Λουκέτο και ταφόπετρα στο Χρηματιστήριο, με τον Τσακαλώτο “βόλτα” στην Ασία

1556
χρηματιστήριο

Δίχως τέλος φαίνεται να είναι το πτωτικό σπιράλ που έχει μπει το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο “φροντίζει” καθημερινά να επιβεβαιώνει το πιο καταστροφικό σενάριο που έχει διατυπωθεί για την ελληνική αγορά και το εγχώριο επιχειρείν.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,43% στις 626,17 μονάδες, διευρύνοντας στο 7,41% τις απώλειες μόνο των τελευταίων τριών ημερών, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 622,61 μονάδων (-2,99%) και 649,50 μον. (+1,20%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 28,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,19 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,25%, στις 1.644,23 μονάδες, ενώ στο -0,58% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.018,96 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,50% στις 486,21 μονάδες.

...

Ούτε η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από το επίπεδο της “επιλεκτικής χρεοκοπίας” δεν στάθηκε ικανή να σταματήσει το πτωτικό σερί του ΧΑ, το οποίο δεν μπορεί να ανακόψει το σφοδρό κύμα πτώσης. Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει είναι ότι από τις 28 Σεπτεμβρίου το ΧΑ έχει καταγράψει μόλις μία ανοδική συνεδρίαση, ενώ σε πέντε εξ αυτών οι απώλειες ξεπέρασαν το 2%.

Χειρότερη φυσικά εικόνα εμφανίζει ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος μέσα στις επτά συνεδριάσεις του Οκτωβρίου έχει χάσει το 15% της αξίας του, ενώ η πτώση από τις 30 Αυγούστου, όταν άρχισε η μεγάλη διόρθωση ξεπερνά το 36%. Μάλιστα, η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών έχει υποχωρήσει κάτω από τα 5 δισ. ευρώ, από σχεδόν 8,6 δισ. στις αρχές του έτους.

Είναι σαφές ότι η αγορά έχει μπει σε αχαρτογράφητα ύδατα, χωρίς να έχει έστω και μια αχτίδα φωτός να στηριχθεί για την αντίδραση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το συνεχές σφυροκόπημα του κλάδου προβληματίζει έντονα τραπεζίτες, κυβέρνηση και εποπτική αρχή (ΕΚΤ/SSM), οι οποίοι αναφέρουν ότι απαιτείται και αναμένεται μία δραστική και άμεση λύση για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είτε αυτή θα είναι μία βίαιη “εκκαθάρισή” τους από την κάθε τράπεζα ξεχωριστά με τα μέσα που διαθέτει, είτε θα πρόκειται για μία λύση που θα ελαφρύνει συνολικά τους τραπεζικούς ισολογισμούς από το υπερβολικό βάρος των NPLs.

Άλλωστε, η όποια στήριξη είχε το πρώτο εξάμηνο του έτους από τα ομόλογα, έχει εκλείψει και αυτή, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να οδεύει προς το 4,7%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου, “φλερτάροντας” με τα υψηλά έτους, ενώ το spread διαμορφώνεται στις 413 μ.β. Σταθεροποιητικά κινείται το 5ετές με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 3,625% και στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιουνίου, ενώ στο 4,29% κινείται η απόδοση στο 7ετές ομόλογο.

Και όλα αυτά, όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πιο αισιόδοξο για την πορεία της ανάπτυξης της Ελλάδας το 2019, αφού την έχει αναθεωρήσει στο 2,4% και 2% φέτος, ενώ ο οίκος Fitch αναβάθμισε την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών, μετά την άρση των περιορισμών στις αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων και των νομικών περιορισμών στην ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων εντός της χώρας την 1η Οκτωβρίου 2018.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς συνεχίζει να χάνει με γοργούς ρυθμούς την αξία της, σημειώνοντας σήμερα απώλειες 7,62%, ενώ η Motor Oil έκλεισε στο -6,14% και η Eurobank στο -5,12%. Απώλειες που ξεπέρασαν το 4% σημείωσαν οι Jumbo, Βιοχαλκο και ΕΧΑΕ, ενώ άνω του -3% έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Εθνική και Σαράντης.

Πτώση 2,56% σημείωσε η ΓΕΚ Τέρνα και 2,09% ο ΟΠΑΠ, ενώ άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Φουρλή, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή και Grivalia. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Aegean, Λάμδα, ΟΛΠ και ΕΕΕ, με μόνο τον ΑΔΜΗΕ να κλείνει οριακά θετικά, στο +0,13%.

*Πηγή: capital.gr, Αλεξάνδρα Τόμπρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας