Με ληστρικές αυξήσεις 22% στο ρεύμα, επταπλασιάστηκαν τα κέρδη της ΔΕΗ

915
Με ληστρικές αυξήσεις
Αποκαλυπτική η εικόνα των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, καθώς οι περσινές ανατιμήσεις οδήγησαν σε επταπλασιασμό των κερδών της, αλλά και σε σημαντική μείωση των πελατών της που εξωθούνται στους ανταγωνιστές της.

Επταπλάσια κέρδη από πέρυσι ανακοίνωσε για το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου η ΔΕΗ. Μάλιστα, τα κέρδη αυτά είναι σχεδόν 700 εκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή μειώθηκαν στο ίδιο διάστημα οι δαπάνες της.

Με άλλα λόγια, οι υπέρογκες αυξήσεις 22% που επέβαλε πέρυσι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, δεν ήταν καν απαραίτητες για την διάσωση της εταιρείας, όπως έλεγε τότε, αλλά το μόνο που πέτυχαν ήταν να στείλουν πελάτες στους ανταγωνιστές.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2020 που ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ, σύμφωνα με τα οποία:

■ Τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν στο φετινό εννεάμηνο 696 εκατομμύρια ευρώ έναντι 96,9 εκατ. πέρυσι.

■ Οι προ αποσβέσεων λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 687,1 εκατομμύρια, πέφτοντας από τα 3.511,2 εκατ. στα 2.824,1. Η μείωση αυτή ύψους 19,6% αποδίδεται από την εταιρεία στις μειωμένες δαπάνες για καύσιμα, αγορές ενέργειας και δικαιώματα εκπομπών ρύπων.

■ Το μερίδιό της στην αγορά προμήθειας μειώθηκε υπέρ των ανταγωνιστών της στο 69,3% έναντι 76% πέρυσι. Εδώ, δεν γίνεται κάποια εξειδίκευση για το τι είδους πελάτες χάθηκαν. Αναφέρεται μόνον ότι στη χαμηλή τάση (νοικοκυριά) έπεσε από το 77% στο 69,8%, ενώ στη μέση τάση (κτίρια γραφείων, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, βιοτεχνίες, βιομηχανίες) κατρακύλησε από το 45,6% πέρυσι στο 29,6%.

■ Μεγάλη είναι η πτώση και στην παραγωγή ενέργειας. Το ποσοστό που κάλυψε η ΔΕΗ φέτος έπεσε στο 38,8% έναντι 47,2%. Αυτό αποδίδεται στη χαμηλότερη παραγωγή των μονάδων που δουλεύουν με λιγνίτη (-50,6%) και των υδροηλεκτρικών (-13,8%).

■ Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε μέσα στο 2020 είναι και το γεγονός ότι η παραγωγή από τις μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ έμεινε στα ίδια επίπεδα, αλλά η δαπάνη για προμήθεια φυσικού αερίου έπεσε κατά 41,8% σε σχέση με πέρυσι.

■ Ως προμηθεύτρια ρεύματος η ΔΕΗ επωφελήθηκε διπλά καθώς, ενώ είχε επιβάλει αυξήσεις 22% στα τιμολόγιά της, πλήρωνε φέτος 42,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 65,27 ευρώ πέρυσι. Αυτή η μείωση της αποκαλούμενης οριακής τιμής συστήματος συνέβαλε αποφασιστικά στη μείωση των δαπανών και την εκτόξευση των κερδών.

■ Ομως, παρά τη ρευστότητα που απέκτησε από την αρχή του 2020 η ΔΕΗ, η διοίκησή της φαίνεται πως δεν επωφελήθηκε από τις χαμηλές τιμές για αγορές δικαιωμάτων ρύπων. Τα δικαιώματα αυτά είχαν φτάσει εν μέσω πανδημίας να πωλούνται προς 14 ευρώ ανά τόνο. Ομως, η ΔΕΗ αγόραζε φέτος με 24,26 ευρώ ανά τόνο έναντι 22,68 ευρώ πέρυσι.

■ Κατάρρευση σημειώνουν και οι επενδύσεις, που έπεσαν φέτος στα 256,3 εκατομμύρια ευρώ έναντι 508,8 το εννεάμηνο του 2019.

Στη δήλωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης επαίρεται πάντως και για την άντληση 150 εκατομμυρίων ευρώ από την τιτλοποίηση απαιτήσεων («δάνειο» με ενέχυρο τους απλήρωτους λογαριασμούς). Μόνο που αυτό δόθηκε φέτος με επιτόκιο 3,6%, ενώ πριν από έναν χρόνο υπήρχε προσφορά με 1,6%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας