Μάλι: Δέκα κυανόκρανοι νεκροί και 25 τραυματίες από επίθεση τζιχαντιστών

1452
μάλι

Δέκα κυανόκρανοι, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων του Τσαντ έχασαν τη ζωή τους από την φονικότερη επίθεση τζιχαντιστών εναντίον της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Μάλι. Την ευθύνη ανέλαβε η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ, την ώρα που το Παρίσι ανακοίνωνε την επανέναρξη των επιχειρήσεων της δύναμης G5 του Σάχελ.

Άλλοι 25 κυανόκρανοι τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουιτέρες. Απολογισμός που είχε δοθεί νωρίτερα χθες έκανε λόγο για οκτώ κυανόκρανους νεκρούς.

Η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, την οποία ανέφερε ότι διέπραξε σε «αντίδραση εναντίον της επίσκεψης (χθες Κυριακή) του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου στο Τσαντ», σύμφωνα με το μαυριτανικό πρακτορείο ειδήσεων Αλ Άχμπαρ, που συχνά λαμβάνει και αναμεταδίδει ανακοινώσεις της οργάνωσης αυτής.

Τα ξημερώματα, κυανόκρανοι, μέλη της δύναμης του Τσαντ η οποία σταθμεύει στην Αγκελόκ (βορειοανατολικά), περίπου 200 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Αλγερία, «απώθησαν μια περίπλοκη επίθεση που εξαπέλυσαν πολυάριθμοι δράστες που έφθασαν με πολλά οπλισμένα οχήματα», εξήγησε η MINUSMA, η αποστολή του ΟΗΕ στο Μάλι.

Αν και υπέστησαν βαριές απώλειες, οι κυανόκρανοι κατάφεραν να «εξουδετερώσουν πολλούς εχθρούς» και «καταδίωξαν τους επιτιθέμενους κατά την υποχώρησή τους».

Η MINUSMA, η οποία αναπτύχθηκε το 2013, αφού το βόρειο Μάλι έπεσε στα χέρια τζιχαντιστών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, και η οποία διαθέτει περίπου 12.500 στρατιωτικούς και αστυνομικούς, μετράει μέχρι σήμερα πάνω από 160 απώλειες, με περίπου 100 να αποδίδονται σε εχθρικές ενέργειες. Πρόκειται για πάνω από τους μισούς κυανόκρανους που έχουν σκοτωθεί αυτή την περίοδο σε όλο τον κόσμο.

Η χθεσινή επίθεση ήταν η πιο πολύνεκρη που έχει διαπραχθεί μέχρι σήμερα εναντίον των δυνάμεων του ΟΗΕ στη χώρα αυτή, η οποία παραμένει πάντα αντιμέτωπη με την τζιχαντιστική απειλή, παρά την πολυετή διεθνή στρατιωτική επέμβαση.

Οι κυανόκρανοι από το Τσαντ έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα: πέντε σκοτώθηκαν σε έκρηξη νάρκης κοντά στην Αγκελόκ τον Σεπτέμβριο του 2014, άλλοι πέντε σε ενέδρα στα βόρεια της ίδιας πόλης τον Μάιο του 2016. Τον Απρίλιο του 2018, πυρά εναντίον στρατοπέδου τους στην Αγκελόκ είχαν στοιχίσει τη ζωή δύο κυανόκρανων από το Τσαντ και είχαν τραυματίσει πολλούς άλλους.

Η επίθεση συνέπεσε με την άφιξη στην Ντζαμένα του Νετανιάχου — του πρώτου επικεφαλής της κυβέρνησης του Ισραήλ που επισκέφθηκε την αφρικανική χώρα με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό. Η κυβέρνηση του Τσαντ είναι ανάμεσα στις πιο αφοσιωμένες στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστικών οργανώσεων Μπόκο Χαράμ και Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη ζώνη του Σάχελ και της Σαχάρας και στη Δυτική Αφρική.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο πρόεδρος του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί με την ευκαιρία αυτή ανακοίνωσαν την «επανέναρξη» των διμερών διπλωματικών σχέσεων, που είχαν διακοπεί με απόφαση της Ντζαμένας το 1972.

Παράλληλα, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής ότι η αντιτζιχαντιστική δύναμη G5 Σάχελ οδεύει να «ξαναρχίσει τις επιχειρήσεις της». Έπειτα από μια βραδεία αύξηση της ισχύος της, αυτή η κοινή δύναμη που έχουν συγκροτήσει τα πέντε κράτη της ζώνης του Σάχελ (Μαυριτανία, Μάλι, Νίγηρας, Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ) κι αναμένεται να διαθέτει 5.000 στρατιωτικούς σε πλήρη ανάπτυξη, είχε διακόψει τη δράση της μετά την επίθεση της 29ης Ιουνίου εναντίον του αρχηγείου της στο Σεβαρέ, στο κεντρικό Μάλι.

Οι τζιχαντιστές κυρίευσαν το βόρειο Μάλι από τον Μάρτιο ως τον Απρίλιο του 2012, επωφελούμενοι από την ανταρσία στον στρατό, που ήταν αντιμέτωπος με την εξέγερση των Τουαρέγκ. Αρχικά οι τζιχαντιστές και οι μειονοτικοί είχαν συμμαχήσει, πριν οι τζιχαντιστές εκδιώξουν τους μειονοτικούς. Κατόπιν, οι τζιχαντιστές απωθήθηκαν από τις κυριότερες πόλεις χάρη στη διεθνή στρατιωτική επέμβαση με πρωτοβουλία της Γαλλίας τον Ιανουάριο του 2013. Η επιχείρηση αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Όμως η δράση των τζιχαντιστών όχι μόνο επιμένει, αλλά έχει εξαπλωθεί στο κεντρικό και στο νότιο Μάλι, όπως και στη Μπουρκίνα Φάσο, στον Νίγηρα και στην Ακτή Ελεφαντοστού, που γειτονεύουν με το Μάλι. Οι τζιχαντιστές συχνά αναμιγνύονται σε διακοινοτικές συγκρούσεις. Τουλάχιστον 500 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε τέτοια βίαια επεισόδια στο Μαλί από τις αρχές του 2018, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Η συμφωνία την οποία είχαν υπογράψει το 2015 η κυβέρνηση του Μάλι και αυτονομιστικές οργανώσεις του βορρά δεν απέφερε όπως αναμενόταν αποκλιμάκωση της βίας. Οι τζιχαντιστές έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον στόχων και στην πρωτεύουσα Μπαμακό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας