Ούτε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, λοιπόν, ούτε τίποτα…
Ας πούμε τα πράγματα με το όνομα τους…
Η συμφωνία Τουρκίας- Γερμανίας, έκαψε… τις κυρώσεις κατά της γείτονος χώρας!
Η Σύνοδος Κορυφής (1-2/10/20) απέδειξε, για μια ακόμη φορά, πόσο πολιτικά γελοία είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η “μαλακή” στάση της απέναντι στην Τουρκία, έδωσε στην τελευταία, τη δυνατότητα, να προκαλέσει ξανά με δύο νέες αντί-Navtex νότια της Ρόδου και του Καστελλορίζου!
Από την κυβέρνηση, κάνουν τα πικρά- γλυκά και δηλώνουν ικανοποιημένοι… για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την Τουρκία καθώς, το τελικό κείμενο συμπερασμάτων, είναι διαφορετικό από τα δύο αρχικά – και εξαιρετικά θετικά – για την Άγκυρα προσχέδια. Αν και δεν υπάρχει μέσα στο τελικό κείμενο η λέξη “κυρώσεις” παρ’ όλα αυτά, γίνεται αναφορά στα συγκεκριμένα άρθρα των Συνθηκών για την επιβολή κυρώσεων (άρθρα 29 και 215). Το αδιαμφισβήτητο, όμως, γεγονός, είναι ότι το τελικό κείμενο συμπερασμάτων, απέχει παρασάγγας από τις αρχικές στοχεύσεις τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας…! Με το τελικό κείμενο, δεν θεσμοθετείται αυτοματοποιημένος μηχανισμός επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, εάν παραβιάσει εκ νέου τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, απλά η Ε.Ε θα παρακολουθεί… στενά τις εξελίξεις και θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου 2020”… Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι…
Πάντως, η Άνγκελα Μέρκελ είχε προϊδεάσει για τις εξελίξεις όταν, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, είχε ταχθεί κατά της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία και έκανε γνωστό τοις πάσιν, τη διαφωνία του Βερολίνου με οποιαδήποτε σκληρή απόφαση κατά της Άγκυρας! Είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ… το τι διημείφθη μεταξύ Μέρκελ και Ερντογκάν τη νύχτα της 21ης προς 22ας Ιουλίου, όταν η Καγκελάριος ζητούσε από τον Ερντογκάν να αποσύρει τα 18 Τουρκικά Πολεμικά πλοία από το Καστελλόριζο… Τον διαβεβαίωσε πως δεν θα επιτρέψει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ…!
Η ρήση του Λόρδου Palmerston, που είχε διατελέσει Πρωθυπουργός της Αγγλίας στα μέσα του 19ο αιώνα, ότι: «Τα κράτη δεν έχουν σταθερούς φίλους, αλλά έχουν συμφέροντα…» περιγράφει εύγλωττα τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας…
-Οι μεταξύ τους οικονομικές σχέσεις είναι του ύψους των 37,3 δις ευρώ! Οι Τουρκικές εξαγωγές ανήλθαν στα 15,4 δις ευρώ, ενώ οι Γερμανικές στα 21,9 δις ευρώ. Παράλληλα, η Γερμανία αποτελεί τον 2ο μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Τουρκία, μετά την Ολλανδία! Από το 1980 και μετά οι συνολικές επενδύσεις ανέρχονται στα 17,3 δις ευρώ!
-Ο τουριστικός τομέας, παρά τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γερμανία, παραμένει ισχυρός παράγοντας, καθώς το 2019 5,58 εκ. Γερμανοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία!
-Μέσα στη Γερμανία 2.500.000 εκ. Τούρκοι μετανάστες ψηφίζουν και δοξάζουν την Μέρκελ…!
-Και βέβαια το μεταναστευτικό… Η Γερμανία έχει δώσει στην Τουρκία 56 εκ. ευρώ για την περίθαλψη των Σύρων προσφύγων. Παράλληλα, η Τουρκία πήρε ως αντάλλαγμα από την Ε.Ε χρηματική βοήθεια ύψους 5 εκ ευρώ, όπου ο μεγαλύτερος όγκος χρημάτων καταβάλλεται από την Γερμανία και συνάμα, τουριστική visa για τους Τούρκους πολίτες!
Αξίζει να αναφερθεί πως, η Τουρκία πέρα από την χρηματική ενίσχυση που λαμβάνει από το Ευρωπαϊκό Καταπιστευματικό Ταμείο για την προσφυγική κρίση, βλέπει στην Ε.Ε έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο καθώς, η Ε.Ε είναι – για την Τουρκία – ο μεγαλύτερος εξαγωγέας, ενώ η Τουρκία αποτελεί τον 5ο εμπορικό εταίρο για την Ε.Ε! Επίσης η Τουρκία έχει δεσμεύσει περίπου 1,5 δις ευρώ για την βελτίωση των επιπέδων χρηστής διακυβέρνησης, δημοκρατίας και κράτος δικαίου (κατ’ ευφημισμό…) για την περίοδο 2014-2020. Επιπλέον, οι ΑΞΕ στην Τουρκία προέρχονται κατά 70% από την Ε.Ε!
Τώρα, ας δούμε γιατί η Ισπανία και Ιταλία “χαϊδεύουν” την Τουρκία…
Παρά τις υποσχέσεις, στην πρόσφατη Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, η Ισπανία και η Ιταλία δεν θέλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ο λόγος είναι απλός: Ειδικά οι ισπανικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στην Τουρκία με δάνεια 82,8 δις. ευρώ. Αλλά και οι ιταλικές τράπεζες έχουν επίσης δανείσει τη γείτονα 72.6 δις εκ. ευρώ και σαφώς και οι δύο, φοβούνται μία κατάρρευση της Τουρκικής Οικονομίας. Η δε Ισπανία, έχει στενή αμυντική συνεργασία με την Τουρκία! Οι γείτονες έχουν αγοράσει φρεγάτες και ελικοπτεροφόρο από την Κρατική Ισπανική Εταιρεία Navantia και είναι ένας από τους πέντε καλύτερους πελάτες της ισπανικής αμυντικής βιομηχανίας!
Όσο για την Μάλτα, το σύμφωνο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας θεωρεί… ότι την προστατεύει από το μεταναστευτικό κύμα από τη Λιβύη…
Γαλλία, Αυστρία, Σλοβενία στήριξαν δυνατά και ένθερμα τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου και με τη σιωπή τους… οι χώρες του Βίζεγκραντ ( Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία).
Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, για μία ακόμη φορά, πούλησαν και την Ελλάδα και την Κύπρο. Μεταξύ των δύο χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, επέλεξαν την κατοχική δύναμη!
Η Τουρκία, λοιπόν, εξήλθε αλώβητη από αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής και θα συνεχίσει να παραβιάζει καθημερινά τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο. Θα συνεχίσει να διατηρεί σε ισχύ την απειλή πολέμου (casus belli) αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. Θα συνεχίσει να θεωρεί νόμιμο το Τούρκο-λιβυκό Μνημόνιο. Θα συνεχίσει τις εξερευνήσεις και γεωτρήσεις μέσα στην οριοθετημένη κυπριακή ΑΟΖ. Θα συνεχίσει τις υβριδικές επιχειρήσεις με τη διοχέτευση παράτυπων μεταναστών – εποίκων σε Ελλάδα και Κύπρο και άλλα πολλά…