Μαρτυρίες: Ασθενείς κολλάνε covid στα νοσοκομεία λόγω υποστελέχωσης

631
Ασθενείς κολλάνε covid στα νοσοκομεία

Η Αγγελική Βάϊλα διαγνώστηκε με covid-19 και την δεύτερη εβδομάδα με πολύ υψηλό πυρετό τής σύστησαν από τον ΕΟΔΥ να πάει στο νοσοκομείο. Εφημέρευε το Ασκληπιείο Βούλας και την μετέφερε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που στο δρόμο παρέλαβε και δεύτερο ασθενή, μια γιαγιά. Οι συνθήκες που είδε και αντιμετώπισε στο μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς της νότιας Αθήνας είναι άθλιες και για τους ασθενείς και για τους υγειονομικούς.

Έφτασε στο νοσοκομείο στις 11.30 το βράδυ, της έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και οι εφημερεύοντες γιατροί αποφάσισαν να την στείλουν σπίτι. Το ίδιο συνέβη και με έναν άλλο κύριο ασθενή. Και οι δύο βρέθηκαν κατόπιν μόνοι και εγκαταλελειμμένοι από τις 5 τα ξημερώματα μέχρι τις 4 το απόγευμα στο τμήμα covid, περιμένοντας να έρθει ειδικό βαν για να τους μεταφέρει σπίτι.

Η εφημερία του νοσοκομείου είχε λήξει, οι εικόνες έμοιαζαν με σκηνικό πολέμου και οι ίδιοι παρέμεναν «ξεχασμένοι», ασθενείς και ανήμποροι. Τελικά το απόγευμα ήρθε κάποιο βαν, τους απελευθέρωσε και επέστρεψαν στο σπίτι τους ακόμη πιο εξαντλημένοι.

Μάλιστα η κ. Βάϊλα κατέγραψε την ταλαιπωρία της και την χαοτική κατάσταση σε βίντεο.

Ο Σπύρος Γεωργάτος, γνωστός αγωνιστής της δημοκρατίας, κρατούμενος-βασανιζόμενος επί δικτατορίας, χρειάστηκε να επισκεφτεί την πνευμονολογική κλινική του Σεισμανόγλειου νοσοκομείου για να υποβληθεί σε εξετάσεις και ακτινογραφία θώρακα. Διαπιστώθηκε υγρό στον πνεύμονα, το οποίο έπρεπε να αφαιρεθεί, μια διαδικασία σχετικά ασφαλή για τον ασθενή.

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του μολύνθηκε από covid, έζησε εφιαλτικές στιγμές, λόγω του χάους που επικρατούσε στο νοσοκομείο, με ασθενείς και συνοδούς να μπαινοβγαίνουν και να κινούνται δίχως αυστηρό έλεγχο, με  το υγειονομικό προσωπικό να δίνει άνιση μάχη με τις συνθήκες και το νοσοκομείο σε κατάρρευση.

Τα όσα μεταφέρει η σύζυγος του ασθενή μοιάζουν με πολεμικό δράμα. Άνθρωποι με ένα τυπικό χαρτί στο χέρι να μπαινοβγαίνουν στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται ασθενείς με και χωρίς covid, στην κλινική covid να επικρατεί χάος στο προσωπικό και τις υπηρεσίες, ασθενείς όπως και ο σύζυγός της να μένει ώρες πολλές δίχως τροφή και νερό, να χρειάζεται να μαζέψει ο ίδιος ακόμη και τα αποφάγια, λόγω αδυναμία υποστήριξης από το προσωπικό που ήταν αδύνατο να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.

Ο Σπύρος Γεωργάτος αφού μολύνθηκε, επιδεινώθηκε η υγεία του και έπειτα από λίγες μέρες πέθανε.

«H κατάσταση δεν είναι οριακή, είναι δραματική»

«Είναι τέτοιος ο φόρτος εργασίας, είναι τέτοια η υποστελέχωση και η διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας που σχεδόν τίποτα δεν θεωρώ απίθανο» λέει στο tvxs.gr η Δέσποινα Τοσονίδου, γιατρός και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ασκληπιείο Βούλας.

Όπως εξηγεί «αυτήν τη στιγμή στο Ασκληπιείο Βούλας έχουμε 12 κρεβάτια ΜΕΘ, δώδεκα ασθενείς. Και μόλις αδειάζει κάποιο κρεβάτι, αμέσως ξαναγεμίζει. Συνολικά έχουμε 104 ασθενείς covid. Ταυτόχρονα δεν έχουμε το αντίστοιχο προσωπικό που απαιτείται, ούτε σε γιατρούς, ούτε σε νοσηλευτικό προσωπικό. H κατάσταση δεν είναι οριακή, είναι δραματική. To ΕΣΥ δεν πιέζεται, το ΕΣΥ καταρρέει. Τους ασθενείς covid τους παρακολουθούν οι ελάχιστοι παθολόγοι και πνευμονολόγοι που υπάρχουν και από κει και πέρα ρευματολόγοι, γενικοί γιατροί, μέχρι και φυσίατροι, γιατροί αποκατάστασης δηλαδή. Αυτές οι υγειονομικές συνθήκες δεν είναι ασφαλείς ούτε για τους ασθενείς, ούτε για τους εργαζόμενους».

Γενικότερα σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο ΕΣΥ και τη διαχείριση από την κυβέρνηση τονίζει: «Κλείνουν κλινικές και τις μετατρέπουν σε covid και μάλιστα στην Αττική, κλείνουν την πόρτα σε ασθενείς άλλων νοσηροτήτων, υπάρχουν δεκάδες διασωληνωμένοι είτε έχουν covid είτε όχι και δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ, που σημαίνει ότι η υγεία τους επιδεινώνεται. Την ίδια ώρα κρατάνε τα ιδιωτικά χαλαρά εκτός μάχης και όταν συμβάλλουν τα πληρώνουν αδρά. Είναι χαρακτηριστική η οδηγία που στάλθηκε για τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται ώστε να διακομισθεί ένας ασθενής στο Λητώ. Τα κριτήρια είναι μια εικόνα ασθενούς μια μέρα πριν το εξιτήριο».

«Η απελπισία κρύβεται επιμελώς – Στο 100% η πληρότητα των ΜΕΘ»

Παρόμοια δραματική είναι η κατάσταση σε όλη την Αττική. Δεκάδες είναι οι ασθενείς που βρίσκονται σε λίστες αναμονής για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ, κάποιοι ασθενείς είναι διασωληνωμένοι με φορητούς αναπνευστήρες σε απλό κρεβάτι, ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο κίνδυνος για τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ αυξάνεται έως και 90%. «Δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς είναι στη λίστα αναμονής για Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και βέβαια υπάρχουν πολλοί ασθενείς οι οποίοι είναι πέντε και έξι μέρες και δεν εξυπηρετούνται. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται επιλογή ασθενών με θεραπευτικά κριτήρια», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Tα νοσοκομεία έχουν αρχίσει ήδη την διαλογή στους διασωληνωμένους, την στιγμή που αρκετοί πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, οι οποίες είναι ασφυκτικά γεμάτες. «Πεθαίνουν ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗ και πρόσθεσε: «Πολλοί διασωληνωμένοι βρίσκονται ημέρες εκτός ΜΕΘ. Γίνεται επιλογή ασθενών. Οι ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής δεν εισάγονται στις ΜΕΘ με σειρά προτεραιότητας. Μεμπτό δεν είναι η επιλογή ασθενών που γίνεται με επιστημονικά, θεραπευτικά ηλικιακά κριτήρια αλλά η έλλειψη κλινών ΜΕΘ που αναγκάζει να γίνονται επιλογές ασθενών», αναφέρει στη συνέχεια.

Για την ασφυξία που υπάρχει στις ΜΕΘ της Αττικής αναφέρθηκε και η πνευμονολόγος – εντατικολόγος Γεωργία Κωνσταντοπούλου που μίλησε στο Mega. Η ίδια διευκρίνισε πως «είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπαίνουμε σε αυτή τη θέση. Δεν θα έπρεπε κανονικά, θα έπρεπε να υπάρχει ο τρόπος και η υποδομή ώστε όλοι οι ασθενείς να παίρνουν την ευκαιρία που τους αναλογεί». Παράλληλα, η γιατρός του Γενικού Κρατικού Νικαίας, τόνισε ότι «τη δεδομένη στιγμή έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τις κλίνες, ουσιαστικά δεν υπάρχει αυτό που λέμε ότι υπάρχει πληρότητα 92%, είναι λίγο πλασματικό. Οι ελεύθερες κλίνες που έχουμε κάθε μέρα είναι κλίνες οι οποίες προκύπτουν από ασθενείς που διακινούνται ή δυστυχώς καταλήγουν στις ΜΕΘ». «Εκ των πραγμάτων η πληρότητα είναι στα 100% και δημιουργείται λίστα αναμονής στις εντατικές τις τελευταίες ημέρες», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Οι υγειονομικοί με τους οποίους μίλησε δεν κρύβουν την οργή τους και για την παραπληροφόρηση πολλών μέσων ενημέρωσης. «Η απελπισία κρύβεται επιμελώς. Δεν μαθαίνονται τα νέα των ξέχειλων νεκροτομείων, των καρκινοπαθών ή των νεφροπαθών που κολλάνε τον ιό εκεί ακριβώς όπου έχουν αναζητήσει την σωτηρία, δηλαδή στα μεγάλα νοσηλευτήρια της Αττικής. Σύντομα θα δούμε και τις σκηνές της υπαίθριας νοσηλείας στα πάρκινγκ τους. Το δημοσιογραφικό στερεότυπο “στα όρια τους τα νοσοκομεία”, προξενεί πια πικρό γέλιο για μας τους  γνωρίζοντες.  Τι απομένει άραγε; Η κατάρρευση και του κτηρίου, προκειμένου να πει κανείς ότι ξεπεράστηκαν τα όρια της καταστροφής;».

Αναφορικά με την τρέχουσα εικόνα των Covid ΜΕΘ στο λεκανοπέδιο, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ παραθέτει τα ακόλουθα στοιχεία:

ΚΑΤ: 50 στις 51 – 1 κενή κλίνη
ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 14 στις 14 – Γεμάτη
ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ: 9 στα 9 – Γεμάτη
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 16 στα 16 – Γεμάτη
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. 58 στα 58 – Γεμάτη
ΣΩΤΗΡΙΑ: 82 στα 84 – 2 κενές κλίνες
ΝΙΜΙΤΣ: 6 στα 6 – Γεμάτη
ΕΛΠΙΣ: 6 στα 6 – Γεμάτη
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 12 στα 12 και 4 διασωληνωμένοι στη ΜΑΦ – Γεμάτη
ΕΡΥΘΡΟΣ: 14 στα 14 – Γεμάτη
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 12 στα 12 – Γεμάτη
ΤΖΑΝΕΙΟ: 10 στα 10 – Γεμάτη
ΑΤΤΙΚΟ: 43 στα 43 – Γεμάτη
ΘΡΙΑΣΙΟ: 17 στα 17 – Γεμάτη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας