Μεγάλες απώλειες που θα έχουν αντίκτυπο και στα κρατικά έσοδα καταγράφει η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα, με τα μέχρι τώρα στοιχεία εκτιμάται ότι μπορεί να πλησιάσει ακόμα και το 10% σε σχέση με το 2018 και σε απόλυτα νούμερα περί το 1,5 δισ. ευρώ σε έσοδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 παρουσιάζεται μείωση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό κατά 6,7% ή σχεδόν 1,2 εκατ. θέσεις λιγότερες στο σύνολο της χρονιάς, σε σχέση με πέρυσι.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για τους κατεξοχήν τουριστικούς μήνες καταγράφεται μείωση: 8,4% (2.980.000 θέσεις) τον Ιούλιο, αναμένεται μείωση τον Αύγουστο 7,1% (258.000 θέσεις) και 8,4% (261.000 θέσεις) τον Σεπτέμβριο, ενώ η κάμψη συνεχίζεται και τον Οκτώβριο σε ποσοστό 4,2% (72.000 θέσεις).
Τον Αύγουστο η πλειονότητα των αεροδρομίων καταγράφει μείωση, σύμφωνα με το δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ, με μεγαλύτερη σε εκείνο της Θεσσαλονίκης, που ανέρχεται σε 19,2% (75.000 θέσεις).
Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Μελετών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Αθηνών το 45% των μονάδων συνεχούς λειτουργίας παρουσίασε μειωμένη πληρότητα, το 1 στα 4 ξενοδοχεία εμφάνισε μείωση των τιμών του, ενώ το 46% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας κατέγραψε μείωση στις προκρατήσεις του.
Και για το 2020 τα πράγματα δεν είναι θετικά: Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μείνουν με τιμές «κολλημένες» στο -20% της περιόδου του 2019 σε σχέση με το 2018 στις διαπραγματεύσεις τους με τα μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία.
Πάντως από το τέλος του 2018 είχαν προβλέψει πολλοί ότι τα πράγματα δεν θα ήταν ευνοϊκά. Οι λόγοι πολλοί: Η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Μαρόκο έχουν εκτοξευθεί τουριστικά.
Ειδικά η Τουρκία, πλέον μονοπωλεί την ρωσική αγορά: Στην Ελλάδα οι Ρώσοι τουρίστες σε σχέση με το 2016 έχουν μειωθεί κατά 30% και το ζήτημα δεν είναι το ποσοστό όσο το εισόδημα: Περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ στοιχίζει στο τουριστικό έσοδο η αποχή των Ρώσων από την ελληνική αγορά.
Την ίδια στιγμή «πεθαμένοι» τουριστικοί προορισμοί όπως ο Σαρμ αλ Σέιχ της Αιγύπτου στο Σινά, έχουν «αναστηθεί» μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 και 2016.
Η Ελλάδα είναι ακριβή και η τακτική «περιχαράκωσης» των τουριστών στα ξενοχοδεία με τα all inclusive πακέτα, ναι μεν «δένει» πληρότητες, αλλά αφήνει στα ξενοδοχεία χαμηλά κέρδη, σε συνδυασμό με εξαιρετικά χαμηλές ποιότητες υπηρεσιών που υπονομεύουν τα μελλοντικά έσοδα και «πεθαίνει» οικονομικά τις επιχειρήσεις εστίασης γύρω από τα ξενοδοχεία.
Υπό τον τίτλο «Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ποντάρουν μαζικά στην Ελλάδα – ωστόσο υπάρχει η απειλή πτώσης», η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt από το Νοέμβριο του 2018 προέβλεπε την πτώση του ελληνικού τουρισμού, σημειώνοντας ότι «Μετά την τουριστική έκρηξη της περασμένης σεζόν, οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι προχώρησαν σε μαζικές αγορές στην Ελλάδα. Με μεγάλο ρίσκο, όπως διαφαίνεται τώρα». Η Ελλάδα εξελίχθηκε στον δεύτερο μεγαλύτερο καλοκαιρινό προορισμό μετά την Ισπανία. Ωστόσο αυτή η «υψηλή πτήση» μπορεί να καταλήξει σύντομα όπως η πτώση του Έλληνα ήρωα Ίκαρου, ο οποίος, σύμφωνα με τον μύθο, ήταν παράτολμος και πλησίασε πολύ κοντά στον ήλιο.
Προς το παρόν η άνοδος του ελληνικού τουριστικού κλάδου φαίνεται να είναι το ίδιο σταθερή όσο τα κερωμένα φτερά του πιλότου της αρχαιότητας.
Ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή της περιόδου κρατήσεων για την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν, αλλά οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο και στα πρακτορεία σχετικά με ταξίδια στην Ελλάδα υπολείπονται 15% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά» έγραφε τότε η γερμανική εφημερίδα.
Πάντως νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος έφτασαν στα όριά τους, ειδικά η πρώτη, που αδυνατεί πλέον να φιλοξενήσει άλλους τουρίστες. Η Μύκονος για πρώτη φορά εφέτος είχε διαθέσιμα δωμάτια στο επίπεδο των 200 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε «αξιοπρεπή» καταλύματα τον Δεκαπενταύγουστο.
Η Μακεδονία και η ειδικά Χαλκιδική πλήττεται από την αποχή των Ρώσων, μετά το τσουνάμι που την έπληξε.
Από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα «κλάψουν» πολλοί στον τουρισμό, ειδικά αυτοί που έχουν «ανοίγματα» σε δάνεια…