απώλεια εσόδων – Με την άλλη τροπολογία διαγράφονται αναδρομικά πρόστιμα για συναποθήκευση πετρελαιοειδών
Με δύο «φωτογραφικές» υπουργικές τροπολογίες που διαγράφουν πρόστιμα και εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα κλείνει τις νομοθετικές υποχρεώσεις της η κυβέρνηση και η Βουλή πριν την θεσμική δρομολόγηση προσφυγής στις κάλπες.
Η πρώτη τροπολογία, σύμφωνα με την έκθεση του γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διαγράφει τελωνειακές παραβάσεις. Ειδικότερα αναφέρεται πως προτείνεται: «η μη κήρυξη ως αστικώς συνυπεύθυνου του νομικού προσώπου που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 152 του τελωνειακού Κώδικα καταλαμβάνει και εκείνες τις περιπτώσεις στις οποίες η καταλογιστική πράξη δεν είχε μεν εκδοθεί έως την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών ή περιουσιακών στοιχείων, εκδόθηκε, όμως, πριν την έναρξη ισχύος του ν. 4469/2017. Δεν οφείλονται εφεξής τυχόν επιβαρύνσεις για τις οποίες το νομικό πρόσωπο έχει κηρυχθεί αστικώς συνυπεύθυνο». Υπογραμμίζεται παράλληλα πως από τις διατάξεις προκαλείται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού απώλεια εσόδων από την διαγραφή οφειλών από πρόστιμα, πολλαπλά τέλη, δασμούς και λοιπές επιβαρύνσεις που προέρχονται αποκλειστικά από καταλογιστικές πράξεις. Η ανωτέρω απώλεια θα αντιμετωπίζεται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού».
Κατά πληροφορίες η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη.
Η δεύτερη τροπολογία διαγράφει αναδρομικά πρόστιμα για συναποθήκευση πετρελαιοειδών. «Ορίζεται ρητά ότι δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα του ν. 3054/2002 για συναποθήκευση πετρελαιοειδών προϊόντων από περισσότερους κατόχους αδειών εμπορίας σε φορολογικές αποθήκες του άρ 63 του ν 2960/2001 η οποία έχει συντελεστεί πριν από την έναρξη ισχύος του ν 4602/2019» αναφέρεται στην σχετική έκθεση του γενικού Λογιστηρίου το οποίο ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση αναφέρεται σε απώλεια εσόδων χωρίς όμως να προσδιορίζει το ύψος τους.