Μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο συνιστά εγκατάλειψη της Κύπρου

1154
κύπρος

Όταν η Τουρκία υπέγραφε το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη, στην Άγκυρα ανέμεναν πως η Ελλάδα θα προχωρούσε, ως απάντηση, στην οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Αθήνα, όμως, έστειλε αδιάβαστη την Άγκυρα! Δεν έπραξε το αναμενόμενο και αυτό γιατί προφανώς φοβήθηκε την τουρκική αντίδραση.

Φοβήθηκε πως η Τουρκία θα έστελνε στην περιοχή φρεγάτες. Οι φρεγάτες ούτως ή άλλως κυκλοφορούν και το καθεστώς Ερντογάν έχει εξαγγείλει σεισμικές έρευνες στην περιοχή της Κρήτης, με στόχο τις γεωτρήσεις. Κι όλα αυτά γιατί προφανώς δεν υπήρξε ελληνική αντίδραση στην προσπάθεια της Άγκυρας να επιβάλει νέα τετελεσμένα.

Μια χώρα σχεδιάζει και εφαρμόζει πολιτικές αναλόγως και του βαθμού αντίδρασης, που καταγράφεται στην αντίπερα όχθη. Κινήσεις αποτροπής μετρούν και λαμβάνονται υπόψη. Στην προκειμένη περίπτωση οι αντιδράσεις, πέραν των κλαψουρισμάτων, αναλώθηκαν σε απαντήσεις ρητορικού χαρακτήρα.

Η ελληνική κυβέρνηση όταν η κατοχική Τουρκία άρχισε βαθμηδόν να εφαρμόζει το μνημόνιο με τη Λιβύη, ως κομμάτι του πάζλ του μεγαλεπήβολου σχεδίου της “Γαλάζιας Πατρίδας“, άρχισε τις κινήσεις αντιμετώπισης, αξιοποιώντας διάφορα διπλωματικά εργαλεία. Αναζήτησε παλαιότερες ενέργειες που εκκρεμούσαν και προχώρησε στην αναθέρμανση συζητήσεων με τρίτες χώρες.

Λάθος η μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο

Στη βάση αυτή, λοιπόν, προχώρησε στον καθορισμό ΑΟΖ με την Ιταλία και προσπαθεί εδώ και μήνες να πράξει τούτο με την Αίγυπτο. Εάν υπέγραφε συμφωνία με την Κύπρο προφανώς και θα διευκολυνόταν και η οριοθέτηση με την Αίγυπτο, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, θέτει απαιτήσεις, που συνδέονται και με διαφορετικές προσεγγίσεις εντός του κρατικού μηχανισμού της χώρας.

Όπως μεταδίδεται από την Αθήνα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν συζητήσεις για τμηματική συμφωνία Ελλάδος και Αιγύπτου για την ΑΟΖ. Να συμφωνηθεί εκεί όπου δεν υπάρχουν διαφορές. Και να αφήσουν για μεταγενέστερα περιοχές για τις οποίες υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ή δεν θέλουν να “αγγίξουν”, όπως είναι αυτή νοτίως και δυτικά της Κύπρου.

Το Κάιρο, παρά τις διαφορές με την Άγκυρα, δεν θέλει να εμπλακεί στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση. Είναι σαφές πως εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε τμηματική συμφωνία με την Αίγυπτο για ΑΟΖ, αυτό θα σημαίνει πως εγκαταλείπει την Κύπρο. Αυτό σημαίνει πως εγκαταλείπει το χώρο που ενώνει τα δυο κράτη. Κι αυτό γιατί δεν θέλει να προκαλέσει την Τουρκία.

Θα πρόκειται για μια κίνηση αυτοχειρίας για τον Ελληνισμό, μια ενέργεια προσαρμογής στις αξιώσεις της κατοχικής δύναμης. Το αφήγημα, που συνεχίζει να αναπτύσσεται και να καλλιεργείται από διάφορους φοβικούς στην Αθήνα, είναι πως δεν θα πρέπει να προκληθεί η Άγκυρα γιατί θα υπάρξει κίνδυνος επεισοδίου και σύγκρουσης.

Η Τουρκία προχωρά ακάθεκτη

Συζητούν όμως με όρους ξεπερασμένους από τα γεγονότα. Η Άγκυρα έχει περάσει ήδη στην τελική φάση. Υπογράφει συμφωνίες (Λιβύη), “φλερτάρει” με χώρες της περιοχής για καθορισμό ΑΟΖ προσφέροντας και δώρα, ενώ προετοιμάζεται για υφαρπαγή θαλάσσιας περιοχής της Ελλάδος.

Μέχρι σήμερα όλες οι κινήσεις αμφισβήτησης γινόντουσαν από την κατοχική δύναμη χωρίς κόστος, καθώς στην αντίπερα όχθη δεν υπήρχε αντίδραση. Η Τουρκία πέρασε στην τελική φάση επιβολής του σχεδιασμού της, που θα την επιβάλει διά πυρός και σιδήρου, ενώ στην Αθήνα σχεδιάζουν με τρόπο που να μην εξαγριώσουν το θηρίο!

Η Λευκωσία είναι έτοιμη για τον καθορισμό ΑΟΖ με την Ελλάδα. Τα έχει όλα έτοιμα (συντεταγμένες κ.τ.λ.). Άλλωστε μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες να υπάρξουν τα προηγούμενα χρόνια συνεννοήσεις επί του θέματος, κατέθεσε μονομερώς τις συντεταγμένες για ΑΟΖ με την Τουρκία, που συνδέεται τούτο και με την ελληνική περιοχή. Αυτό βόλεψε την Αθήνα, που άφησε στον πάγο τον καθορισμό ΑΟΖ με τη Λευκωσία. Το σκηνικό είναι ξεκάθαρο: Η Λευκωσία είναι έτοιμη, η Αθήνα το συζητά, προφανώς όμως δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει. Και η Τουρκία προχωρά ακάθεκτη.

*Πηγή: slpress.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας