Μετέφεραν από Λιβύη το αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir-Το μελετούν Τουρκία-ΗΠΑ στην Άγκυρα

717
αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir

C-17 Globemaster της USAF μετέφερε από την Λιβύη ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir και προσγειώθηκε στην Άγκυρα όπου το μελετά κοινή ομάδα τεχνικών Τουρκίας-ΗΠΑ.

Δείτε σε βίντεο παρακάτω, την δράση του στη Λιβύη και τα πανηγύρια των δυνάμεων του GNA όταν κατάφεραν να το πάρουν στα χέρια τους.

Τι συνέβη

Μαχητές της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του GNA επιτέθηκαν στην αεροπορική βάση Al-Watiya του Χ. Χαφτάρ, στην δυτική Λιβύη 125 χλμ νοτιοδυτικά της Τρίπολης στις 18 Μαίου 2020.

Κατά την έφοδο στην βάση, κατάφεραν και απέσπασαν ένα ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir.

Η κατοχή του α/α/ συστήματος Pantsir από τον GNA κινητοποίησε πολλές χώρες που ήθελαν να δουν και να ελέγξουν την ρωσική τεχνολογία αιχμής.

Το αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir είχε παραδοθεί από τα ΗΑΕ στις δυνάμεις του Χαφτάρ πριν πέσει στα χέρια του διαβόητου αρχηγού Mohamed Bahroun. Ο Bahroyn φημολογείται πως έχει στενούς δεσμούς με το ISIS.

Αμέσως το αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir μεταφέρθηκε στην αεροπορική βάση Mitiga, όπου έχει την έδρα το Αρχηγείο των τουρκικών δυνάμεων.

Λιβύη: Η επιχείρηση των ΗΠΑ και η συμφωνία με Τουρκία

Τις επόμενες δύο εβδομάδες ακολούθησε θρίλερ κατασκοπίας.

Οι ΗΠΑ έθεσαν σε εφαρμογή επιχείρηση υφαρπαγής του αντιαεροπορικού συστήματος καθώς φοβήθηκαν μήπως το Pantsir πέσει στα χέρια εξτρεμιστών. Ήθελαν όμως και να αποκτήσουν πρόσβαση στην ρωσική τεχνολογία αιχμής.

Η Τουρκία αρχικά αρνήθηκε καθώς ήθελε και αυτή να το εξετάσει.

Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε συμφωνία.

Οι Αμερικανικές δυνάμεις θα μετέφεραν το αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir χρησιμοποιώντας ένα από τα μεταγωγικά αεροσκάφη της USAF.

“Ο πρωθυπουργός του GNA, Fayez al-Sarraj, και ο υπουργός εσωτερικών, Fathi Bashagha, ένοιωθαν σαν παιδιά σε διαζύγιο” ανέφερε αξιωματούχος της Τρίπολης εξηγώντας πώς η κυβέρνηση μπλέχτηκε σε αυτό το θρίλερ με τις εμπλεκόμενες χώρες.

“Ανακουφίστηκαν όταν ΗΠΑ και Τουρκία έφτασαν σε συμφωνία” ανέφερε.

Τελικά στις 3 Ιουνίου 2020 ένα C-17 Globemaster πέταξε από την Γερμανία στην Τρίπολη κα πίσω.

Μια μέρα μετά πέταξε πίσω στην Λιβύη και από εκεί στην Άγκυρα φορτωμένο με το Pantsir.

Aμερικανοί και Τούρκοι τεχνικοί το έχουν αναλύσει κομμάτι-κομμάτι.

Ρώσος αξιωματούχος υποβιβάζει την σημασία του γεγονότος. “Οι Αμερικανοί μπορούσαν να το εξετάσουν στα ΗΑΕ. Πρόκειται για την εξαγωγική έκδοση που τους είχαμε πουλήσει”.

Για την Τουρκία όμως είναι σημαντικό: Mπορεί να βελτιώσει την τεχνολογία των UAV Bayraktar και drones Anka.

Tαυτόχρονα όμως η Άγκυρα με έναν τακτικό ελιγμό “πούλησε” ελπίδες στις ΗΠΑ ότι “κάτι μπορεί να αλλάξει” στο παρελθόν. Ακόμη και ότι μπορεί να λειτουργήσει ως “αντίβαρο” απέναντι στην Ρωσία στο θέατρο επιχειρήσεων της Λιβύης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας