Ληστεία απ' το ΥΠΟΙΚ: ΕΝΦΙΑ με ανύπαρκτες αντικειμενικές – πλειστηριασμοί με «σκοτωμένες» εμπορικές!

1659
κληρονομώ

Το ίδιο ακίνητο που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι έχει αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ άρα πρέπει να επιβαρυνθεί με τον ανάλογο ΕΝΦΙΑ, αν βγει στο σφυρί επειδή ο ιδιοκτήτης του δεν μπορεί να πληρώσει τους φόρους τους, θα αποτιμηθεί καμιά 40.000 ευρώ παρακάτω!
Όσο σχιζοφρενικό κι αν φαίνεται το παράδειγμα, αυτή είναι η πικρή αλήθεια, όπως προκύπτει από το αλλοπρόσαλλο φορολογικό- και όχι μόνο- σύστημα, χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός. Ως γνωστόν, οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ εξαρτώνται από τις Τιμές Ζώνης που βρίσκονται τα ακίνητα κι επειδή οι Τιμές αυτές παρά την αναπροσαρμογή του 2016- που ήδη καταπέσει ενώπιον του ΣτΕ σε έξι περιοχές- παραμένουν σε αναντιστοιχία με τα δεδομένα της αγοράς, ο φόρος ακινήτων εν πολλοίς έχει στρεβλώσεις και αδικίες. Αν μάλιστα κάποιος έχει την ατυχία αυτές οι πλασματικές τιμές να «φουσκώνουν» την ακίνητη περιουσία του πάνω από τις 200.000 ευρώ, τότε τον περιμένει και ο συμπληρωματικός φόρος.
Κι ενώ το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να υπολογίζει και να εισπράττει ΕΝΦΙΑ -και όχι μόνο- με βάση ανύπαρκτες σε πολλές περιπτώσεις αξίες, ετοιμάζεται για πλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου, όπου η τιμή εκκίνησης δεν θα είναι, πλέον, η αντικειμενική αξία, αλλά η “σκοτωμένη” εμπορική τιμή. Επί της ουσίας, αυτό που ισχύει από το 2016 για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για χρέη προς τις τράπεζες, θα εφαρμόζεται και για οφειλές προς τις εφορίες.
Και κάπως έτσι ξαναγυρνάμε στο παράδειγμα- διόλου ακραίο- της αρχής. Διαμερίσματα 10, 15 ή 20 ετών στο κέντρο της Αθήνας, εξακολουθούν να βαρύνονται με Τιμές Ζώνης κοντά στα 1.000 ευρώ/τ.μ. και με αυτές ακριβώς τις τιμές υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ. Τα ίδια ακριβώς διαμερίσματα, αν βγουν στο «σφυρί» για οφειλές στην εφορία, δεν θα «πιάσουν» πάνω από 100, 200 ή το πολύ 300 ευρώ/τ.μ., όπως προκύπτει από στοιχεία μεσιτικών γραφείων και αγγελίες.
Και πότε η παράνοια θα χτυπήσει «κόκκινο»; Όταν υπογραφεί η Απόφαση από τον υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία, όπως προβλέπει η διάταξη που ψηφίστηκε μόλις το Μάιο, θα ορίζει το ποιος και πώς θα υπολογίζει τις αξίες των ακινήτων που θα κατάσχονται και θα βγαίνουν στο «σφυρί».
Γιώργος Παππούς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας