Μέρκελ σε Μακρόν: “Κουράστηκα να μαζεύω τα σπασμένα σου”

963
μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ ξέσπασε στον Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια του πρόσφατου δείπνου τους, γράφουν οι New York Times, με το Βερολίνο να απαντά ότι η καγκελάριος θυμάται διαφορετικά αυτή τη συνάντηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, η Μέρκελ διαμαρτυρήθηκε έντονα στον Μακρόν, στο δείπνο που παρέθεσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάιερ, για την επέτειο των 30 χρόνων από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Η Γερμανίδα καγκελάριος, μάλιστα, φέρεται να κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο ότι του αρέσει η πολιτική του ταραχοποιού.

«Αλλά κουράστηκα να μαζεύω τα κομμάτια. Ξανά και ξανά, πρέπει να ξανακολλήσω τις πορσελάνες που έσπασες, ώστε να μπορούμε μετά να καθίσουμε και να πιούμε μαζί το τσάι μας» φέρεται να είπε η Μέρκελ στον Μακρόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναφερόμενη τόσο στη δήλωση του Γάλλου περί «εγκεφαλικά νεκρού» ΝΑΤΟ, όσο και για το βέτο που άσκησε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Τι απαντά το Βερολίνο

Η καγκελάριος δεν θυμάται τίποτα περί παραπόνων, οργής ή αντιπαράθεσης, αλλά μόνο μια υπέροχη παρέα που συζητούσε για τα γεγονότα που οδήγησαν στην επανένωση της Γερμανίας και για την προσπάθεια Γερμανίας και Γαλλίας να βρίσκουν πάντα από κοινού λύσεις, ακόμη και όταν έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με δημοσίευμα των New York Times.

«Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο ενός δείπνου με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο την επομένη της 30ής επετείου από την Πτώση του Τείχους. Η συζήτηση ήταν βεβαίως εμπιστευτική και δεν μεταφέρουμε πληροφορίες από αυτήν. Μπορώ όμως να σας πω ότι στην μνήμη της καγκελάριου για αυτό το βράδυ δεν υπάρχουν ούτε παράπονα ούτε οργή ούτε αντιπαράθεση. Αυτό που υπάρχει είναι μια υπέροχη παρέα με θέμα συζήτησης τα γεγονότα και τις αποφάσεις πριν από 30 χρόνια σχετικά με την γερμανική ενότητα, τις συχνά διαφορετικές προσεγγίσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας σε θέματα και προκλήσεις και για το γεγονός ότι πάντα ψάχνουμε από κοινού λύσεις. Αυτή ήταν η ουσία και το πνεύμα αυτού του δείπνου» δήλωσε ο Ζάιμπερτ και διευκρίνισε ότι αυτή είναι και η επίσημη τοποθέτηση της Καγκελαρίας σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα των New York Times, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «είναι αρκετά σύντομη ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σύνολό της».

Οι διαφορές με τη Γαλλία

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές με την Γαλλία σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ και τα δυτικά Βαλκάνια, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τη σχετική δήλωση της καγκελαρίου για τη διατύπωση που χρησιμοποίησε ο Μακρόν σχετικά με το ΝΑΤΟ, ότι δηλαδή η ίδια δεν θα χρησιμοποιούσε έναν τόσο αφοριστικό όρο.

Σε ό,τι αφορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, «κάτι το οποίο κατά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν κατέστη εφικτό να αποφασιστεί –για μας, δυστυχώς–, βρισκόμαστε μεταξύ των πολλών κρατών – μελών που λυπούνται για αυτό και είχαμε προφανώς κατά το τελευταίο Συμβούλιο μια διαφορετική προσέγγιση από τους γάλλους φίλους και εταίρους μας» πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ, για να συνεχίσει:

«Έχω ξαναπεί: υπάρχουν κατ’ επανάληψη αυτές οι διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις, σε μεμονωμένα θέματα και προκλήσεις. Αυτό είναι και μέσα στην διαφορετική πολιτική κουλτούρα των δύο χωρών μας, αλλά υπάρχει πάντα η προσπάθεια –και αυτή είναι σχεδόν πάντα επιτυχής– να βρεθεί ένας κοινός δρόμος, μια κοινή λύση. Σε αυτό εργάζεται η καγκελάριος με τον Εμανουέλ Μακρόν».

Κληθείς πάντως να σχολιάσει αν ο πρόεδρος Μακρόν έχει πράγματι «σπάσει την πορσελάνη» σε ό,τι αφορά την ανατολική Ευρώπη, ο Στέφεν Ζάιμπερτ εξήγησε ότι δεν είναι δική του δουλειά να μιλήσει για λογαριασμό άλλων χωρών, αλλά τόνισε ότι «η Γερμανία και η Γαλλία βλέπουν την ανάγκη όχι μόνο να δώσουν στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων την ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά και να την εφαρμόσουν στην πράξη — και ο δρόμος προς τα εκεί ήταν τουλάχιστον στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αμφιλεγόμενος».

Για τον Γάλλο πρόεδρο, εξήγησε, προτεραιότητα ήταν να δρομολογηθεί μια μεταρρύθμιση της ενταξιακής διαδικασίας, κάτι με το οποίο, όπως είπε, επί της αρχής συμφωνεί και το Βερολίνο. «Παραταύτα βλέπουμε κι εμείς, όπως και τα περισσότερα κράτη-μέλη, την αναγκαιότητα να τηρηθούν πραγματικά οι υποσχέσεις έναντι της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, οι οποίες και οι δύο υλοποίησαν πολλές από τις απαιτήσεις τις οποίες θέσαμε», διευκρίνισε και δήλωσε εμφατικά ότι «η Γαλλία είναι ο σημαντικότερος εταίρος και φίλος της Γερμανίας στην Ευρώπη και ανάλογα διαμορφώνεται και η συνεργασία μας».

«Αυτό», πρόσθεσε, «δεν μας καθιστά ίδιες χώρες και σε αυτό βρίσκεται και η γοητεία». Σε ό,τι αφορά την συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι για την Ευρώπη είναι σωστό και ενδεδειγμένο να συνεισφέρει περισσότερο στην δική της ασφάλεια και άμυνα, αλλά μέσα από την συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και όχι αντικαθιστώντας την Συμμαχία. «Το ΝΑΤΟ πρέπει πάντα να αλλάζει και να προσαρμόζεται στις συνθήκες. Και αυτό, ως μία ισχυρή συμμαχία, το έχει καταφέρει μέσα στα χρόνια. Πάντα είναι απαραίτητη μια διαδικασία συζήτησης στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Ζάιμπερτ και παρέπεμψε στις σχετικές προτάσεις που έχει υποβάλει ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας