Τα θέλουμε όλα και τα θέλουμε τώρα!
Μέσα στα οκτώ τελευταία χρόνια της μνημονιακής κόλασης οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα είδαν τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται από τις μειώσεις μισθών και τη φοροληστεία, τις συνθήκες εργασίας να χειροτερεύουν, την ανεργία να εκτοξεύεται στα ύψη, το προσωπικό σε κρίσιμους κοινωνικούς τομείς όπως η υγεία, η πρόνοια, η παιδεία και η ασφάλιση να μειώνεται, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα να φαλκιδεύονται και τις ώρες που εργάζονται να αυξάνονται. Η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για την διατήρηση των τεράστιων πλεονασμάτων που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές προκειμένου αυτοί να εξασφαλίσουν την πληρωμή του παράνομου χρέους.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται δήθεν ότι σήμερα, με την τυπική έξοδο από τα μνημονιακά προγράμματα, τα εργατικά αιτήματα που είναι «δίκαια μπορεί να γίνουν πράξη». Την ίδια ώρα όμως αρνείται να συζητήσει κάθε αίτημα που τίθεται από την πλευρά των συνδικάτων και πρώτα από όλα την αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών που υπέστησαν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η ΑΔΕΔΥ προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι στο ελληνικό δημόσιο είναι οι πιο κακοπληρωμένοι στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση αρνείται έστω και να συζητήσει το αίτημα των συνδικάτων για αυξήσεις στους μισθούς και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, παραπέμποντας τα για μετά το 2022.
Οι εργαζόμενοι στην Υγεία ζουν με την ανασφάλεια αφού το ανθυγιεινό επίδομα έχει μπει υπό «συζήτηση», στο όνομα της εναρμόνισης με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και κανένας δεν γνωρίζει αν θα διατηρηθεί, σε ποιους κλάδους και για πόσο χρονικό διάστημα.
Αντίστοιχη τακτική ακολουθεί η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας απέναντι στα αιτήματα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες κενά για το 2019 δεν έχει προγραμματίσει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην υγεία. Αντίθετα, συνεχίζει να προσλαμβάνει προσωπικό με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μέσω ΟΑΕΔ, επικουρικούς και ατομικές συμβάσεις.
Προχωρά σε ένα σύστημα μοριοδότησης για το επικουρικό προσωπικό που αφήνει ανοικτό το πεδίο ώστε ένα μέρος από αυτούς να οδηγηθούν στην ανεργία. Το ίδιο μέλλον προδιαγράφει και για άλλες κατηγορίες συμβασιούχων (ατομικές συμβάσεις) μέσω των επαναπροκηρύξεων των θέσεων.
Όλα αυτά συνδέονται με μια πολιτική που κρατά σε απαράδεκτα χαμηλά μνημονιακά επίπεδα τη χρηματοδότηση των Νοσοκομείων, που εισάγει νέους φραγμούς στην πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού. Παράλληλα επιχειρεί τα Νοσοκομεία και οι μονάδες υγείας να λειτουργούν με επιχειρηματικά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με στόχο να μεταφερθούν και νέα βάρη στις πλάτες των πολιτών και παράλληλα να διασφαλιστεί ότι θα πληρωθεί το παράνομο και ειδεχθές χρέος.
Η πανεργατική κινητοποίηση στις 14 Νοέμβρη μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την απαρχή ενός αγώνα διαρκείας προκειμένου να θέσει στο προσκήνιο τα πραγματικά εργατικά αιτήματα με στόχο να ανατραπεί η πολιτική της λιτότητας και των περικοπών που είναι οι βασικές αιτίες που εμποδίζουν την υλοποίησή τους.
Η πανεργατική απάντηση όλων των εργαζομένων απέναντι σε αυτή την πολιτική δεν πρέπει να καμφθεί από την απεργοσπαστική τακτική της ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Οι εργαζόμενοι σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πρέπει να αγωνιστούν για να μπει τέλος στις μνημονιακές πολιτικές που συνεχίζονται και σήμερα μέσω της σκληρής εποπτείας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δανειστών.
Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών θεωρεί ότι για το χώρο της υγείας είναι ώριμα τα αιτήματα για:
-
Αυξήσεις στο βασικό μισθό από 780 στα 860 € με αντίστοιχη αύξηση σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια.
-
Νέο μισθολόγιο το 2019 για να αποκατασταθούν οι απώλειες και να αρθούν οι αδικίες.
-
Καταβολή του δώρου Χριστουγέννων το 2018 και επαναφορά του 13ου και 14 μισθού.
-
Καμιά περικοπή, αντίθετα διπλασιασμό του ανθυγιεινού επιδόματος και επέκτασή του στο σύνολο των εργαζομένων στην υγεία και την πρόνοια.
-
Επέκταση του θεσμού των Βαρέων Ανθυγιεινών χωρίς καταβολή αναδρομικού επασφάλιστρου.
-
Μείωση τώρα των ωρών εργασίας στις 37,5 με στόχο το 35ωρο. Δημιουργία 4ης βάρδιας στα Νοσοκομεία.
-
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν όλα τα λειτουργικά κενά
-
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
-
Κατάργηση όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της μερικής και προσωρινής εργασίας.
-
Υπογραφή ειδικής συλλογικής σύμβασης που θα ρυθμίζει την μείωση των ωρών εργασίας, τις άδειες του προσωπικού και θα διασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια καθώς και την τήρηση του νομοθετικού πλαισίου για τα ωράρια και τις ημέρες ανάπαυσης.
-
Να αποκρουστούν οι νέες περικοπές που προωθούνται στις παροχές υγείας μέσω της εφαρμογής του νέου συστήματος κοστολόγησης.
-
Χρηματοδότηση της υγείας – πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό που να καλύπτει όλες τις λειτουργικές τους ανάγκες.
-
Δημόσια δωρεάν υγεία — πρόνοια για όλους