To 1 στα 4 εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας έχει κλείσει, με τον αριθμό των λουκέτων να είναι πολύ υψηλότερος σε περιοχές όπως το κέντρο του Πειραιά, του Περιστερίου και της Καλλιθέας, ενώ στο σύνολο των εμπορικών αγορών το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων αγγίζει το 27,65%. Μπορεί το ποσοστό των κλειστών επαγγελματικών στεγών να έφτασε στο χαμηλότερο ποσοστό από την έναρξη της κρίσης, ωστόσο εξακολουθεί ακόμη να παραμένει υψηλό, ενώ η όποια ζωή προέρχεται κυρίως από επιχειρήσεις των κλάδων εστίασης και λιανικού εμπορίου των τροφίμων, οι οποίες πριμοδοτούνται από το αυξημένο τουριστικό ρεύμα.
Από το εξαμηνιαίο δελτίο καταγραφής της επιχειρηματικότητας στα κέντρα των πόλεων, που πραγματοποιεί το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, προκύπτει για το σύνολο των αγορών οριακή αποκλιμάκωση των λουκέτων σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο (-0,41%). Ειδικότερα στην Αθήνα, τον Μάρτιο, καταγράφηκε το χαμηλότερο ποσοστό κλειστών καταστημάτων (24,9%), από 32,3% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2013. Σε όλες τις εμπορικές ζώνες, Κολωνάκι, Πατησιών, Κεντρικές, Εξάρχεια, διαπιστώνεται βελτίωση στη συγκέντρωση κλειστών καταστημάτων με εξαίρεση το Εμπορικό Τρίγωνο, στο οποίο καταγράφεται αύξηση. Με παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους, όπως η Σταδίου, η Χαριλάου Τρικούπη, η Πανεπιστημίου και η Βουλής, να παραμένουν εγκαταλελειμμένοι, αφού το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων υπερβαίνει το 30% και σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει το 42,7% (Χαριλάου Τρικούπη). Ακόμη όμως και εμπορικοί δρόμοι όπου στο παρελθόν ήταν φιλέτα, σήμερα δεν έχουν καταφέρει να επανακάμψουν, όπως είναι η Τσακάλωφ όπου το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων αγγίζει το 27,7%.
Στον Πειραιά η εικόνα παραμένει επί της ουσίας στάσιμη, ενώ δεν έχουν φανεί σημάδια βελτίωσης παρά τη μικρή μείωση των κλειστών καταστημάτων (-0,27%) συγκριτικά με την προηγούμενη καταγραφή. Στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, στο οποίο δένουν κάθε χρόνο εκατοντάδες κρουαζιερόπλοια, υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες ξένους τουρίστες και είναι η βασική “πύλη” εξόδου των τουριστών για τα νησιά, κλειστά παραμένουν 34 στα 100 καταστήματα.
Στην εμπορική αγορά του Περιστερίου διαπιστώνεται η τρίτη υψηλότερη αναλογία κλειστών επαγγελματικών στεγών στο σύνολο των απογραφόμενων περιοχών. Στην περιοχή του κέντρου του Περιστερίου το ποσοστό αγγίζει το 27% ενώ στη Β’ ζώνη του Περιστερίου (Άγιος Ιερόθεος) το φαινόμενο των λουκέτων είναι σημαντικά εντονότερο (38%).
Η εμπορική αγορά της Καλλιθέας εμφανίζει την υψηλότερη αναλογία κλειστών καταστημάτων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες 6 αγορές της Αττικής. Η πτωτική τάση που καταγράφηκε το προηγούμενο έτος έχει πλέον αντιστραφεί και καταγράφεται οριακή αύξηση (0,04%) για δεύτερο συνεχόμενο εξάμηνο. Το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αγγίζει το 42,91%.
Το μικρότερο ποσοστό κλειστών καταστημάτων καταγράφεται στη Γλυφάδα. Ωστόσο, αν και χαμηλό, τον περασμένο Μάρτιο αυξήθηκε σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, φθάνοντας στο 12,97% από 11,86%.
Την ανιούσα έχουν πάρει τα λουκέτα και στην αγορά της Νέας Ιωνίας. Το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων φθάνει πλέον το 24,92% από 23,84% στην προηγούμενη καταγραφή.
Υψηλό είναι και το ποσοστό των κλειστών εμπορικών καταστημάτων στην Κηφισιά (με κλειστά τα 2/10 των καταστημάτων), όπως και στο Μαρούσι (21,14%), εν αντιθέσει με την περιοχή του Χαλανδρίου όπου καταγράφηκε αύξηση της επιχειρηματικότητας, με το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων να έχει υποχωρήσει στο 18,96% από 21,89%.
Στη Θεσσαλονίκη η εικόνα παραμένει σχεδόν η ίδια από τον Μάρτιο του 2014, με 1 στα 4 καταστήματα να είναι κλειστά (ποσοστό 24,28%), ενώ οι κλειστές επιχειρήσεις στην Πάτρα μειώθηκαν έστω και οριακά υποχωρώντας στο 22,7%.