Εντυπωσιακή σε μέγεθος και σε παλμό η πορεία για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου.
Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν στην Iksra ότι η συμμετοχή των πολιτών και ειδικά της νεολαίας ήταν η μεγαλύτερη σε σχέση με τις αντίστοιχες πορείες των τελευταίων χρόνων.
Στην πορεία κυριάρχησαν συνθήματα κατά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, όπως και συνθήματα κατά του αυταρχισμού, της λιτότητας και του εργασιακού μεσαίωνα και υπέρ της εθνικής ανεξαρτησίας, της γνήσιας λαϊκής κυριαρχίας και μιάς κοινωνικά δίκαιης Ελλάδας.
Οι ίδιοι παρατηρητές τόνιζαν ότι η φετινή πορεία του Πολυτεχνείου, σε μία φάση όπου η “κανονικότητα” αποδεικνύεται μύθος, η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από την μπότα των πιστωτών και να ξεπουλιέται, ενώ, παρά τη παράδοσή της στον ευρωατλαντισμό, αντιμετωπίζει μείζονες απειλές, μαζί με την Κύπρο, για την ασφάλεια, τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα, στέλνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα αγώνα για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση της πατρίδας μας, για την εθνική ανεξαρτησία, την πραγματική δημοκρατία ενάντια στο καθεστώς “προστασίας” και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Η κεφαλή της πορείας με την ματωμένη σημαία του Πολυτεχνείου του ’73 έφτασε πριν λίγη ώρα στην αμερικανική πρεσβεία όπου οι φοιτητές φώναζαν με παλμό αντιαμερικανικά συνθήματα, τραγουδούσαν το “πότε θα κάνει ξαστεριά” και έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.
Μοναδική ανορθογραφία της πορείας υπήρξε η συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα και των στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Πολιτικοί σχολιαστές τόνιζαν ότι το Πολυτεχνείο δεν προσφέρεται για επικοινωνιακή ψηφοθηρική εκμετάλλευση όσων θυμούνται τις πορείες προς τιμήν του όταν χάνουν την εξουσία, ενώ όταν είναι στην κυβέρνηση πνίγουν τις πορείες του Πολυτεχνείου με τις επιθέσεις των ΜΑΤ με αύρες, με βροχή δακρυγόνων και αθρόες προσαγωγές και συλλήψεις.
Μεγάλες πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκαν, επίσης, στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και σειρά από άλλες πόλεις της Ελλάδας.