Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε, χθες Τρίτη, στις μετακινήσεις με τον σιδηρόδρομο, τα αστικά μέσα μεταφοράς, αλλά και στη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών στο Βέλγιο η απεργία που έγινε ως διαμαρτυρία για σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση για την αντεργατική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.
Στις Βρυξέλλες, η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα μέσα μαζικής μεταφοράς (Stib) ανακοίνωσε ότι το πρωί το δίκτυό της αντιμετώπιζε «πάρα πολλά προβλήματα». Μόνον 15 γραμμές λεωφορείων και τραμ εκτελούσαν κανονικά τα δρομολόγιά τους.
Όσον αφορά το σιδηροδρομικό δίκτυο, το γαλλόφωνο τμήμα της χώρας αντιμετώπισε επίσης ιδιαιτέρως πολλά προβλήματα.
Κατά μέσον όρο, μόνον ένα τρένο στα τρία κυκλοφορούσε το πρωί στη Βαλονία, στο νότιο Βέλγιο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga, το οποίο επικαλέστηκε εκπρόσωπο της εταιρείας SNCB.
Τεράστιο πρόβλημα διαπιστώθηκε την ίδια ώρα στα δρομολόγια ανάμεσα στην πρωτεύουσα από τη μία πλευρά και τη Σαρλερουά και τη Ναμίρ από την άλλη.
Λιγότερα προβλήματα υπήρξαν ωστόσο στις μετακινήσεις ανάμεσα στην Αμβέρσα, την μεγάλη πόλη του βορρά, και τις Βρυξέλλες, με έναν συρμό στους δύο να εκτελεί κανονικά σήμερα το πρωί τα δρομολόγιά του.
Στις φυλακές της χώρας, η απεργία που έγινε σήμερα κατόπιν αιτήματος του Γενικού Κέντρου Δημόσιων Υπηρεσιών (CGSP), το οποίο συνδέεται με το συνδικάτο FGTB, τηρήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με το Belga, το οποίο διευκρίνισε ότι η κινητοποίηση αυτή αφορούσε τα τρία τέταρτα των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας.
Στο Βέλγιο οι φρουροί των φυλακών πραγματοποιούν τακτικά διαμαρτυρίες για τις συνθήκες εργασίας τους, οι οποίες επιδεινώνονται καθώς αυξάνεται ο πληθυσμός των φυλακών.
Οι απεργοί του σωφρονιστικού συστήματος καταγγέλλουν μια ανεπαρκή αντιμετώπιση του επαγγέλματός τους σ’ αυτό το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, το οποίο παρουσίασε η κυβέρνηση της κεντροδεξιάς.
Για τα βαρέα επαγγέλματα «θα πρέπει να έχεις 44 χρόνια υπηρεσίας στα 60 σου, δηλαδή να έχεις ξεκινήσει στα 16 σου για να φύγεις;» αναρωτήθηκε ο Μισέλ Μεγιέρ, πρόεδρος του CGSP στον δημόσιο ραδιοσταθμό La Première (RTBF).
Δηλαδή «ακόμη και στα βαρέα δεν μπορείς να φύγεις πριν από τα 60», σημείωσε.