Στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ ορισμένων ένοπλων πολιτοφυλακών.
Σύμφωνα με πηγές ένοπλες συγκρούσεις ξέσπασαν ξαφνικά σε μια σειρά ζωτικής σημασίας περιοχή στην Τρίπολη, όπου ακούστηκαν έντονοι πυροβολισμοί νότια της πρωτεύουσας, ενώ συγκρούσεις σημειώθηκαν και στο κέντρο της Τρίπολης.
Στο ίδιο πλαίσιο, τοπικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι οι συγκρούσεις έλαβαν χώρα μεταξύ των στοιχείων του λεγόμενου «μηχανισμού υποστήριξης σταθερότητας» και στοιχείων άλλων πολιτοφυλακών που ονομάζονται «Τάγμα 301», καθώς ένοπλοι κινήθηκαν κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.
Προειδοποιήσεις για το ξέσπασμα των συγκρούσεων
Η συνεχής κινητοποίηση των πολιτοφυλακών εντός της λιβυκής πρωτεύουσας, μετά την αναβολή των εκλογών τον περασμένο μήνα, υπό το πρίσμα των διεθνών προειδοποιήσεων για νέες συγκρούσεις στη Λιβύη, εάν δεν αποφασιστεί μια νέα ημερομηνία για τις προεδρικές εκλογές όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.
Μάλιστα, η Βρετανία ζήτησε από τους υπηκόους της να μην ταξιδέψουν στη Λιβύη, καθώς το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τοπικών συγκρούσεων μεταξύ πολιτοφυλακών σε όλη τη Λιβύη, εν μέσω εντάσεων για τις προεδρικές εκλογές που αναβλήθηκαν από τον Δεκέμβριο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, Οθμάν αλ Μουχτάρ, τόνισε ότι «όλοι μέσα και έξω φοβούνται ένα νέο ξέσπασμα μαχών στη Λιβύη και μια επανάληψη του σεναρίου του 2014».
Ανησυχία επικρατεί στην πρωτεύουσα της Λιβύης για τις νέες μάχες και τις συγκρούσεις μεταξύ πολιτοφυλακών που απειλούν όλες τις διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης που μαίνεται στη χώρα εδώ και 10 χρόνια.
Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Σύρτης, Αμπντουλαζίζ Ακίλα, λέει ότι οι διαλείπουσες αψιμαχίες και οι συγκρούσεις μεταξύ πολιτοφυλακών στην πρωτεύουσα είναι τακτικές από την πτώση του καθεστώτος το 2011, γεγονός που αποτελεί μείζον πρόβλημα στην κρίση της χώρας.
Το μεγάλο δίλημμα
Η κρίση της ένοπλης πολιτοφυλακής στην πρωτεύουσα Τρίπολη , είναι μια από τις σημαντικότερες κρίσεις που βιώνει η Λιβύη τα τελευταία δέκα χρόνια.
Σε δηλώσεις του ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Σύρτης είπε ότι οι προεδρικές εκλογές είναι η μόνη λύση για να απαλλαγούμε από αυτό το δίλημμα και τις πολλές κρίσεις που πολιορκούν τη χώρα.
Ο Ακίλα ζήτησε την ανάγκη αλλαγής των σημερινών οργάνων που βοήθησαν στην κατάσταση διαίρεσης στη χώρα, μέσω του εκλογικού ταμείου, με την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να στηρίξει τα νέα εκλεγμένα όργανα.
Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Σύρτης ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του λέγοντας: «Η γενική κατάσταση στη Λιβύη είναι πολύ δύσκολη, καθώς η χώρα υποφέρει από διαίρεση από όλες τις απόψεις, γεγονός που δίνει την ευκαιρία σε αυτές τις πολιτοφυλακές να επιβάλουν τον έλεγχό τους».
Από την πλευρά του, ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, Οθμάν αλ Μουχτάρ, εξήγησε ότι η εισβολή των πολιτοφυλακών στην πρωτεύουσα είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας της σημερινής κυβέρνησης, η οποία αγνοεί τις ληστρικές κινήσεις των πολιτοφυλακών και μερικές φορές προσπαθεί να τις υποστηρίξει και να τις βασιστεί σε αυτές.
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας ανέφερε ότι τις κινήσεις πολιτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν πριν από τις συνόδους του λιβυκού κοινοβουλίου, προκειμένου να επηρεάσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης, της οποίας η θητεία έχει ήδη λήξει από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο Αλ Μουχτάρ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει πιο αποτελεσματικά απέναντι στις πολιτοφυλακές, να τους κόψει τα νύχια και να τους αποτρέψει από το να επιβάλουν οποιαδήποτε ατζέντα ή παρουσία στον νέο οδικό χάρτη, ο οποίος πρέπει να εφαρμόσει τα αιτήματα του λαού για προεδρικές εκλογές, μετά τις οποίες θα ακολουθήσουν οι κοινοβουλευτικές εκλογές.