Ξαφνικά η Τουρκία (αποκτά) rafale και ένα νέο μεγάλο σύγχρονο στόλο μαχητικών, αλλάζοντας τους συσχετισμούς σε βάρος της χώρας μας.
Σε μία αιφνιδιαστική συμφωνία έφτασαν Τουρκία και Κατάρ, με το οποίο η Άγκυρα έτσι και αλλιώς έχει εξαιρετικές σχέσεις, από τότε που απέτρεψε την εισβολή της Σαουδικής Αραβίας.
Σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει το Nordic Monitor η Τουρκία θα εκπαιδεύσει πιλότους μαχητικών του Κατάρ και θα επιτρέψει την προσωρινή ανάπτυξη έως και 36 στρατιωτικών αεροσκαφών του Κατάρ και έως και 250 ανδρών στην Τουρκία. Μία συμφωνία που έρχεται την στιγμή που η Τουρκία προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη του Κόλπου, τα οποία είναι δυσαρεστημένα με την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία της Τουρκίας με το Κατάρ.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 3 Ιουνίου διαβίβασε για έγκριση από το κοινοβούλιο μια τεχνική συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία και το Κατάρ για την ανάπτυξη στρατιωτικών αεροσκαφών του Κατάρ και προσωπικού υποστήριξης στην Τουρκία, με συνημμένο σημείωμα που εξηγεί ότι η συμφωνία αποσκοπεί στη συμβολή στην εκπαίδευση και εμπειρία στρατιωτικών πιλότων του Κατάρ στο πλαίσιο της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Αναμένεται να εγκριθεί σύντομα δεδομένης της υποστήριξης στην κυβέρνηση Ερντογάν στο νομοθετικό σώμα.
Η συμφωνία αναφέρει επίσης ότι, σε περίπτωση αιτήματος της Τουρκίας, τα αεροσκάφη του Κατάρ θα μπορούν να μεταφέρουν τουρκικά πυρομαχικά, προσωπικό και ανθρωπιστική βοήθεια εντός και εκτός της Τουρκίας, αποδεικνύοντας ότι η συμφωνία δεν περιορίζεται στην εκπαίδευση. Η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ για πέντε χρόνια και θα παραταθεί αυτόματα για διαδοχικές περιόδους ενός έτους, εκτός εάν οποιοδήποτε από τα μέρη κοινοποιήσει την πρόθεσή του να αποσυρθεί.
Οι Καταριανοί από πλευράς τους θέλουν να έχουν εκτός Κατάρ έναν αριθμό μαχητικών αεροσκαφών, από τα πιο προηγμένα που αγόρασε πρόσφατα (Rafale, Eurofighter Typhoon και F-15).
Με αυτό τον τρόπο το Κατάρ αποκτά στρατηγικό βάθος γιατί σε μία επίθεση από Σαουδική Αραβία, αυτά πολύ πιθανόν θα καταστραφούν. Έτσι θέλει να τα κρατήσει εκτός Κατάρ, θυμίζοντας παράλληλα στους εχθρούς του (ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία κτλ.) τη δύναμη του.
Να υπενθυμίσουμε ότι έτσι και αλλιώς στο Κατάρ είναι η μεγαλύτερη βάση της Τουρκίας, κάτι που επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις των δύο πλευρών.
Η Τουρκία από το 2017 είχε στρατιωτική βάση με περίπου 3.000 στρατεύματα στο Κατάρ, με επικεφαλής τη Διοίκηση Μικτής Δύναμης Κατάρ-Τουρκίας, που ιδρύθηκε το 2015. Επιπλέον, η Τουρκία και το Κατάρ υπέγραψαν πρωτόκολλο ασφαλείας για την ανάπτυξη τουρκικών αστυνομικών μονάδων κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2022.
Τι πρόβλημα δημιουργείται για την Ελλάδα
Όμως από την άλλη πλευρά η συμφωνία είναι ωφέλιμη και για την Τουρκία, καθώς τα Rafale του Κατάρ είναι της ίδιας έκδοσης με τα Rafale που αγόρασε η Ελλάδα από την Γαλλία και έτσι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας μας χάνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα.
Αρχικά να υπενθυμίσουμε πως οι Τούρκοι είχαν κάνει και το ίδιο την δεκαετία του 90′, τότε που έκαναν πυκνές ασκήσεις με τους Αιγυπτίους για να μάθουν πως θα αντιμετωπίζουν τα Mirage-2000, τα οποία είχε η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας.
Όπως και με το Κατάρ, έτσι και (εκείνη την περίοδο) η Τουρκία είχε καλές σχέσεις με την Αίγυπτο.
Τώρα είναι όμως ακόμα πιο σημαντικό, γιατί η Τουρκία θα έχει Rafale στο έδαφος της και θα τα μάθει απ’ έξω και ανακατωτά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα Rafale θα πάψουν να έχουν μυστικά για την Τουρκία.
Η τουρκική Αεροπορία και αεράμυνα θα εκπαιδευτεί σε βάθος να αντιμετωπίζει τα Rafale, οπότε χάνεται το πλεονέκτημα του να αντιμετωπίζουν ένα αεροσκάφος που δεν ξέρουν.