Μεγάλη κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας: Αφορμή η πώληση κορβετών στο Κίεβο

524
Αφορμή η πώληση κορβετών στο Κίεβο

H πρώτη σοβαρή κρίση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας από το 2016 δεν αφορά την Συρία, όπως πολλοί θα νόμιζαν, αλλά την Ουκρανία και τον σχεδιασμό της Άγκυρας να πουλήσει μετά τα UAV Bayractar, τέσσερις stealth κορβέτες κλάσης ADA στο Ναυτικό της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Αμύνης, η Ουκρανία παρήγγειλε 4 κορβέτες και οπλισμένα Μη-Επανδρωμένα Αεροσκάφη Bayractar TB2 για την ενίσχυση της παρουσίας και προβολής ισχύος του πολεμικού της Ναυτικού στη Μαύρη θάλασσα και στη θάλασσα του Αζόφ.

Όπως αναφέρεται, ο Ουκρανός υπουργός Αμύνης, Andriy Taran υπέγραψε τις σχετικές συμφωνίες κατά την επίσκεψη στην Ουκρανία του επικεφαλής της τουρκικής προεδρίας αμυντικών βιομηχανιών (SSB), Ismail Demir,

Οπως δήλωσε ο διευθυντής μάρκετινγκ των ναυπηγείων Ocean στο Νικολάγιεφ της Ουκρανίας, «έχουν ήδη ξεκινήσει οι προκαταρκτικές εργασίες, καθώς από τις 4 κορβέτες, η πρώτη θα ναυπηγηθεί στην Τουρκία και οι άλλες 3 στην Ουκρανία».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ.Λαβρόφ  ανήγγειλε έκτακτες διαβουλεύσεις με την Τουρκία, για το θέμα μετά  το πέρας των συνομιλιών του με τη γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ, Χέλγκα Σμιτ:

Και δήλωσε σχετικά: «Με πολλή σαφήνεια προσδιορίσαμε ξεκάθαρα τη θέση μας ως προς τις προσπάθειες να τραβηχτεί η Ουκρανία εντός του ΝΑΤΟ. Δεν έχω αμφιβολίες ότι τα σοβαρά, υπεύθυνα κράτη κατανοούν πλήρως για τι πράγμα μιλάμε (σ.σ.: πολεμική σύγκρουση ΝΑΤΟ με Ρωσία). Στον τακτικό μας διάλογο με τους Τούρκους συναδέλφους -σε σύντομο χρόνο σχεδιάζεται άλλη μια επαφή μας-, νομίζω, φυσικά, ότι θα συνομιλήσουμε και γι’ αυτό το θέμα επίσης».

Στις 24 Μαΐου ο Σ. Λαβρόφ έθεσε μετ’επιτάσεως το θέμα, δηλώνοντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αργκουμέντι Ι Φάκτι» ότι «η ενθάρρυνση των επιθετικών ουκρανικών πρωτοβουλιών για την Κριμαία ισοδυναμούν με επιβουλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας γι’ αυτό και η Μόσχα υπολογίζει ότι η γραμμή της Τουρκίας θα διορθωθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις νόμιμες ανησυχίες μας».

Σε ότι αφορά το τι θα συμβεί αν αδιαφορήσει η Τουρκία για την «επιβουλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας», δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών: «Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας θα κάνουν αυτό που πρέπει για να μην υπάρξει αυτή η επιβουλή ή να ακυρωθεί άμεσα αν υπάρξει».

Επανειλημμένως τους τελευταίους μήνες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έχει αναφερθεί στις «επίμονες συστάσεις» της Μόσχας προς «υπεύθυνες χώρες», κατονομάζοντας ωστόσο ειδικά την Τουρκία, η οποία έχει κληθεί από τη Ρωσία στις 12 Απριλίου «να αναλύσει την κατάσταση, τις αιώνιες επιθετικές δηλώσεις του καθεστώτος του Κιέβου».

Επιπλέον, η Μόσχα προειδοποιεί την Άγκυρα (σ.σ. μαζί με άλλα κράτη) «να μην τροφοδοτούν τις μιλιταριστικές διαθέσεις του και να μην ενθαρρύνουν την πολεμική επιθετικότητά του», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.

Νωρίτερα σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρo Κουλέμπα, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu ότι το Κίεβο έχει προμηθευτεί τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, γιατί «είναι απαραίτητα για τη συγκράτηση της Ρωσίας, ώστε να σκεφτεί δύο φορές πριν σχεδιάσει οποιαδήποτε κλιμάκωση ή μεγάλου μεγέθους επίθεση στην Ουκρανία», όπως μεταδίδει τις δηλώσεις του το ρωσικό ΡΙΑ-Νόβοστι.

Nα σημειώσουμε ότι και η Βρετανία συμφώνησε στην πώληση 8 πυραυλακάτων Super Vita στην Ουκρανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας