Η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel στις δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Binali Yıldırım ανέφερε πως συζητήθηκε το Κυπριακό και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι είναι ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης.
Από την πλευρά του ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως η λύση του Κυπριακού και η επανένωση της νήσου είναι η μεγαλύτερη επιθυμία της τουρκικής κυβέρνησης.
Συρία, Ιράκ και Αιγαίο επί τάπητος στη συνάντηση Ερντογάν-Μέρκελ
Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος, κατά την πρώτη επίσκεψή της στην Άγκυρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περυσινού Ιουλίου, είχε συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο συζήτησαν κυρίως τις εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ και το Αιγαίο, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Μέρκελ.
Ο Ερντογάν ανέφερε πως συζήτησε με την Μέρκελ για τη συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, την προσφυγική κρίση και ενδεχόμενα αμοιβαία βήματα στη Συρία.
Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, στη συνομιλία της με τον Ερντογάν τόνισε τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου και της γνώμης στην Τουρκία, ενώ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Άγκυρα προέτρεψε σήμερα τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εγγυηθεί τον σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία. Σημειώνεται ότι απομένουν λίγες εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος με την οποία θα ενισχύονται οι εξουσίες του Ερντογάν.
Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε επιπλέον ότι το δημοψήφισμα στην Τουρκία θα πρέπει να γίνει υπό την επιτήρηση αντιπροσωπείας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους απέρριψε την κριτική που διατυπώνουν τα στελέχη της τουρκικής αντιπολίτευσης, τα οποία εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο κατάργησης του διαχωρισμού των εξουσιών εάν η συνταγματική αναθεώρηση, που θα ενισχύσει σημαντικά τις εξουσίες του, εγκριθεί.
Οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Βερολίνου, δύο πυλώνων του ΝΑΤΟ, έχουν επιδεινωθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, την οποία ακολούθησε κύμα διώξεων, προκαλώντας την ανησυχία χωρών της Ευρώπης. Η Άγγελα Μέρκελ βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής στη Γερμανία αλλά και από την αντιπολίτευση στην Τουρκία για αυτό το ταξίδι της, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα, που έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο.
Επίπληξη Ερντογάν σε Μέρκελ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαφώνησε σήμερα με την χρήση του όρου “ισλαμιστική τρομοκρατία” για την περιγραφή των επιθέσεων που διαπράττουν τζιχαντιστικές οργανώσεις και επέπληξε την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ όταν τον χρησιμοποίησε στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου των δύο ηγετών στην Άγκυρα.
Στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντησή της με τον Τούρκο πρόεδρο, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε τον όρο “ισλαμιστική τρομοκρατία” μεταξύ των θεμάτων για τα οποία συζήτησαν στις συνομιλίες τους.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας αντέδρασε αμέσως.
“Η έκφραση “ισλαμιστική τρομοκρατία” μας λυπεί βαθιά. Μια τέτοια έκφραση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται, δεν είναι δίκαιο. Διότι το Ισλάμ και η τρομοκρατία δεν μπορούν να συνδέονται” τόνισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.
“Η λέξη “Ισλάμ” σημαίνει “ειρήνη”. Επομένως, όταν βάζουμε τη μία δίπλα στην άλλη δύο λέξεις που παραπέμπουν στην ειρήνη και στην τρομοκρατία, αυτό στεναχωρεί τους πιστούς αυτής της θρησκείας (του Ισλάμ)”.
“Να μην το χρησιμοποιούμε αυτό, σας παρακαλώ, διότι όταν αυτό γίνεται, θα είμαστε υποχρεωμένοι να αντιτασσόμαστε. Εάν παραμείνουμε σιωπηλοί, αυτό θα σημαίνει ότι την αποδεχόμαστε. Εγώ, ως μουσουλμάνος, ως μουσουλμάνος πρόεδρος, δεν μπορώ να το αποδεχθώ” κατέληξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.