ΜΕΘ: Κυβέρνηση πολιτικών δολοφόνων-“Έφτασε η ώρα να τα μάθει ο κόσμος”

3758
ΜΕΘ: Κυβέρνηση πολιτικών δολοφόνων-“Έφτασε η ώρα να τα μάθει ο κόσμος”

Η Iskra αναδημοσιεύει από την ΕΦ.ΣΥΝ αποκαλυπτικότατη συνέντευξη του Θόδωρου Λύτρα καθηγητή Δημόσιας Υγείας, ο οποίος συνυπογράφει με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα μια μελέτη κόλαφο για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης σχετικά με τους αθρόους θανάτους στις ΜΕΘ και σε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ

Ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τη μελέτη που συνυπογράφει με τον σύμβουλο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

«Αναλύσαμε τα δεδομένα, τα δείξαμε εγκαίρως σε αυτούς που έπρεπε να τα ξέρουν. Το διά ταύτα δεν είναι δική μας δουλειά. Τώρα έφτασε η ώρα να τα μάθει και ο κόσμος», τονίζει ο Θόδωρος Λύτρας. Ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τη μελέτη που συνυπογράφει με τον σύμβουλο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, η οποία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την κυβέρνηση της Ν.Δ., και λέει πως «αναλύουμε τις πληροφορίες προκειμένου να τις δώσουμε σε αυτούς που είναι αρμόδιοι για να λάβουν αποφάσεις, για να λάβουν τα όποια μέτρα». Συμπυκνώνει, δε, τα συμπεράσματα της έρευνας ως εξής: «Τυχερός είναι όποιος είναι στην Αττική, νοσηλευτεί εντός ΜΕΘ και νοσηλευτεί σε περίοδο που δεν έχουμε πολλούς διασωληνωμένους».

• Ενα από τα ευρήματα της μελέτης σας είναι ότι πάνω ένα όριο διασωληνωμένων αυξάνεται η θνητότητα. Τι σημαίνει αυτό;

Οσο αυξάνεται ο φόρτος των διασωληνωμένων ασθενών στο ΕΣΥ τόσο αυξάνεται και η θνητότητά τους, δηλαδή η πιθανότητα να πεθάνουν, κλιμακωτά πάνω από τους 200 ασθενείς, με μια διαφορά που γίνεται στατιστικά σημαντική (δηλαδή τόσο μεγάλη που είναι απίθανο να οφείλεται στην τύχη) πάνω από τους 400 ασθενείς. Δείχνει δηλαδή ότι υπάρχει πρόβλημα πάνω από αυτόν τον αριθμό, ότι χάνουμε ασθενείς τους οποίους δεν θα χάναμε αν νοσηλεύαμε με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ.

• Σήμερα νοσηλεύονται περισσότεροι από 700 διασωληνωμένοι με Covid. Εχουμε ξεπεράσει το όριο κατά πολύ.

Ακριβώς, από τους 400 διασωληνωμένους και πάνω είναι ξεκάθαρα αυξημένη η θνητότητα.

• Το δεύτερο εύρημα αφορά την αυξημένη θνητότητα σε όσους είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ;

Ναι. Αυτό που προκύπτει από την ανάλυσή μας είναι ότι αυτοί που ήταν εκτός ΜΕΘ είχαν +87% υψηλότερη θνητότητα σε σχέση με αυτούς που ήταν εντός ΜΕΘ και αυτό είναι σταθμισμένο για την ηλικία τους και τους υπόλοιπους παράγοντες.

• Το τρίτο εύρημα αφορά μία σημαντική διαφορά στη θνητότητα των ασθενών που νοσηλεύονται εκτός Αττικής.

Ναι, είναι μια σημαντική διαφορά 35-40% στη θνητότητα των ασθενών που νοσηλεύονται εκτός Αττικής. Δηλαδή, η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος που νοσηλεύεται είναι +35% για τη Θεσσαλονίκη έναντι της Αθήνας και +40 για την υπόλοιπη Ελλάδα έναντι της Αθήνας.

• Οι Αθηναίοι, επομένως, είναι οι «τυχεροί» της επιδημίας στη χώρα;

Τυχερός είναι όποιος είναι στην Αθήνα, νοσηλευτεί εντός ΜΕΘ και νοσηλευτεί σε περίοδο που δεν έχουμε πολλούς διασωληνωμένους.

• Στο χρονικό διάστημα που ερευνήσατε (1/9/2020-6/5/2021) καταγράφηκαν συνολικά 10.576 θάνατοι από Covid. Εσείς μελετήσατε 6.282 διασωληνωμένους, από τους οποίους κατέληξαν οι 3.988. Σημειώθηκαν ακόμα 6.588 θάνατοι ανθρώπων που πέθαναν εκτός ΜΕΘ, σε κλινικές, στο σπίτι τους. Πώς σχολιάζετε;

Είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν ήταν διασωληνωμένοι. Εμείς αναλύσαμε μόνο τους θανάτους διασωληνωμένων και πώς η θνητότητά τους, δηλαδή η πιθανότητά τους να πεθάνουν, αλλάζει σε σχέση με αυτούς τους παράγοντες. Αρα, προφανώς, όπως αντιλαμβάνεστε, οι υπόλοιποι είναι θάνατοι μη διασωληνωμένων.

• Ποιο είναι το συμπέρασμα της έρευνας;

Αβίαστα προκύπτει η ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ συνολικά.

• Ο πρωθυπουργός πρόσφατα δήλωνε ότι διασωληνωμένοι που νοσηλεύονται εντός και εκτός ΜΕΘ έχουν την ίδια ποιότητα νοσηλείας. Τι απαντάτε;

Δεν έχω να πω κάτι. Εχουμε την εργασία μας. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του.

• Είχατε ενημερώσει;

Εμείς αναλύσαμε τα δεδομένα και γράψαμε το άρθρο. Τέλη Μαΐου ήταν έτοιμο και το στείλαμε για δημοσίευση σε περιοδικό. Η διαδικασία της αξιολόγησης από συναδέλφους (peer review) καθυστερεί αρκετούς μήνες. Προφανώς και ενημερώσαμε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο. Εάν δεν το είχαμε κάνει, εάν δεν είχαμε ενημερώσει και απλά είχαμε στείλει τη μελέτη για δημοσίευση, εμείς θα ήμασταν τώρα υπόλογοι.

Δεν αναλύουμε αυτές τις πληροφορίες μόνο για να γράψουμε μια μελέτη· τις αναλύουμε προκειμένου να τις δώσουμε σε αυτούς που είναι αρμόδιοι για να λάβουν αποφάσεις, για να λάβουν τα όποια μέτρα. Ετσι κάνουμε στη δημόσια υγεία. Θα ήμασταν λοιπόν υπόλογοι αν δεν είχαμε ενημερώσει – και φυσικά είχαμε ενημερώσει. Αναλύσαμε τα δεδομένα, τα δείξαμε εγκαίρως σε αυτούς που έπρεπε να τα ξέρουν. Το διά ταύτα δεν είναι δική μας δουλειά. Τώρα έφτασε η ώρα να τα μάθει και ο κόσμος.

• Θα ακολουθήσει νέα εργασία για το τέταρτο επιδημικό κύμα;

Εάν συνεχίσουμε και έχουμε πρόσβαση στα στοιχεία, φυσικά, θα αναλύσουμε και την τρέχουσα περίοδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας