Λογαριασμοί ΔΕΗ: Έκτακτη ανακοίνωση-Μην πληρώσετε αυτή την χρέωση!

5855
Λογαριασμοί ΔΕΗ: Έκτακτη ανακοίνωση

Λογαριασμοί ΔΕΗ: Σε έκτακτη ενημέρωση προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες η Δημόσια Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Τι άλλαξε σύμφωνα με την τελευταία τροπολογία που βγήκε στη δημοσιότητα.

Καλά νέα για τους πολίτες έρχονται με την νέα τροπολογία που βγήκε σχετικά με τη ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, την πεντάμηνη αναστολή καταβολής χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος που κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα, προβλέπεται πως για την περίοδο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από 1.11.2021 εως 31.3.2022 αναστέλλεται η καταβολή χρεώσεων ΥΚΩ των κατηγοριών:

Λογαριασμοί ΔΕΗ: Ποιοι κερδίζουν από την τροπολογία

Α) Βιομηχανικής χρήσης ΜΤ>13GWh

Β) Βιομηχανικής χρήσης ΜΤ

Γ) Γενικής χρήσης ΜΤ
Δ) Αγροτικής χρήσης ΜΤ

Ε) Βιομηχανικής χρήσης ΧΤ για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85kVA

D) αγροτικής χρήσης ΜΤ για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85kVA

Με την ίδια τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα στους προμηθευτές φυσικού αερίου για την εξόφληση με διακανονισμό (αζημίως και ατόκως γι αυτούς σε 4 μηνιαίες δόσεις) προς διαχειριστές δικτύου διανομής φυσικού αερίου των χρηματικών ποσών σχετικά με τις χρεώσης χρήσης που αντιστοιχούν στους πελάτες τους για την περίοδο κατανάλωσης από 1.11.2021 εως 31.12.2021

Οι προμηθευτές φυσικού αερίου δύνανται να εξοφλούν προς τους Διαχειριστές Δικτύου Διανομής φυσικού αερίου τα χρηματικά ποσά των χρεώσεων που αντιστοιχούν στους πελάτες τους και τα οποία αφορούν χρεώσεις χρήσης -δυναμικότητας και ενέργειας -Δικτύου Διανομής φυσικού αερίου, δυνάμει τιμολογίων των αρμόδιων Διαχειριστών, τα οποία εκδίδονται στο πλαίσιο των μεταξύ τους συναφθεισών συμβάσεων και αφορούν την περίοδο κατανάλωσης φυσικού αερίου από 1.11.2021 έως και 31.12.2021, ως εξής:

α) το συνολικό ποσό του Φόρου Προοτιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) εκάστου τιμολογίου, καθώς και το ποσό της καθαρής αξίας εκάστου τιμολογίου που αφορά τις χρεώσεις χρήσης Δικτύου Διανομής των λοιπών Πελατών, πλην Οικιακών, κατά την ημερομηνία εξόφλησης, και

β) το ποσό της καθαρής αξίας εκάστου τιμολογίου που αφορά τις χρεώσεις χρήσης Δικτύου Διανομής των Οικιακών Πελατών, με διακανονισμό αζημίως και ατόκως για Προμηθευτή,
σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, οι οποίες εξοφλούνται έως τη δέκατη ημερολογιακή ημέρα εκάστου μήνα, η πρώτη εκ των οποίων εξοφλείται τον Μάρτιο του 2022 για τον μήνα
Νοέμβριο του 2021 και η δεύτερη τον Απρίλιο του 2022 για τον μήνα Δεκέμβριο του 2021.

Λογαριασμοί ΔΕΗ: Μέχρι πότε θα κρατήσει

Λογαριασμοί ΔΕΗ: Σε συστημικό κίνδυνο που απειλεί οικονομία και επιχειρήσεις εξελίσσεται η ενεργειακή κρίση που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας με τις πρωτοφανείς αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος.

Κάποιοι παρομοιάζουν τις σημερινές συνθήκες και κυρίως την επίπτωση της κρίσης στο σύνολο της οικονομίας με την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70.

Σύμφωνα με το ήπιο σενάριο η κρίση θα διαρκέσει μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022, ωστόσο δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις ότι δεν θα υπάρξει εξομάλυνση σε όλη τη διάρκεια του 2022.

Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα εκτείνονται σε όλη την αλυσίδα από τη βιομηχανία και τη μεταποίηση μέχρι τα νοικοκυριά.

Οι λογαριασμοί ρεύματος που φτάνουν σε καταναλωτές είναι αυξημένοι έως και 150%, με τις επιχειρήσεις να μετακυλίουν στα τελικά προϊόντα τα αυξημένα κόστη.

Το νέο κύμα ανατιμήσεων είναι ήδη ορατό στην αγορά. Σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω επιδοτήσεων να δημιουργήσει ανάχωμα στις αυξήσεις ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εγρήγορση για ενδεχόμενα προβλήματα στην ενεργειακή τροφοδοσία τον χειμώνα.

Την ίδια στιγμή στην αγορά ηλεκτρισμού τα αυξημένα κόστη προκαλούν ανησυχίες ακόμη και για συστημικό κίνδυνο, ειδικά για το κομμάτι του κλάδου προμήθειας που δέχεται ισχυρές πιέσεις σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα εξαιτίας των αυξημένων αναγκών σε κεφάλαια κίνησης.

Αυξήσεις στο ρεύμα 2021: Οι επιπτώσεις στα Νοικοκυριά

Αυξηση ρευματος: Την ίδια στιγμή υπέρογκες είναι οι αυξήσεις και στα οικιακά τιμολόγια. Σύμφωνα με πληροφορίες ο μεγαλύτερος πάροχος με μερίδιο άνω του 65% η ΔΕΗ, για τον μήνα Σεπτέμβριο υπολογίζει ότι η ρήτρα αγοράς θα φτάσει τα 8,4 σεντς/KWh.

Αυτό σημαίνει ότι η τελική τιμή μαζί με την έκπτωση του 30% που εφαρμόζει η επιχείρηση στους συνεπείς καταναλωτές θα διαμορφωθεί στα 16,1 σεντς/KWh.

Δηλαδή για ένα νοικοκυριό με τετραμηνιαία κατανάλωση 1,5 MWh μόνο η ρήτρα χονδρεμπορικής ανέρχεται στα 126 ευρώ και το συνολικό ύψος του λογαριασμού (χωρίς την επιδότηση) ανέρχεται στα 240 ευρώ (χωρίς τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις), όταν στις αρχές του έτους βρισκόταν στα επίπεδα των 165 ευρώ (αύξηση 45%).

Για τους οικιακούς καταναλωτές πάντως, ακόμη μεγαλύτερες αναμένεται να είναι οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο, για όσους κάνουν χρήση του καυσίμου για θέρμανση.

Εάν διατηρηθούν οι τρέχουσες τιμές, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι το κόστος του φυσικού αερίου στη λιανική θα φτάσει έως και 5 φορές πάνω σε σύγκριση με τα χαμηλά επίπεδα τιμών που είχαν διαμορφωθεί πέρυσι λόγω της πανδημίας.

Κοινώς, τα νοικοκυριά είτε χρησιμοποιούν ρεύμα είτε φυσικό αέριο, θα δουν τα έξοδά τους κάθε μήνα να είναι πολύ υψηλότερα.

Αύξηση ρεύματος: Οι επιπτώσεις στη Βιομηχανία

Τα κόστη της ενέργειας σε επίπεδο χονδρικής καταγράφουν ανοδική τροχιά ήδη από τον περασμένο Μάιο, ωστόσο το τελευταίο δίμηνο βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Εκτός από τα χονδρεμπορικά κόστη, το τελευταίο διάστημα φτάνουν στους καταναλωτές λογαριασμοί ενέργειας με πρωτοφανείς αυξήσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση βιομηχανίας, η οποία προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια στη μέση τάση.

Η συγκεκριμένη εταιρεία στις αρχές του έτους πλήρωνε λογαριασμό στα 5,6 σεντς/KWh .

Τον Σεπτέμβριο το τιμολόγιο που κλήθηκε να πληρώσει για την κατανάλωση του Αυγούστου ήταν στα 14 σεντς/KWh, δηλαδή η αύξηση φτάνει το 150%.

Αντίστοιχα άλλος επαγγελματικός πελάτης της μέσης τάσης με μικρότερη κατανάλωση έλαβε λογαριασμό στον οποίο η χρέωση ενέργειας ήταν 1.200 ευρώ ενώ η χρέωση της ρήτρας αναπροσαρμογής της τιμής λόγω αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος ήταν ακόμη 1.200 ευρώ (αύξηση 100%).

Για τον μήνα Οκτώβριο, τα τιμολόγια που αφορούν στις καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου, η τιμή σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να φτάσει στα 17 σεντς/KWh, ή αλλιώς αύξηση 203%.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, μια βιομηχανία που πλήρωνε τον Γενάρη 20 ευρώ/MWh, τον Σεπτέμβριο πλήρωσε 40 ευρώ/MWh (αύξηση 100%).

Η ίδια βιομηχανία τον Οκτώβριο για την κατανάλωση του Σεπτεμβρίου θα κληθεί να πληρώσει 47 ευρώ/MWh (αύξηση 135%), ενώ εάν οι διεθνείς τιμές τον Οκτώβριο παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα τότε θα κληθεί να πληρώσει το Νοέμβριο 80 ευρώ/MWh (αύξηση 300%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας