«Ψαρεύουν» πελάτες από τα social media και πωλούν πλαστές βεβαιώσεις για 500 ευρώ
Την ώρα που οι ειδικοί προειδοποιούν για επικείμενο νέο κύμα πανδημίας σε περίπτωσηπου δεν εμβολιαστεί άμεσα ο πληθυσμός, άπλωσε τα πλοκάμια της και στη χώρα μας η μαύρη αγορά των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού! Η αρχή έγινε από τον Βόλο, όπου τουλάχιστον 20 πολίτες προσεγγίστηκαν από επιτηδείους που τους έταξαν «μαϊμού» βεβαίωση, με αντίτιμο 500 ευρώ.
Όπως αναφέρει το taxydromos.gr, οι ψεύτικες βεβαιώσεις εξασφαλίζονται μέσω Βουλγαρίας, όπου διάφοροι γιατροί δεν διστάζουν να υπογράψουν τα πλαστά έγγραφα προκειμένου να βγάλουν χρήματα με τη σέσουλα, αδιαφορώντας για τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό στη δημόσια υγεία. Οι Βούλγαροι γιατροί φέρεται ότι είναι κομβικά σημεία σε αυτή την κομπίνα, αφού ως επαγγελματίες υγείας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει την ίδια ισχύ η βεβαίωσή τους.
Οι επιτήδειοι «ψαρεύουν» πελάτες κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου διάφοροι χρήστες κάνουν ευρέως γνωστές τις αντιεμβολιαστικές απόψεις τους. Αφού τους πείσουν ότι μπορούν να τους εξασφαλίσουν το πολυπόθητο «διαβατήριο» ελευθερίας, πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους και στη συνέχεια στέλνουν ταχυδρομικά την πλαστή βεβαίωση.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, το εμβόλιο που προτιμά το κύκλωμα που υπογράφει τα εν λόγω έγγραφα είναι το μονοδοσικό της Johnson & Johnson καθώς, όπως υποστηρίζουν, είναι το μόνο που δεν ανιχνεύεται στο αίμα σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει ιατρική εξέταση για να πιστοποιηθεί αν πράγματι κάποιος έκανε το εμβόλιο.
Όπως εκτιμούν οι Αρχές, όσο περνά ο καιρός το φαινόμενο αυτό θα γίνεται περισσότερο έντονο, καθώς, με τη βοήθεια λογισμικών και εκτυπωτών υψηλής ποιότητας, οι απατεώνες είναι σε θέση να φτιάξουν έγγραφα που η πλαστότητά τους ανιχνεύεται δύσκολα.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες εντοπίστηκαν σε ταξιδιωτικό γραφείο της Αθήνας αλλοδαποί που είχαν στην κατοχή τους πλαστά μοριακά τεστ ανίχνευσης κορονοϊού. Το περιστατικό αυτό έχει θορυβήσει ιδιαίτερα την Αστυνομία που ερευνά την πηγή της πλαστογραφίας, καθώς υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν χιλιάδες πλαστά αρνητικά τεστ στα χέρια πολιτών οι οποίοι ενδέχεται να είναι θετικοί στον ιό.