Λ.Λαυρεντιάδης μόνο 6-χρονια κάθειρξη και ελεύθερος για θαλασσοδάνεια 792εκ. της Proton-Bank

1253
Λ.Λαυρεντιάδης μόνο 6-χρονια κάθειρξη

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης κέρδισε ένα ελαφρυντικό και «έριξε» στα 6 χρόνια την ποινή της καταδίκης του  για τα φερόμενα ως επισφαλή δάνεια των 792 εκατομμυρίων ευρώ της Proton Bank.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε να δώσει στον καταδικασθέντα για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, επιχειρηματία, αναστολή στην εκτέλεση της πρωτόδικη ποινής του μέχρι να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό. Θα παραμείνει, δηλαδή, ελεύθερος όπως και οι υπόλοιποι 8 συγκατηγορούμενοι του που, πριν από λίγες μέρες, κρίθηκαν ένοχοι για απιστία στην Τράπεζα.

Στους 2 δικηγόρους και τα 6 στελέχη και υπαλλήλους της Proton Bank επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης 5 ή 6 χρόνων.

Σε όλους τους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου για τη μία πράξη που, μετά από ακροαματική διαδικασία 4 χρόνων, τελικά  καταδικάστηκαν.

Για όλα τα υπόλοιπα βαριά αδικήματα που τους βάρυναν (απάτη,  υπεξαίρεση,  εγκληματική οργάνωση,  ξέπλυμα μαύρου χρήματος), αθωώθηκαν.

Η ενοχή Λαυρεντιάδη

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία στην απιστία των δύο δικηγόρων, των μελών του ΔΣ της Proton Bank και των υπαλλήλων των Επιτροπών Δανειοδοτήσεων που την τριετία 2010-2012, ενέκριναν δάνεια ύψους 792 εκατομμυρίων ευρώ, σε εταιρίες που φέρονται να ελέγχονταν από τον ίδιο τον κ.Λαυρεντιάδη.

Εκείνη την περίοδο ο επιχειρηματίας ήλεγχε την Proron , η οποία τα τελευταία χρόνια έχει περάσει στη Eurobank.

Για την υπόθεση, στο εδώλιο κάθισαν συνολικά 43 κατηγορούμενοι.

Εξ αυτών, οι 34 απηλλάγησαν πλήρως από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.

Η εισαγγελέας είχε προτείνει την καταδίκη των 27  για τα αδικήματα, κατά περίπτωση, της απάτης ,της συνέργεια στην απάτη, της  απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Τα δάνεια της Proton είναι μία από τις ελάχιστες υποθέσεις δανειοδοτήσεων που δεν «κατέρρευσε» μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.  Σε αυτή τη δίκη, η  Τράπεζα είχε εγγράφως δηλώσει ότι επιθυμεί τη συνέχιση της ποινικής δίωξης των κατηγορουμένων για τα αδικήματα της απάτης και της απιστίας.

«Ξετυλίγοντας» το κουβάρι της υπόθεσης, η εισαγγελέας είχε πει στην αγόρευση της,  ότι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης από κοινού με διοικητικά στελέχη της Τράπεζας PROTON και στενούς του συνεργάτες  κατέστρωσαν και υλοποίησαν σχέδιο παράνομης άντλησης κεφαλαίων από την Τράπεζα, της οποίας  ο επιχειρηματίας είχε αποκτήσει τον έλεγχο.

Τα δάνεια των εκατομμυρίων, κατά την εισαγγελέα, δόθηκαν χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις, υπό μορφή παράνομων πιστοδοτήσεων,  προς νεοπαγείς εταιρείες που δημιουργήθηκαν από τους συγκατηγορουμένους του Λαυρεντιάδη, προκειμένου να αγοράσουν εικονικά οι τελευταίοι εταιρείες του Ομίλου  του.

Σύμφωνα πάντα με την εισαγγελέα, εκατομμύρια  ευρώ, φαίνεται ότι εξυπηρέτησαν ανάγκες ρευστότητας των συνδεδεμένων εταιρειών και της καταρρέουσας ALAPIS.

Μέρος των δανείων κατέληξε, κατά την εισαγγελέα,  και σε προσωπικούς λογαριασμούς ή τις τσέπες κατηγορουμένων.

Οι 9 καταδικασθέντες άσκησαν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης. Ήδη ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έχει εκτίσει 18 μήνες από την ποινή του καθώς παρέμεινε προφυλακισμένος το ανώτατο προβλεπόμενο διάστημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας